Mer

  30. oktober: NSA i Kongressen

  Morgen-podium

  God morgen! Det er onsdag, og Mor­gen­kaffen er servert.

  Før jeg tar for meg dagens saker: Vi publiserte en ny utgave av Panelet i går kveld. Tema denne gangen: Hvordan påvirker de nye NSA-avsløringene president Obamas ettermæle?

  sitatetIn fact, based on what little information the administration has disclosed, it turns out that more people have received cancellation notices for their health care plans this month than have enrolled in the exchanges.

  Representant Dave Camp (R-Michigan, 4. kongressdistrikt) påpeker at antallet som har fått beskjed om at helseforsikringen deres utløper grunnet nye reguleringer i forbindelse med «Obamacare» er større enn antallet som har registrert seg gjennom det nye systemet.

  DAGEN I DAG, i 1735: John Adams, USAs første visepresident og andre president, ble født. Mer om Adams her og her.

  #AMPOL-NYTT

  • Sjefen for den amerikanske etterretningsorganisasjonen National Security Agency (NSA), general Keith Alexander, nekter for at NSA har samlet inn telefondata om europeiske borgere. I en høring i Representantenes i går kalte han rapportene basert på dokumentasjon fra lekkeren Edward Snowden som «fullstendig falske». Alexander gjorde det samtidig klart at data samlet inn av NATO-allierte har blitt delt med USA.
  • NSA-kilder hevder samtidig at det var etterretningstjenester i Frankrike og Spania som overvåket egne borgere for så å dele informasjonen med NSA. Dette er stikk i strid med det som har blitt fremhevet i franske og spanske medier den siste uken.
  • Director of National Intelligence James Clapper deltok også i gårsdagens høring i Representantenes hus. Som Anders Romarheim (Senter for transatlantiske studier) påpeker på Twitter: «‘Leadership intentions’ er viktig». Oppsummering på 2 minutter:

  • Marilyn Tavenner, lederen for de offentlige markedsplassene for helseforsikring som utgjør en meget sentral del i den nye helsereformen, beklager problemene med netttjenesten HealthCare.gov. Tavenner beklaget at helsereformen ikke har levd opp til folks forventninger, noe hun omtalete som uakseptabelt.
  • Tavenner uttalte også at nesten 700.000 amerikanere har sendt inn søknad om føderal eller statlig helseforsikring de siste fire ukene. Hun ville imidlertid ikke si noe om hvor mange av disse som faktisk har blitt registrert til helseforsikringen siden helseforsikringsmarkedene åpnet.
  • Obama er i hardt vær for løftene om at de som er fornøyd med helseforsikringen sin kan beholde denne etter implementeringen av den nye helsereformen. I følge CBS News har imidlertid over 2 millioner amerikanere fått beskjed om at de ikke kan fornye sin nåværende helseplan.
  • Talsmann for Det hvite hus Jay Carney bekrefter at mange ikke vil få beholde deres opprinnelige helseplan, men forsikrer at amerikanere nå vil få bedre og billigere helseforsikring. Mer om dette på nettsiden senere i dag.
  • Mye tyder på at republikanerne har endret taktikk i forkant av de kommende budsjettforhandlingene. Demokratene og Republikanerne skal møtes til budsjettsamtaler i dag. Lederen for Husets budsjettkomité Paul Ryan (R-Wisconsin, 1. kongressdistrikt) har blant annet foreslått et tiltak som vil kreve at pensjonister med god økonomi betaler mer for helsetjenestene de mottar fra Medicare, som et ledd i å redusere USAs statsgjeld.

  DAGENS LESESTOFF

  «Panelet: Kommer NSA-avsløringene til å skade Obamas ettermæle?», av Are Tågvold Flaten (AmerikanskPolitikk.no). Panelet består denne gangen av Hilmar L. Mjelde, Svein Melby, Anders Romarheim, Carl Straumsheim, Kristoffer Rønneberg, Anders Tvegård, Alf Ole Ask, Elin Sørsdahl, Eirik Løkke, Leif Knutsen, George Gooding og redaktør Are Tågvold Flaten. LINK

