Mer

  Problemene fortsetter: Mange vil miste sin tidligere forsikring ved implementeringen av Obamacare

  Sebelius-Obama
  Helseminister Kathleen Sebelius og president Barack Obama. Foto: Pete Souza, Det hvite hus.

  Implementeringen av president Obamas helsereform har hatt en turbulent start med en nettside som ikke fungerer. Nå viser det seg at mange amerikanere som allerede har helseforsikring kan miste dekningen, på tross av at Obama hele veien har hevdet det motsatte.

  Et av salgsargumentene ved Obamacare var at de som allerede har en helseforsikring de er fornøyd med, skulle få beholde denne. Obama har gjentatt dette poenget gang på gang i salget av reformen. Det viser seg nå at mellom 50-75% av de med tidligere privatforsikring vil få planen sin kansellert eller endret, ifølge NBC News sine kilder.

  Dette gjelder for de med helseforsikring fra privatmarkedet, ikke de som blir dekket gjennom sin arbeidsgiver. I følge CBS News omfatter dette omtrent to millioner mennesker.

  Washington Posts faktasjekker Glenn Kessler gir president Obama fire av fire Pinocchio-neser for de nevnte uttalelsene. Republikanske Obamacare-kritikere gnir seg samtidig i hendene.

  Mister forsikringen. Det administrasjonen hele tiden har sagt er at de som hadde helseforsikringen i orden innen 23. mars 2010, ville kunne beholde dekningen sin, selv om den ikke møter alle kriteriene til the Affordable Care Act (ACA), populært kalt Obamacare. Det viser seg nå at endringer i eksisterende forsikring siden den tid gjør planen ugyldig dersom den ikke møter helsereformens krav.

  «Det er sant at det finnes eksisterende helseforsikringer … som ikke møter minimumskravene, og at disse derfor ikke vil kvalifisere for Affordable Care Act». Det sa Obamas pressesekretær Jay Carney i det Det hvite hus bekreftet at mange ikke vil få beholde sin eksisterende helseforsikring.

  Administrasjonen forsvarer seg ved å understreke at de som mister sin forsikring vil få bedre dekning under ACA, og at skattesubsidier til slutt vil dekke de økte kostnadene.

  New Jersey-guvernør Chris Christe (R) kommenterer nyheten på følgende måte til CBS News: «Problemet er at folk ikke ble fortalt sannheten. … De ble fortalt at de ville få beholde sine forsikringsordninger dersom de likte dem.»

  Vil få skattesubsidier. Skattemyndighetene (IRS) har nylig gitt et anslag som viser at mer enn 330 000 mennesker har klart å komme såpass langt i påmeldingsprosessen at de kan finne ut hvor mye finansstøtte de vil få under helsereformen. Påmeldingen fungerer slik at IRS får beskjed om å bekrefte identiteten til kunden, samt å undersøke om kunden er kvalifisert, dersom det hukes av for finansstøtte.

  Amerikanere som tjener under $45.000 i året vil kvalifisere for skattesubsidier i kjøp av helseforsikring. I 26 stater vil i tillegg de som tjener under $15.000 i året sannsynligvis være kvalifisert for ytterligere støtteprogrammer.

  Unge uten forsikring. Med den turbulente implementeringen av helsereformen tatt i betraktning stilles det samtidig spørsmål ved om de som gjentatte ganger har prøvd å melde seg på, vil gi opp dersom nettsiden ikke blir fikset snart.

  Dette omfatter mange unge, og det er ekstremt viktig at unge og friske borgere melder seg på for at finansieringen av helsereformen skal fungere. Det er disse kundenes innbetalinger som bidrar til finansieringen av forsikringsordningene til mange eldre og syke, ettersom unge og friske sjeldnere har behov for medisinsk bistand. Dersom antallet unge forsikringstakere blir for lite, vil prisene på forsikringer stige, som igjen hindrer flere folk fra å melde seg på.

  Sikringen mot at dette ikke skal skje har hele veien vært påbudet om anskaffelse av helseforsikring innen mars 2014. Pisken er at det vil påbeløpe et straffegebyr dersom fristen ikke overholdes.

  Problemet er imidlertid at denne deadlinen henger i en tynn tråd. En tverrpolitisk gruppe med senatorer jobber nå for at det såkalte mandatet skal utsettes med begrunnelse i problemene med HealthCare.gov.

  Onsdag formiddag redegjør helseminister Kathleen Sebelius om problemene med implementeringen av helsereformen. Hun tar på seg skylden for de tekniske problemene med implementeringen.

  Vi oppsummerer i Morgenkaffen i morgen tidlig. Abonnerer du?

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også