Mer

  NSAs overvåking: Tverrpolitisk støtte på hjemmebane for Obama

  NSA Nye Snowden-lekkede NSA-dokumenter viser at den amerikanske etteretningsorganisasjonen NSA har overvåket allierte land såvel som deres ledere. Kritikken mot Obama-administrasjonen vokser i Europa, mens støttespillerne utgjør den klare majoriteten på hjemmebane.

  I følge nye rapporter skal National Security Agency ha overvåket 35 statsledere, inkludert flere av USAs allierte, deriblant lederskikkelser i Tyskland, Brasil, Spania, Frankrike og Mexico.

  Den tyske forbundskansleren Angela Merkel skal ha blitt overvåket helt siden 2002. Før tidsomfanget ble kjent skal Merkel ha ringt Obama, som forsikret henne om at USA ikke avlytter henne.

  Den franske avisen Le Monde har rapportert om omfattende overvåkning av fransk telefontrafikk, mens den spanske avisen El Mundo har rapportert at NSA overvåket over 60 millioner telefonsamtaler i Spania iløpet av desember 2012.

  Kritisert av allierte

  Angela Merkel og Frankrikes president, François Hollande, har begge kalt amerikanske ambassadører inn på teppet for å forklare seg. Overvåkningen overskygget det nylig avsluttede EU-møtet i Brussel.

  NSA-sjef Keith Alexander hevder at president Obama ikke var klar over avlyttingen. NSA tjenestemenn hevder videre at etteretningsorganisasjonen har såpass mange operasjoner pågående, at Obama ikke kan informeres om alt som pågår til enhver tid.

  Den offisielle forklaringen har etter hvert blitt at Obama ikke var klar over overvåking av allierte statsledere før i sommer, og at administrasjonen deretter satte en stopper for overvåkingen.

  Tverrpolitisk NSA-støtte

  «Vi er sårbare, slik vi så 11. september, og man vet aldri hva man kommer til å trenge før man trenger det.» Det sier tidligere visepresident Dick Cheney til CNN.

  I det samme intervjuet ble Cheney spurt om overvåkningen startet så tidlig som i 2002, under president George W. Bush (og Cheney), noe han valgte å ikke svare på.

  «Når vi samler informasjon, støtter vi våre borgere, våre allierte og deres privatliv» sier Obamas pressesekretær Jay Carney.

  I tråd med Carneys uttalelser forsikrer Obamas nasjonale sikkerhets- og anti-terrorrådgiver Lisa Monaco at USA vil «samle informasjon fordi vi trenger det, ikke fordi vi vil ha det».

  Representant Mike Rogers (R-Michigan, 8. kongressdistrikt), som leder etterretningskomiteen i Representantenes hus, mener «franske borgere … hadde applaudert og poppet champagnekorker» dersom de hadde visst hva dette egentlig dreier seg om.

  «[Overvåkningen] holder franskmennene trygge. Det holder amerikanere trygge. Det holder våre europeiske allierte trygge», sier Rogers.

  Saken ruller videre

  På tross av at den tverrpolitiske støtten trumfer kritiske røster på hjemmebane har de ferskeste avsløringene ført til økt fokus på NSA og deres operasjoner.

  Mandag uttalte senator Dianne Feinstein (D-California), lederen av Senatets etteretningskomité, at hun kommer til å igangsette en gjennomgang av NSAs overvåkningsoperasjoner for å komme til bunns i hva som har skjedd.

  «Det er nødvendig med en total gjennomgang av alle etterretningsprogrammene slik at medlemmene av Senatets etterretningskomité er fullstendig informert om hva etterretningsorganisasjonene faktisk driver med,» sa Feinstein mandag formiddag.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også