Mer

  6. november: Christie i NJ, McAuliffe i VA

  Morgen-ChristieNJ

  God morgen! Det er onsdag, og Mor­gen­kaffen er ser­vert.

  «A dispirited America, angry with their dysfunctional government in Washington, looks to New Jersey to say . . . ‘Are people really coming together?’ Maybe the folks in Washington, D.C., should tune in their TVs right now, see how it’s done.»

  New Jersey-guvernør Chris Christie (R) vant gjenvalg med klar margin i natt. Det lukter det 2016 av.

  DAGEN I DAG, i 1860: Abraham Lincoln ble valgt til USAs 16. president.

  #AMPOL-NYTT

  • New Jersey-guvernør Chris Christie (R) beseiret del­stats­se­nator Bar­bara Buono (D) med klar margin i natt. Christie tok omtrent 60 % av stemmene, Buono 38. Nå er det trolig 2016 neste for Christie.
  • I Virginias guvernørvalg slo for­ret­nings­mannen og den tidligere demokratiske partiformannen Terry McAu­liffe jus­tis­mi­nister Ken Cuc­ci­nelli (R) med knap­pere margin enn de fleste hadde spådd på for­hånd. Med 99 % av stemmene inne tok McAuliffe 47,9 % mot Cuccinellis 45,5%. Liber­ta­rianer Rob Sarvis tok 6,6 %.
  • Etter tolv år med Mike Bloom­berg vant ombuds­mann Bill de Blasio (D) en knu­sende seier over tid­li­gere trans­port­sjef Joe Lhota (R) i New York Citys borgermestervalg. Med 93 % av stemmene inne tok de Blasio imponerende 73,5 % mot Lhotas 24,1 %.
  • Du finner nattens liveblogg her, og en gjennomgang av nattens øvrige valgresultater her.

  Andre nyheter:

  • Representantenes hus i Illinois vedtok tirsdag en kjønnsnøytral ekteskapslov. Med 61 mot 54 stemmer blir Illinois den 15. amerikanske delstaten som tillater likekjønnet ekteskap.
  • Obama inviterte i går næringslivsledere til Det hvite hus og gjennomgikk sitt syn på innvandringsreformen som vil gi millioner av innbyggere uten lovlig oppholdstillatelse mulighet til å skaffe seg nettopp det. I følge Obama vil dette skape vekst og redusere den amerikanske statsgjelden, og presidenten uttalte og at det ikke er noen grunn til at en innvandringsreform ikke kan bli vedtatt i Kongressen i løpet av 2013.
  • Lederen for implementeringen av “Obamacare”, Marilyn Tavenner, forsikret i går Senatets helsekomité om at målet er å stabilisere helsereformens problemforfulgte nettside i løpet av måneden. Tavenner sa at arbeidet med å oppfordre unge mennesker til å melde seg på den offentlige forsikringen er neste punkt på agendaen. På spørsmål om Obama-administrasjonen vil kunne gjennopprette tillitten til helsereformen svarte Tavenner kontant ”ja”.
  • Det er en nødvendighet at unge mennesker melder seg opp til forsikring under Obamacare for at helsereformen skal fungere økonomisk. Wall Street Journal melder at – selv om det er for tidlig å kunne si noe sikkert om påmeldingsstatistikken – foreløpige tall viser at de som er påmeldt er eldre enn forventet.
  • Senator Barbara Mikulski (D-Maryland) uttalte følgende under høringen om Obamacare tirsdag: “What I worry about is there’s such a crisis of confidence, that people won’t enroll… particularly our young people.»
  • En ny Gallup-meningsmåling viser at Obamas «job approval» faller til 39 %, mens 53 % gir presidenten tommelen ned. Det er førstegang Obamas popularitet har vært lavere enn 40 % i Gallups målinger.

  DAGENS LESESTOFF

  «6 takeaways from Election Night 2013,» av Chris Cillizza og Aaron Blake (The Fix, Washington Post): «Terry McAuliffe is the next governor of Virginia. Chris Christie has won a historic re-election victory in New Jersey. Now comes our favorite part of elections — sorting through the data! …» LINK

  «Chris Christie sikret gjenvalg med 60 % av stemmene og sikter mot 2016,» av Are Tågvold Flaten (AmerikanskPolitikk.no): «Det var aldri noe spørsmål om New Jersey-guvernør Chris Christie (R) kom til å vinne eller ikke. Spørs­målet var hvor stor mar­ginen ned til mot­stan­deren ville bli. Den ble stor nok, og det lukter det 2016 av. Christie sikret seg til slutt 60 % av stem­mene og havnet 22 pro­sent­poeng foran demo­kraten Bar­bara Buono. ‘Hvis vi kan gjøre dette i Trenton, New Jersey, så burde kan­skje fol­kene i Wash­ington, D.C. skru på tv-apparatene sine og få med seg hvordan det gjøres,’ sa Christie på valg­vaken i Asbury Park.» LINK

  VALGSNACKS

  Jon Henrik Gilhuus leverte varene i går og i natt, og dersom du leste valgbloggen eller fulgte @USAvalg på Twitter var du godt oppdatert. Du finner nattens liveblogg her, og en gjennomgang av nattens andre valgresultater her.
  • En artikkel i The Daily Beast hevder at nasjo­nale demo­krater har latt Chris Christie være i fred i valg­kampen av to årsaker: For det første ville det koste enorme summer å kjøpe til­strek­kelig reklame til å utgjøre noen for­skjell i dette racet, og for det andre tror de fleste demo­kra­tene at Christie uan­sett ikke kommer til å over­leve et repub­li­kansk primærvalg.
  • Hvorfor vant egentlig Terry McAuliffe (D) Virginias guvernørvalg? Politicos James Hohmann tar en nærmere titt.

  Du finner mer Valgsnacks på valgbloggen.

  VEIEN TIL DET HVITE HUS

  • En ny meningsmåling fra Public Policy Polling viser at New Jersey-guvernør Chris Christie (R) og senator Rand Paul (R-Kentucky) er favorittene blant republikanske velgere. De havner likt med 16 % hver i meningsmålingen. Deretter følger senator Ted Cruz (R-Texas) og tidligere Florida-guvernør Jeb Bush med henholdsvis 15 % og 14 %.
  • På valgdagen New jersey i går svarte Chris Christie på kritikken fra partifeller om at han er en moderat politiker: “I’m a conservative. I’ve governed as a conservative in this state. I haven’t tried to hide it, or mask it as something different».
  • Det er en langt klarere favoritt på demokratisk side: Hillary Clinton får 67 % oppslutning, etterfulgt av Joe Biden med 12 %.

  «Mor­gen­kaffen» brygges av redak­tøren i sam­ar­beid med nett­si­dens prak­ti­kanter. Klikk her og abonnér, så ser­veres den i inn­boksen din hver morgen, mandag til fredag.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også