Mer

  14. november: Lave tall for Obamacare

  Morgen-ACAMarket

  God morgen! Det er torsdag, og Mor­gen­kaffen er servert. Senere i dag publiserer vi Svein Melbys refleksjoner om det politiske landskapet etter to uker i Washington, D.C.

  «The Affordable Care Act’s political position has deteriorated dramatically over the last week.»

  Washington Posts Ezra Klein oppsummerer Obama-administrasjonens største hodebry om dagen.

  DAGEN I DAG, i 1979: Gisselkrisen i Iran fortsatte, og president Jimmy Carter beordret at alle iranske eiendeler i USA skulle «fryses».

  #AMPOL-NYTT

  • Tallene på antallet amerikanere som har registrert seg gjennom Obamacares forsikringsmarked er sluppet, og de er akkurat så lave som mange i Obama-administrasjonen hadde fryktet. Før tallene ble sluppet sa Obamas pressesekretær Jay Carney følgende: «No one will be satisfied with the numbers because they will be below what we sought…»
   • Kun 106 185 mennesker tegnet seg opp for helseforsikringsplaner gjennom Obamacares forsikringsmarked i perioden mellom 1. oktober og 2. november.
   • En fjerdedel av disse registrerte seg gjennom den halvferdige nettsiden HealthCare.gov, som etter planen skulle fungere som en praktisk inngangsportal for forsikringstakere i 36 delstater.
   • Tre fjerdedeler tegnet seg opp via delstatenes egne løsninger, som stort sett har fungert langt bedre enn den føderale nettsiden.
   • Tallene inkluderer alle som har valgt seg en helseforsikring, uavhengig av om de faktisk har betalt for den enda.
   • I tillegg har 392 261 mennesker blitt vurdert som kvalifiserte for dekning gjennom Medicaid eller Children’s

    Health Insurance Program som en del av helsereformen.

  • 10 grunner til at Obamacare er i mye større trøbbel enn for bare en uke siden.

  DAGENS LESESTOFF

  “For Obama, loss of trust over health-care law poses major problems for his agenda, legacy», av Scott Wilson (Washington Post): «Essential elements of Brand Obama in 2008 were trustworthiness and competence, virtues the candidate used to contrast himself with his predecessor, George W. Bush. Obama promised honesty in foreign policy — no unfounded claims of weapons of mass destruction to justify a military invasion. He pledged precision in governing — no Hurricane Katrinas. And he vowed to be forthright with the American public and U.S. allies when it came to post-Sept. 11 counterterrorism policies, shadowed by the legacy of torture, black-site prisons and the National Security Agency’s warrantless wiretapping. The emphasis on good government helped him win his first and second presidential elections and to bounce back from periods when his overall approval rating was scraping lows. People liked him, even if they didn’t like his politics, as an earnest leader who made a priority of having dinner each evening with his young family. But his likability among the general public has fallen sharply in recent weeks amid the self-inflicted problems with implementation of his health-care law.» LINK

  «Democrats try to prevent defections on health care», av Susan Davis (USA Today): «The White House is stepping up damage control efforts on Capitol Hill where a growing number of Democrats are seeking distance from the Affordable Care Act as dissatisfaction rises over the bungled roll-out of the health care website. Democratic angst grew Wednesday after the White House announced that just over 100,000 people had successfully enrolled in the new health care exchanges. The administration had initially projected some 500,000 would be enrolled by now. Senate Majority Leader Harry Reid, D-Nev., said White House officials will meet privately Thursday with Senate Democrats to discuss those concerns. He declined to comment further, but a growing number of Senate Democrats are lining up behind a bill by Sen. Mary Landrieu, D-La., that would allow people to keep their current health insurance plans.» LINK

  VALGSNACKS

  Servert av Jon Henrik Gilhuus:

  • Quin­nipiac er ute med sin novem­ber­må­ling av hele landet, og finner at 39 % av vel­gerne ville stemt demo­kra­tisk og 39 repub­li­kansk dersom valget var i dag. I oktober ledet demo­kra­tene med 9 %. Det ser ut til at bud­sjett­krisen er glemt til fordel for pro­ble­mene med helse­re­formen. Fox News har også målt og finner repub­li­ka­nerne med en liten ledelse; 43-40. Her ledet demo­kra­tene med 8% for­rige måned.
  • Mange­mil­lionær og for­ret­nings­mann Mark Jacobs har for­melt trådt inn i det repub­li­kanske senatspri­mær­valget i Iowa, som nå begynner å bli rimelig tett­pakket. Dersom ingen kan­didat oppnår minst 35 % i pri­mær­valget, vil nomi­na­sjonen gå til del­stats­kon­ventet og mange i par­tiet frykter at en altfor eks­trem kan­didat blir valgt der.
  • Senator Susan Collins (R-Maine) er fort­satt meget populær, og leder med 14 prosentpoeng på den mest aktu­elle mot­stan­deren… blant demo­kra­tiske vel­gere. Totalt har hun en 59-20 ledelse.
  • Intern måling med alle mulige for­be­hold… men senator Mike Enzi (R-Wyoming) leder 69-17 over Liz Cheney i det repub­li­kanske senatsprimærvalget i Wyoming.

  Du finner mer valgsnacks på valgbloggen.

  VEIEN TIL DET HVITE HUS

  • Meget gode nyheter for Hillary Clinton-fansen der ute: Det ryktes at John Podesta og Jim Messina, president Barack Obamas valgkampmanager i fjorårets presidentvalg, kommer til å jobbe for den tidligere utenriksministerens presidentambisjoner.
  • Mitt Romneys visepresidentkandidat, representant Paul Ryan (R-Wisconsin, 1. kongressdistrikt), sier han kommer til å vurdere sine 2016-planer etter neste års mellomvalg.
  • 2016-måling fra Quinnipiac: Christie 43 % – Clinton 42 %.

  «Mor­gen­kaffen» brygges av redak­tøren i sam­ar­beid med nett­si­dens prak­ti­kanter. Klikk her og abonnér, så ser­veres den i inn­boksen din hver morgen, mandag til fredag.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp". Programleder av podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også