Morgen-Halloween

God morgen! Det er torsdag, og Mor­gen­kaffen er servert.

PS: Etter du har gjort unna Morgenkaffen anbefaler jeg dagens utgave av Svein Melbys faste spalte her på AmerikanskPolitikk.no.

sitatetYou deserve better. I apologize. I’m accountable to you for fixing these problems and I’m committed to earning your confidence back by fixing the site. 

Helseminister Kathleen Sebelius i en høring i Energi- og næringskomiteen i Representantenes hus onsdag. Bakgrunnen: Problemene med HealthCare.gov og implementeringen av helsereformen (mer under dagens lesestoff).

DAGEN I DAG, i 1941: South Dakotas Mount Rushmore, med byster av presidentene Washington, Jefferson, Lincoln og (Theodore) Roosevelt, ble ferdigstilt.

 #AMPOL-NYTT

 • Nye rapporter hevder at National Security Agency (NSA) skaffet seg direkte tilgang til data fra Google og Yahoo, uten disse selskapenes kjennskap til dette.
 • General Keith Alexander, lederen av NSA, slår i går tilbake mot Washington Post, som rapporterte om NSAs Google/Yahoo-link. Alexander gjorde et poeng av at NSA ikke har tilgang til hverken Google eller Yahoo sine servere, og de måtte ha gått rettens vei dersom de ønsket tilgang til disse.
 • Helseminister Kathleen Sebelius ble grillet med utgangspunkt i problemene med implementeringen av helsereformen i Energi- og næringskomiteen i Representantenes hus i går (jf. dagens sitat). President Obama var derimot i Boston for å selge den samme helsereformen på det samme stedet tidligere Massachusetts-guvernør Mitt Romney annonserte delstatens helsereform – som Obamacare bygger på – i 2006. Mitt Romney har noe han ønsker å si om den saken.
 • President Obamas «approval rating» har nådd et nytt bunnivå. Politico har detaljene.
 • Også senator John McCain (R-Arizona) truer nå med å forsinke Janet Yellens høring i Senatet. Yellen er Obamas nominerte til å ta over som USAs sentralbanksjef.
 • Kun fem representanter deltok på høringen der familien til et pakistansk droneoffer vitnet. Al Jazeera America har mer.

DAGENS LESESTOFF

«De røde og de blå: Mer om den amerikanske partipolariseringen», av Svein Melby (AmerikanskPolitikk.no): «Amerikansk politikk preges av en økt partipolarisering. Det er mange faktorer som drar i samme retning. Som jeg skrev for to uker siden er fundamentale endringer i forholdet mellom partistruktur og konfliktlinjene i amerikansk politikk hovedforklaringen til den sterke partipolitiske splittelsen. Men også andre forhold medvirker til dette, og gjør sitt til å svekke mulighetene for nødvendig kompromissbygging. Jeg skal kort beskrive noen av de viktigste årsakene.» … LINK

«Problemene fortsetter: Mange vil miste sin tidligere forsikring ved implementeringen av Obamacare», av Eivind Leiro (AmerikanskPolitikk.no): «Imple­men­te­ringen av pre­si­dent Obamas helse­re­form har hatt en tur­bu­lent start med en nett­side som ikke fun­gerer. Nå viser det seg at mange ame­ri­ka­nere som alle­rede har helse­for­sik­ring kan miste dek­ningen, på tross av at Obama hele veien har hevdet det motsatte.» … LINK

VALGSNACKS

Servert av Jon Henrik Gilhuus:

 • Guvernørvalget i Virginia: Hele fem nye målinger ble offent­lig­gjort onsdag, du finner dem her. Jeg skrev en liten sak på det i går.
 • Senator Lindsey Graham er blitt mer upo­pulær, men leder fort­satt det repub­li­kanske pri­mær­valget med 51%. Ikke uve­sentlig, siden South Caro­lina har to nominasjonsrunder.
 • New York Citys borgermestervalg: Quin­nipiac finner at Bill de Blasio leder 65-26 over Joe Lhota.
 • Stockton gir New Jersey-guvernør Chris Christie (R) 56-32 i ledelse over Bar­bara Buono.
 • Chris Christie nærmer seg med andre ord gjenvalg i New Jersey. Han er ute med en ny tv-reklame som også vil kunne fungere i 2016, for å si det sånn:

httpv://youtu.be/ROyLylsJtaU

Du finner som alltid mer Valgsnacks på valgbloggen.

VEIEN TIL DET HVITE HUS

Helt til slutt…

Det hvite hus er pyntet til Halloween:

halloween


«Mor­gen­kaffen» brygges av redak­tøren i sam­ar­beid med nett­si­dens prak­ti­kanter. Klikk her og abonnér, så ser­veres den i inn­boksen din hver morgen, mandag til fredag.

Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp". Programleder av podkasten "Amerikansk politikk".