  «Why 2014 Is Do-or-Die For the GOP», av Charlie Cook (National Journal): «Republicans can’t afford to have any weak candidates next year if they want to regain control of the upper chamber. … In the House, with two-year terms, the playing field is determined in the previous election. In the Senate, with six-year terms, it is what happened six years earlier that sets the field. … In the 2008 election, just two months after the financial crisis, with the Obama-Biden ticket beating the McCain-Palin ticket 52.9-45.7 percent and a strong turnout among younger and minority voters, Democrats picked up eight Senate seats. This meant that in 2014, Democrats would have 21 seats at risk, to just 14 for the GOP. Thus, again Republicans have an opportunity to score big gains, but that opportunity could slip through their fingers as it did two years earlier. If we give Republicans the benefit of the doubt in the fight to pick up open Democratic Senate seats in Montana, South Dakota, and West Virginia, the six seats most likely to determine whether Democrats will hold the Senate are all in states carried by Mitt Romney. These are Alaska (Mark Begich), Arkansas (Mark Pryor), Louisiana (Mary Landrieu), and North Carolina (Kay Hagan), all Democratic incumbents, and Republican seats in Georgia (where Saxby Chambliss is retiring) and Kentucky (Mitch McConnell). In North Carolina, Romney won by only 2 points, and in Georgia he won by only 8 points. In the other four states listed, Romney ran up huge margins of victory. However, none of these races are gimme putts—in fact, the toughest seats for Democrats to hold are at no worse odds than 50-50.» LINK

  VALGSNACKS

  • Den konservstive organisasjonen «Americans for Prosperity» angriper de demokratiske senatorene Kay Hagan (North Carolina) og Mary Landrieu (Louisiana) i nye TV-reklamer. North Carolina og Louisiana spiller en nøkkelrolle i forkant av neste års mellomvalg og må vinnes av republikanerne dersom de skal ta tilbake flertallet i Senatet. Reklamene koster $2 millioner og vil gå tre uker på TV i de to delstatene.
  • PPP har målt åtte dis­trikter i neste års mellomvalg til Representantenes hus. De har satt opp de repub­li­kanske kon­gress­med­lem­mene mot en gene­risk demo­krat. Slike målinger har svært liten verdi, men de nys­gjer­rige kan jo ta en titt. En annen måling fra demo­kra­tiske GQR finner derimot ingen end­ring i repub­li­ka­nernes opp­slut­ning fra juni.
  • I følge The Hill forsøker minst 66 Hollywood-kjendiser, deriblant Leonardo Di Caprio, Cameron Diaz, Jerry Seinfeld, Ben Stiller og Ben Affleck, å fjerne Senatets minoritetsleder Mitch McConnell (R-Kentucky) i det kommende senatvalget. De donerer penger til motstanderen Alison Lundergan Grimes (D).
  • Minoritetsleder Mitch McConnell (R-Kentucky) er for sin del ute med en ny webvideo. Budskapet: McConnell er redningsmannen som sørger for at Washington blir enige i 11. time. Forbered deg på store ord, dramatisk musikk og klassiske Kentucky-scener. Snurr film!

  httpv://youtu.be/NpFV-BpkLnA

  Du finner som alltid mer Valgsnacks på valgbloggen.

  VEIEN TIL DET HVITE HUS

  • Tidligere Florida-guvernør Jeb Bush (R) var mandag æresgjesten på den årlige Jack Kemp Leadership Award Dinner. Bush holdt en 20 minutters tale der han blant annet tok til orde for at USA må få en slutt på «crony capitalism» ved en utvidelse av frie markeder og at «Obamacare» må oppheves.
  • Under to uker etter at senator Ted Cruz (R-Texas) besøkte Iowa skal senatoren gjeste «South Carolina Renewal Project». Cruz besøker South Carolina – den tredje delstaten i nominasjonssirkuet – den 4.-5. november. Cruz, sønnen av en pastor, skal også møte en gruppe kristne pastorer i løpet av South Carolina-besøket.

  Helt til slutt…

  PaulNothJayCarneyPaul Noth (The New Yorker) setter Obama-administrasjonens hånd­te­ring av de siste NSA-avsløringene på spissen. Mer i Panelet.


  «Mor­gen­kaffen» brygges av redak­tøren i sam­ar­beid med nett­si­dens prak­ti­kanter. Klikk her og abonnér, så ser­veres den i inn­boksen din hver morgen, mandag til fredag.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også