Mer

  Valgdag i USA: Alt du trenger å vite

  I dag er det valgdag i USA. Det er to guvernørvalg, tre valg på delstatskamre (pluss en del suppleringsvalg), ett primærvalg til Kongressen og en drøss borgermestervalg. Her får du en oversikt over de ulike valgene.

  De to viktigste valgene i natt er guvernørvalgene i New Jersey og Virginia. For faste lesere av valgbloggen her på AmerikanskPolitikk.no tør kandidatene i begge delstater være kjent. Jeg kommer til liveblogge fra klokken 01:00 natt til onsdag norsk tid.

  Dette er en forkortet versjon av et lengre innlegg på valgbloggen.

  Guvernørvalget i New Jersey

  ChrisChristie
  Foto: Governor Christie (Facebook):

  I New Jersey har vi sittende guvernør Chris Christie, som har gått fra kontroversiell bølle til delstatens redningsmann i velgernes øyne, ikke minst for sin innsats under stormen Sandy. Han har enn så lenge klart å holde det upopulære nasjonale republikanske partiet på en armlengdes avstand, og nevnes som en sterk presidentkandidat i 2016.

  Den andre kandidaten er den demokratiske delstatssenatoren Barbara Buono, som har slitt med alt fra presseomtale til pengeinnsamling, og som meget vel kan gjøre det sletteste valget i nyere historie for sitt parti. Det eneste interessante ved dette valget er i grunnen hvor stor margin Christie vinner med; jeg tipper et sted rundt 20 prosentpoeng over Buono. I tillegg til Buono stiller en håndfull kandidater for knøttsmå partier som libertarianerne og de grønne.

  Guvernørvalget i Virginia

  TerryMcAuliffe
  Foto: Terry McAuliffe (Facebook).

  I Virginia kan den sittende guvernøren kun velges for en 4-årsperiode om gangen, så republikaneren Bob McDonnell stiller ikke på ny. Hans popularitet har uansett fått seg en solid trøkk pga skandaler rundt gaver han og hans kone har mottatt fra næringslivstopper, selv om ingenting ulovlig er avslørt (ennå). Den republikanske kandidaten, justisminister Ken Cuccinelli, har også blitt dratt inn i skandalen, men her har demokratene større problemer med å få anklagene til å treffe.

  Mer virkningsfullt har det vært å anklage Cuccinelli for å være for verdikonservativ for Virginia, et tema som har vunnet et visst gehør blant delstatens uavhengige og kvinnelige velgere, særlig i nordlige deler av staten.

  Demokratene stiller med den tidligere føderale partiformannen og næringsdrivende Terry McAuliffe, som er en nær venn av ekteparet Clinton. Flere felles bekjente jobber med guvernørkampanjen, og mange anser den som en forberedelse på et presidentkandidatur for Hillary Clinton i 2016.

  McAuliffe, som tapte nominasjonen til dette embetet i 2009, har avslørt manglende kunnskap om Virginia under valgkampen, og anses som en forholdsvis ukarismatisk pengemaskin (han har samlet inn mye mer enn Cuccinelli). Det har også vært stilt spørsmålstegn ved hans tid som næringsdrivende, og ved en del ting han selv har skrevet om i sin selvbiografi.

  Målingene viser at velgerne er misfornøyde med begge kandidater, men McAuliffe er noe mindre upopulær enn Cuccinelli, og det synes tilstrekkelig. Racet har tetnet til litt, men det er lenge siden Cuccinelli har ledet på målingene. McAuliffe har bygget opp et solid overtak blant forhåndsstemmene, så det skal veldig mye til at vi får noen overraskelse i natt.

  I tillegg til de to store partiene stiller libertarianerne med forretningsmannen Rob Sarvis. Han har faktisk vært oppe på tosifrede tall på noen målinger, trolig pga. den utbredte misnøyen med de to andre kandidatene. Det spørs allikevel hvor mange stemmer han faktisk får på valgnatten og hvem han i så fall tar mest fra; jeg tror uansett han faller under 10%.

  Det kan meget vel skje at vinneren i Virginia blir valgt med under 50% av stemmene; jeg tipper uansett at det blir McAuliffe, med en margin på ca 5-10 prosentpoeng.

  Du leser mer om dagens valg i Virginia på valgbloggen.

  Borgermestervalget i New York City

  BilldeBlasioNew York City har i tre perioder vært styrt av republikaner/uavhengige Michael Bloomberg. Mange omtaler New Yorks borgermesterjobb som USAs nest mektigste; dette er selvsagt en grov overdrivelse, men dette er et verv som i internasjonal berømmelse nok er blant de aller fremste i landet.

  Demokratenes primærvalg ble vunnet av ombudsmann Bill de Blasio, som såvidt tok over 40% og dermed unngikk en ny valgrunde. Han har ledet stort på målingene over republikanernes kandidat, tidligere transportsjef Joe Lhota, som aldri riktig har kommet på offensiven og som i tillegg kjemper mot en stadig vanskeligere demografisk utvikling i byen. Jeg vil bli overrasket om Lhota kommer over 35% i kveld.

  Alabamas 1. kongressdistrikt

  Det er i tillegg andre runde av det republikanske primærvalget i Alabamas første kongressdistrikt. Slaget står mellom tidligere delstatssenator og guvernørkandidat i 2010, Bradley Byrne og forretningsmann Dean Young, som utfordret avgåtte kongressmann Jo Bonner i 2012. Byrne representerer «the establishment» og har fått stor støtte fra partitopper over hele delstaten, mens Young representerer det mer militante, sosialkonservative elementet. Siste måling viser 3% ledelse til Young, men ingen tunge målere har sett på dette racet, så jeg holder fortsatt en knapp på Byrne. Vinneren møter demokraten Burton LeFlore den 17. desember og vil uansett være favoritt i dette meget konservative distriktet.

  Du leser mer om de andre valgene – deriblant en haug med borgermestervalg! – på valgbloggen.

  Twitter: @USAvalg

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også