Thomas Woodrow Wilson, USAs 28. president, er en av to presidenter som har hatt to førstedamer. Her er historien om Wilsons koner.

Woodrow Wilson møtte sin første kone, Ellen Axson, i Rome, Georgia i 1883. Han var 26 og hun var 23. Ellen var selvstendig og ambisiøs og en talentfull og fremadstormende kunstner. Helt til hun møtte Wilson trodde hun ikke at noen mann var god nok for henne. De kom begge fra presbyterianske familier og delte lidenskapen for kunst og litteratur. To år etter, i 1885, giftet de seg.

Da de møttes var Wilson på full fart inn i en karriere som akademiker. Han studerte historie og statsvitenskap på John Hopkins-universitetet i Maryland, og var fast bestemt på å bli politiker. Ellen glemte raskt sine ambisjoner om å bli kunstner og viet nå all sin tid på å legge til rette for at hennes mann skulle lykkes. I tillegg til å ta hånd om hjemmet og barneoppdragelsen (de fikk tre døtre sammen), fungerte hun som Wilsons akademiske rådgiver. Da han begynte i politikken var hun med på å forme hans politiske idégrunnlag, og skrev mange av hans taler. Mange har ment at hun var den beste politikeren av de to.

Woodrow Wilson og hans første kone Ellen hadde et svært lidenskapelig forhold. De skrev intime og heftige brev til hverandre hver gang de var borte fra hverandre i mer enn to dager. På tross av denne lidenskapen utviklet Wilson et intenst vennskap med en annen kvinne, Mary Allen Hulbert Peck. Han møtte henne i 1907, da han var på ferie på Bermuda for å passe på helsa. Ellen ble igjen hjemme for å passe på døtrene. Wilson pleide vennskapet til Mary i årevis. De sendte brev og han besøkte henne ofte. Dette såret Ellen dypt.

Likevel fortsatte hun å være en støttende kone, både i hjemmet og i jobben. Særlig fra han ble president i 1913. Det er blitt sagt at Ellen var mer ambisiøs på mannens vegne enn han var på egne vegne. Hun var fortsatt hans viktigste politiske rådgiver og tok som regel del i møtene som ble holdt i Det hvite hus. Hun er også kjent for å ha designet rosehagen utenfor Det ovale kontor.

Den 6. august 1914 døde Ellen av nyresvikt. Presidenten gikk inn i en dyp depresjon. Mange trodde han ikke ville være i stand til å fortsette i jobben. Ikke mer en sju måneder senere møtte han sin andre kone, Edith Bolling, som hjalp ham i gang igjen. De giftet seg 18. desember 1915, halvannet år etter sin populære kones bortgang. Sladderpressen og jungeltelegrafen gikk i høygir, og Wilson ble blant annet beskyldt for å ha vært utro mot sin første kone.

Edith, som i likhet med Wilson var fra Virginia, hadde også vært gift før. Mannen var eier av en gullsmedforretning og etterlot seg godt med penger til sin enke. I tillegg til å ha mistet mannen sin mistet hun sitt eneste barn etter at det hadde levd i kun tre dager. På tross av penger i banken var Edith Bolling en sørgende kvinne da hun gjennom felles bekjente møtte president Wilson i 1915. De forstod hverandre svært godt.

I løpet av kort tid etter at hun hadde vært på sin første middag i Det hvite hus, utviklet hun og presidenten et nært og intimt kjærlighetsforhold. De skrev til hverandre på daglig basis før de giftet seg, og gikk ikke en dag uten hverandre etter vielsen. Med en gang han forelsket seg i Edith kuttet han kontakten med sin gode venninne, Mary, på Bermuda. Det er uvisst om dette var fordi han ikke lenger følte kjærlighet for henne eller fordi han ikke syns hun ville bli en passende førstedame. Han fortsatte likevel å sende penger til Mary, som ikke var særlig godt stilt økonomisk.

I likhet med Ellen involverte Edith seg i presidentens politiske virke. Da Wilson ble syk i 1919, etter å ha blitt rammet av en serie små slag, overtok i praksis Edith jobben hans. I et desperat forsøk på å skjule presidentens sykdom fra offentligheten, avgjorde hun hvilke saker som skulle sendes til Wilson, hvilke som skulle delegeres til øvrige i administrasjonen og hvilke som skulle ignoreres. Veldig få saker ble sendt til den syke presidenten.

«USAs første kvinnelige president». Edith er blitt kalt USAs første kvinnelige president for sin innsats de siste to årene av Wilsons andre presidentperiode. Det ble også spekulert i om hun faktisk kom til å bli den første kvinnelige presidenten. Det ble hun, som vi vet, ikke. Edith levde i 40 år etter Wilsons død, men engasjerte seg aldri i politikken etter Wilsons avskjed.

Etter at Wilson var ferdig som president bosatte han seg, sammen med Edith, i Washington. Der levde de sammen i nesten tre år før Wilson døde av sykdommen den 23. februar 1924.