Mer

  13. november: Bill Clinton blander seg

  Morgen-ObamacareGod morgen! Det er onsdag, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «I personally believe, even if it takes a change to the law, the president should honor the commitment the federal government made to those people and let them keep what they got.»

  I et intervju med OZY TV oppfordret i går tidligere president Bill Clinton Obama-administrasjonen om å endre helsereformen slik at alle som ønsker det faktisk får beholde sin nåværende helseforsikring, slik Obama lenge lovet.

  DAGEN I DAG, i 1986: President Ronald Reagan benektet anklagene om våpensalg til Iran i bytte mot gisler, senere kjent som Iran-Contra-skandalen. Fire måneder senere innrømmet Reagan at penger fra våpensalg til Iran ble brukt til å kjøpe våpen til amerikansk-støttede rebeller i Nicaragua.

  #AMPOL-NYTT

  • I en pressekonferanse tirsdag kommenterte Obama-administrasjonens pressetalsmann, Jay Carney, uttalelsene fra tidligere president Bill Clinton. Clinton gjorde ikke Obama noen tjenester, men Carney valgte allikevel å si at det ikke er noen uenigheter mellom Clinton og Obama og at Clinton er en viktig rådgiver for administrasjonen. Carney sa imidlertid at Obama-administrasjonen ikke har noen konkrete planer om å endre reguleringene i helsereformen slik at folk får beholde deres opprinnelige helseforsikring. De er dermed ikke helt på linje, for å si det sånn, og signalene fra Clinton får flere demokrater til å etterspørre endringer i helsereformen slik år folk faktisk kan beholde sine eksisterende planer. Fra Det hvite hus sin side fryktes det at en endring vil føre med seg mye annet som kan svekke reformen ytterligere.
  • Senator Dick Durbin (D-Illinois), demokratenes andremann i Senatet, uttalte tirsdag at kanselleringene i folks helseforsikring burde ha vært avklart på forhånd. Durbin sa at dette ville vært klart dersom Obama hadde lagt til et par avklarende setninger da han gjentatte ganger lovet at befolkningen kunne beholde helseforsikringen sin.
  • En ny Quinnipiac-meningsmåling er dyster lesning for Obama: Disapproval-ratingen fortsetter å stige: 54-39.
  • Den samme målingen viser at bare 19 % tror at Obamas helsereform vil forbedre kvaliteten på helsetjenestene deres, mens 43 % tror helsereformen vil forverre helsetjenestene deres. 33 % tror helsekvaliteten deres forblir slik den er i dag.
  • Politico rapporterer at Det hvite hus fyrer opp Obamacare spinnmaskinen. Obama har omtalt det som sin siste kampanje.
  • Washington Post rapporterer samtidig følgende om HealthCare.gov: «The system is unlikely to work fully by the end of the month
  • På et informasjonsmøte i Senatet senere i dag om utviklingen i atomforhandlingene med Iran kommer utenriksminister John Kerry til å si at nye sanksjoner mot Iran på nåværende tidspunkt vil være en feiltagelse , ifølge Utenriksdepartementet. Kerry ønsker ikke nye sanksjoner mot Iran mens atomforhandlingene med Iran og FNs sikkerhetsråd pågår.
  • Senater i Hawaii stemte tirsdag for en lov som vil tillate likekjønnet ekteskap. Hawaii-guvernør Neil Abercrombie (D) har sagt han kommer til å signere loven.
  • Caroline Kennedy ble i går tatt i ed son USAs nye ambassadør til Japan.

  DAGENS LESESTOFF

  “Obamacare Threatens Senate Democrats — And They Know It” av Alex Roarty (National Journal): “This week, Sens. Mark Begich of Alaska, Kay Hagan of North Carolina, and Mark Pryor of Arkansas have undertaken a series of unusually aggressive maneuvers designed to distance themselves from the health care law, whose botched rollout has raised concerns it will become a major liability for the 2014 midterm elections. The defensive steps are a smart political play from lawmakers already preparing in earnest for their reelection campaigns, but also amount to a tacit admission that Obamacare has already become a major headache. … This isn’t the first time these three senators, all of whom backed Obamacare in 2010, have distanced themselves from the law. They have previously asked the enrollment period for the exchanges be delayed, and they support changes to law like repealing the medical device tax. They’re also not the only ones criticizing the health care law. Oregon Sen. Jeff Merkley, who is running against a Republican physician, has been among the rollout’s most vocal critics. These Democrats’ visible, vociferous criticism now is a signal of just how threatened the Democratic majority in the Senate is for 2014. And it has Republicans gloating.” LINK

  VALGSNACKS

  • Republikanerne marsjerer sammen mot Obamacare, men ikke i lørdagens suppleringsvalg (2. runde) i Lousianas 5. kongressdistrikt.
  • Fortsatt ekstremt jevnt i Virginias justisministervalg, der det fortsatt foretas fintelling. Mark Herring (D) leder uoffisielt med 163 stemmer (av totalt 2,2 millioner avlagte stemmer) over Mark Obenshain (R). Det kan til syvende og sist ende med gjenvalg.
  • Obama og andre demokratiske politikere har regelmessig kritisert bruken av såkalte Super PACer – organisasjoner som kan innhente og bruke ubegrenset med penger til støtte for politiske kandidater (så lenge ikke budskapet koordineres…). Foreløpig har imidlertid demokratiske Super PACer brukt dobbelt så mye som republikanske Super PACer i forkant av mellomvalgene neste år.

  Du finner mer valgsnacks på valgbloggen.

  VEIEN TIL DET HVITE HUS

  • Super PACen «Ready for Hillary«, som legger alt til rette for et 2016-kandidatur fra Hillary Clinton, arrangerte i går et oppstartsmøte for donorer på Manhattan. PACen har med seg mange tidligere Obama og Clinton folk på laget, deriblant John Podesta.
  • Mandag oppfordret sangeren Barbra Streisand (…) Hillary Clinton om å stille som presidentkandidat i 2016. Streisand er i godt selskap blant kjente personligheter når det kommer til å erklære sin støtte til Clinton: Politico har samlet noen av kjendisene som støtter Clinton, blant dem er George Clooney, Scarlett Johansson og Elton John.
  • Wall Streets mareritt? Skal vi tro Politico, senator Elizabeth Warren (D-Massachusetts) som presidentkandidat. Til avisen sier imidlertid Warrens pressekvinne, Lacey Rose, at Warren ikke har planer om å stille i 2016.
  • Tidligere senator Scott Brown (R-Massachusetts) var i går hovedtaleren på Ronald Reagan-middagen til republikanerne i Scott County i Bettendorf, Iowa
  • Kan Obamakoalisjonen gjenskapes i 2016? Mye mulig, i følge en ny meningsmåling fra NBC.

  «Mor­gen­kaffen» brygges av redak­tøren i sam­ar­beid med nett­si­dens prak­ti­kanter. Klikk her og abonnér, så ser­veres den i inn­boksen din hver morgen, mandag til fredag.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp". Programleder av podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også