Morgen-Christie

God morgen! Det er tirsdag, og Mor­gen­kaffen er ser­vert.

I dag er det blant annet valgdag i New Jersey, Virginia og New York City. Vinnerne, slik vi ser det like før de første velgerne går til valglokalene: New Jersey-guvernør Chris Christie (R) vinner gjenvalg med solid margin, Terry McAuliffe (D) blir Virginias nye guvernør, men det blir knepent, og New York Citys nye borgermester heter Bill de Blasio (D).

Jon Henrik Gilhuus publiserer en omfattende bakgrunnssak om valgene på valgbloggen klokka 12. Han vil også liveblogge fra klokka 01.00 natt til onsdag norsk tid! Følger du @USAvalg på Twitter?

«It’s the first major race between the forces and faces of the new Republican tea party — a tea party whose social recidivism is only outgunned by its hostility to science and technology and innovation and scholarship.»

Visepresident Joe Biden, sitert av Politico, drev i går valgkamp for Virginias demokratiske guvernørkandidat Terry McAuliffe.

DAGEN I DAG, i 1940: President Franklin D. Roosevelt vant presidentvalget og dermed sin tredje periode i Det hvite hus. FDR vant en fjerde periode i 1944.

 #AMPOL-NYTT

  • USAs utenriksminister John Kerry forsvarte i går droneangrepet på Taliban-leder Hakimullah Mehsud fredag, der Mehsud og tre andre ble drept, på en nyhetskonferanse i Saudi-Arabia.
  • USAs visepresident Joe Biden skal reise til Kina, Japan og Sør-Korea første uken i desember. Biden vil blant annet diskutere den omfattende handelsavtalen mellom USA og Asia, kalt Trans Pacific Partnership, samt diplomati og sikkerhetsspørsmål.
  • Senatet stemte i går for videre behandling av lov som forbyr diskriminering på arbeidsplassen basert på seksuell legning eller kjønnsidentitet. Loven, som innebærer en utvidelse av Employment Non-Discrimination Act (ENDA) fra 1996, ble sendt til videre behandling med 61 stemmer for, og 30 stemmer imot.
  • I Representantenes hus er imidlertid utsiktene for loven dårligere. En talsmann til Speaker of the House John Boehner (R-Ohio) uttalte mandag at Bohner er imot lovforslaget ettersom loven fungerer imot sin hensikt og kan koste amerikanske jobber.

VALGSNACKS

Servert med bidrag fra Jon Henrik Gilhuus:

  • I dag er det guvernørvalg i New Jersey og sittende guvernør Chris Christie (R) leder soleklart på meningsmålingene. Quin­nipiac slenger ut en måling helt på tampen der guvernør og Christie leder 61-33 over del­stats­se­nator og demo­krat Bar­bara Buono. Mon­mouth finner racet med tal­lene 57-37 til Christie. Rutgers-Eagleton har tal­lene 66-30.
  • New Yorks Demokratiske guvernørkandidat Bill de Blasio vil sannsynligvis oppleve et valgskred i dagens valg. I følge en Wall Street Journal/Marist meningsmåling mandag får de Blasio støtte fra 65 %, mens motstanderen Joe Lhota (R) får 24 % oppslutning.
  • Det er jevnere i dagens guvernørvalg i Virginia. Terry McAuliffe (D) leder med gjennomsnittlig 6,7 prosentpoeng over sin motstander Ken Cuccinelli (R) i følge RealClearPolitics. Også visepresident Joe Biden har kastet seg inn i McAuliffes valgkamp, og mandag uttalte han at resultatet ville ha nasjonale følger. Siste måling fra Quinnipiac: De finner for­ret­nings­mann og demo­krat Terry McAu­liffe med en 46-40 ledelse over jus­tis­mi­nister og repub­li­kaner Ken Cuc­ci­nelli. Liber­ta­rianer Rob Sarvis har 8%.

Du finner mer Valgsnacks på valgbloggen.

Helt til slutt…

 


«Mor­gen­kaffen» brygges av redak­tøren i sam­ar­beid med nett­si­dens prak­ti­kanter. Klikk her og abonnér, så ser­veres den i inn­boksen din hver morgen, mandag til fredag.

Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp". Programleder av podkasten "Amerikansk politikk".