Mer

  12. november: Obama svekkes

  Morgen-Kerry

  God morgen! Det er tirsdag, og Mor­gen­kaffen er ser­vert.

  “Obama’s problem, I think, is he’s a man in politics that doesn’t like politics.»

  Den tidligere Bill Clinton-strategen James Carville, sitert av Politico.

  DAGEN I DAG, i 1979: Gisselkrisen i Iran fortsatte og president Jimmy Carter stanset importen av petroleum fra Iran. Carter ble overbevist om at iranerne planla angrep mot amerikanske oljetankere, og stanset dermed eksporten fra Iran.

  #AMPOL-NYTT

  • Utenriksminister John Kerry sier at USA og deres allierte verken er ”blinde” eller naive når det kommer til atomforhandlingene med Iran. FNs sikkerhetsråd krever at Iran opphever produksjonen av uran, mens Iran, på sin side, hevder atomprogrammet er for fredelige formål. Samtalene skal fortsette 20. november.
  • Kerry vil informere Senatet om forhandlingene med Iran onsdag. Obama-administrasjonen har anmodet Senatet om å vente med å iverksette nye tøffe sanksjoner mot Iran til forhandlingene er ferdig. I følge Reuters melder flere senatorer om at de kommer til å vurdere statusen i forhandlingene, for å avgjøre hvorvidt nye sanksjoner er nødvendig.
  • Wall Street Journal meldte i går at kun 50 000 meldte seg opp for forsikring gjennom Obamacare i oktober. Det amerikanske helsedepartementet kan imidlertid ikke bekrefte dette tallet, men dersom det skulle stemme er det langt under myndighetenes anslag om at 500.000 ville melde seg på siden åpningen av forsikringsmarkedet via HealtCare.gov fra og med den 1. oktober i år.
  • Senator Kay Hagan (D-North Carolina) samler inn underskrifter fra andre senatorer i et brev til Obama-administrasjonen som krever full granskning i årsakene til problemene med HealthCare.gov, helsereformens nettside. Hagan vil blant annet ha svar på hvor mye nettsiden opprinnelig skulle koste og hvor mye den endte opp med å koste. Hun kaller også problemene ”uakseptable for skattebetalerne”.
  • Tidligere visepresidentkandidat og Alaska-guvernør Sarah Palin (R), som er aktuell med julebok, kaster seg med i kritikken mot implementeringen av helsereformen: «This broken website I think is symbolic of a broken administration.”
  • USA sender det hangarskipetUSS George Washington til Filippinene med nødhjelp i anledning den voldsomme tyfonen som har endevendt regionen.
  • Debatten om minstelønn har vært aktuell de siste ukene; forrige tirsdag stemte velgere i New Jersey for å øke minstelønnen til $8,15, mens demokrater i Kongressen skal møtes på torsdag for å vurdere et forslag om å øke den føderale minstelønnen til $10,10. I følge en ny Gallup-meningsmåling støtter 78 % av amerikanerne å heve den føderale minstelønnen til et hypotetisk $9, mens 22 % er i mot. Undersøkelsen viser også at 58% av republikanerne støtter en slik økning i minstelønnen.
  • Forfatteren Bob Woodward sier Det hvite hus legger mye av skylden på ham for kritikken mot Obama. Forklaring på hvorfor han mener det, her.
  • Det er ikke nyttår enda, men Kongressen er nærmest ferdig med årets lovgivning. Hvordan kan det ha seg?

  DAGENS LESESTOFF

  “Health Law’s Troubles Give GOP a Much-Needed Boost” av Charles Babington (RealCearPolitics): «The health care law’s seemingly endless problems are giving congressional Republicans a much-needed boost of energy, helping them to move past the government-shutdown debacle and focus on a theme for next year’s elections. Republicans are back on offense, and more quickly than many had expected, after seeing their approval ratings plunge during last month’s partial shutdown and worrisome talk of a possible U.S. debt default. They pillory administration officials at Capitol Hill hearings. They cite the millions of people getting dropped by insurers despite President Barack Obama’s promise that it wouldn’t happen. They harp on the program’s flawed enrollment process. Now they’re relishing Obama’s apology to those who are losing health insurance plans he had repeatedly said they could keep. |If the president is truly sorry for breaking his promises to the American people, he’ll do more than just issue a halfhearted apology on TV,| Senate Minority Leader Mitch McConnell, R-Ky., said in a statement. Republicans once pinned their health care criticisms largely on computer glitches in the application and enrollment process. Today, they’re accusing Obama and congressional Democrats of much worse, including deceit and incompetence.» LINK

  VALGSNACKS

  Servert av Jon Henrik Gilhuus:

  • Tid­li­gere del­stats­se­nator Connie Stokes dropper ut av det demo­kra­tiske pri­mær­valget for guver­nør­vervet i Georgia, og stiller i stedet til vise­gu­vernør. I for­rige uke ble det klart at Jason Carter, barnebarnet til tidligere president Jimmy Carter, stiller til guvernør.
  • Senator Lindsey Graham (R-South Carolina) har en ny intern utfordrer; advokat Bill Connor som tapte nomi­na­sjonen til vise­gu­vernør i 2010 vil stille mot ham.

  Du finner mer Valgsnacks på valgbloggen.

  VEIEN TIL DET HVITE HUS

  • Både Texas-guvernør Rick Perry (R) og senator Ted Cruz (R-Texas) er sannsynlige 2016 kandidater. Perry besøkte Iowa i helgen, mens Cruz var i Iowa i forrige måned og i South Carolina forrige uke, noe som bidrar til ytterligere spekulasjoner. Flere diskuterer hvordan en potensiell duell mellom de to ledende Texas politikerne vil utarte seg. Formannen av Det republikanske partiet i Texas, Steve Munisteri, uttaler følgende til Politico: “It would be the battle of the titans. They are both very popular here. Obviously Ted Cruz is riding a wave of immense popularity, but I think the governor has a lot of residual goodwill.”
  • Diskusjonen om New Jersey-guvernør Chris Christie (R) er konservativ eller moderat fortsetter. Senator Rand Paul (R-Kentucky), som i likhet med Christie omtales som en potensiell 2016-kandidat, ble i går spurt om hvorfor han omtalte Christie som «moderat» på mandag. Paul forklarte seg på følgende måte: “The main theme of his candidacy seems to be, I got you a lot of federal money. It doesn’t sound like a conservative message. It sounds like a moderate to big government message.”
  • Som vi rapporte i går sees senator Elizabeth Warren (D-Massachusetts) som en trussel mot Hillary Clintons 2016-ambisjoner. Selv mulighetene for et Warren-kandidatur kan komme til å pushe Clinton til venstre i nominasjonskampen, noe republikanerne vil sette stor pris på.

  «Mor­gen­kaffen» brygges av redak­tøren i sam­ar­beid med nett­si­dens prak­ti­kanter. Klikk her og abonnér, så ser­veres den i inn­boksen din hver morgen, mandag til fredag.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også