Mer

  8. november: Obama sier unnskyld

  Morgen-ToddObama

  God morgen! Det er fredag, og Mor­gen­kaffen er ser­vert. Fun Fact Fredag, som kommer til å omhandle president John F. Kennedy i hele november i anledning 50-årsdagen for attentatet, publiseres rundt lunsjtider.

  «Even though it’s a small percentage of folks who may be disadvantaged, it means a lot to them. And it’s scary to them. And I am sorry that they are finding themselves in this situation, based on assurances they got from me.»

  President Barack Obama til NBCs Chuck Todd. Obama har tidligere sagt at de som ønsker å beholde sin helseforsikring kan gjøre det også i den nye helsereformen. Det stemmer imidlertid ikke dersom det er foretatt den minste endring i forsikringsvilkårene siden våren 2010. Faktasjekkere har gitt Obama «pants on fire» og «Pinocchio»-stempel for uttalelsene. Sett sammen med de øvrige problemene med implementeringen av helsereformen har det altså gått så langt at Obama ber om unnskyld offentlig. Du ser hele intervjuet nedenfor:

  Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy

  DAGEN I DAG, i 1960: Senator John F. Kennedy (D-Massachusetts) vant presidentvalget med hårfin margin over motstanderen og daværende visepresident Richard Nixon (R). Kennedy tok 49,7 % av stemmene, Nixon 49,8 %. Kennedy vant 23 stater, Nixon 26. Forskjellen i antall stemmer, i favør Kennedy: 112 827 stemmer. Valgmenn: 303 mot Nixons 219.

  #AMPOL-NYTT

  • Senatet stemte i går 64-32 og vedtok en lov som forbyr diskriminering på arbeidsplassen med utgangspunkt i seksuell og legning og kjønnsidentitet. Employment Non-Discrimination Act (ENDA) sendes nå til Representantenes hus, der blant andre Speaker of the House John Boehner (R-Ohio) er en uttalt motstander av lovforslaget.
  • Obamas pressesekretær, Jay Carney, innrømmer at antallet som har registrert seg gjennom HealthCare.gov er meget lavt. Tallene offentliggjøres snart, og Det hvite hus gjør det de kan for å senke forventningene mest mulig.
  • Det hvite hus har regnet på hva stengningen av de føderale myndighetene kostet: 6,6 millioner arbeidsdager. 2 milliarder dollar i tilbakebetaling av lønn. 120 000 tapte jobber i privat sektor.

  DAGENS LESESTOFF

  «Chris Christie Was Born to Run», av Michael Scherer (TIME Magazine): «He won re-election in New Jersey with a campaign act designed to win the presidency in 2016. Why the New Jersey governor ain’t going away anytime soon. New Jersey voters never got to hear Chris Christie’s most important speech this year, because it took place behind closed doors at a Westin hotel in Boston, where the governor laid out his not so veiled pitch for the party’s 2016 nomination. ‘I’m in this business to win,’ he told the crowd of Republican leaders, according to an audio recording smuggled out of the room. ‘I don’t know why you’re in it.'» LINK

  «Virginia Is for Losers», av John Dickerson (Slate): «The blame game over Ken Cuccinelli’s failed race is really a fight over the future of the Republican Party. The argument among Republicans over why they lost the governor’s race in Virginia feels like the debate over «who lost China» in the 1950s. Did Republican candidate Ken Cuccinelli lose because he was too conservative? Or, did he lose because the Republican establishment didn’t support him? This isn’t just a matter of scapegoating. Every losing campaign has its fights and finger pointing (and the authors of Double Down would like to thank you for that), but sometimes it just stops there. There was no greater meaning to take away from the postgame tussle after Hillary Clinton’s primary loss in 2008. This blame game is important, however, because it is really a fight about the Republican Party’s strategy for the future.» LINK

  VALGSNACKS

  • New Jerseys nyvalgte senator, Cory Booker (D), har fortsatt ikke funnet ut hvordan han redde Washington enda. BuzzFeed er på saken.
  • Delstatssenator Jason Carter, barnebarnet til tidligere president Jimmy Carter (D), stiller som guvernørkandidat i Georgia. Bestefaren, som selv var guvernør av Georgia mellom 1971 og 1975, er naturligvis stolt.
  • Kon­gress­mann Howard Coble tar ikke gjen­valg i North Carolinas 6. kongressdistrikt neste år. Coble, som første gang ble valgt i 1984, er 82 år gammel, og det har lenge vært spe­ku­lert i at han ville gå av. Dis­triktet er trolig for kon­ser­va­tivt (R+10) til at demo­kra­tene kan ta dette setet. Dis­trikts­an­klager Phil Berger Jr, som er sønn av speak­eren i del­stats­se­natet, er favo­ritt til å etter­følge Coble.

  Du finner mer Valgsnacks på valgbloggen.

  VEIEN TIL DET HVITE HUS

  • Støttespillere av New Jersey-guvernør Chris Christie har opprettet en Super PAC (Political Action Committee) som skal kjempe Christies sak fram mot 2016. Hillary Clinton-støttespillere har allerede opprettet Super PACen «Ready for Hillary» og nå finnes også Super PACen «Ready for Christie»:

  httpv://youtu.be/4pkUm8UobDo

  • Texas-guvernør Rick Perry var i Iowa i går. Perry har flere ganger sagt at han ikke utelukker et nytt presidentkandidatur i 2016.
  • Senator Rand Paul (R-Kentucky) kritiserer Chris Christie for hans deltakelse i føderalt sponsede reklamefilmer for New Jersey og opprydningsarbeidet etter fjorårets superstorm: “Some of these ads, people running for office put their their mug all over these ads while they’re in the middle of a political campaign. In New Jersey, $25 million was spent on ads that included somebody running for political office. Do ya think there might be a conflict of interest there? That’s a real problem. And that’s why when people who are trying to do good and trying to use taxpayers’ money wisely, they’re offended to see our money spent on political ads. That’s just offensive. In New York, you actually have a rule. They’re not allowed to do it. So New York did the same thing, which I still object, but at least they didn’t put someone’s face on the ads and their family, and it looks like a bio ad.”
  • I det tidligere nevnte intervjuet med NBCs Chuck Todd ble Obama spurt om rapportene om at deler av valgkampapparatet hans undersøkte hva det ville innebære å bytte ut Joe Biden med Hillary Clinton som visepresidentkandidat i forkant av fjorårets valg. Obama svarte blant annet følgende: «Here’s the one thing I can say for certain. That– if they had asked me, I would have said there is no way that I’m not running again with Joe Biden. Because I genuinely believe that he has been one of the best vice presidents in our history. He also happens to be a friend. He also happens to be one of my most important advisors on domestic foreign policy. I like him. … What I told him– and he knows and he believes me is that– I would not– I would not be here if it weren’t for the support that I’ve had from Joe Biden. He is a personal friend and advisor. It’s one of the best decisions that I’ve ever made was selecting him as vice president. I couldn’t be prouder of the job that he’s done.»
  • Jon Stewart om 2016: «Who cares?«

  «Mor­gen­kaffen» brygges av redak­tøren i sam­ar­beid med nett­si­dens prak­ti­kanter. Klikk her og abonnér, så ser­veres den i inn­boksen din hver morgen, mandag til fredag.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også