Mer

  29. oktober: Vil se NSA i kortene

  Morgen-Feinstein

  God morgen! Det er tirsdag, og Morgenkaffen er servert.

  sitatetDet er nød­vendig med en total gjen­nom­gang av alle etter­ret­nings­pro­gram­mene slik at med­lem­mene av Sena­tets etter­ret­nings­ko­mité er full­stendig infor­mert om hva etter­ret­nings­or­ga­ni­sa­sjo­nene fak­tisk driver med.

  Senator Dianne Fein­stein (D-California), lederen av Sena­tets etteret­nings­ko­mité.

  DAGEN I DAG, i 1929: Aksjemarkedet krasjet. President Herbert Hoover ønsket ikke å beskrive det med ordet»panikk» – som hadde blitt brukt om lignende kriser tidligere – og brukte isteden ordet «depresjon.» Det skulle vise seg å bli starten på det som senere ble kjent som den store depresjonen.

  #AMPOL-NYTT

  • Lederen av Senatets etterretningskomité Dianne Feinstein (D-California) uttalte i går at hun er ”helt i mot” at USA overvåker allierte statsledere gjennom National Security Agency. Feinstein, som ønsker å se NSA i kortene (mer under Dagens lesestoff), uttalte også følgende: «It is my understanding that President Obama was not aware Chancellor Merkel’s communications were being collected since 2002. That is a big problem.”
  • New York Times melder følgende: «President Obama is poised to order the National Security Agency to stop eavesdropping on the leaders of American allies, administration and congressional officials said Monday, responding to a deepening diplomatic crisis over reports that the agency had for years targeted the cellphone of Chancellor Angela Merkel of Germany.»
  • Obama-administrasjonen forsøkte å berolige amerikanske allierte på en pressekonferanse mandag. Pressesekretæren Jay Carney understrekte dog at overvåkingen er nødvendig for USAs sikkerhet.
  • NBC meldte i går kveld at Obama-administrasjonen var klar over at «millioner» av amerikanere ikke kom til å kunne beholde sin nåværende helseforsikring etter innføringen av «Obamacare». De må ha fått kraftig kritikk fra Det hvite hus, for saken ble fjernet fra nettsiden nokså fort. Her er versjonen som ble fjernet.
  • Leder for næringskomitéen i Representantenes hus Fred Upton (R-Michigans, 6. kongressdistrikt) tok i går til orde for ”Keep Your Health Plan Act”; et forslag som innebærer at alle amerikanere får beholde sin nåværende helseforsikring ut 2014. Under nåværende regler vil mange helseforsikringer utfases og omgjøres på grunn av det nye reglementet i “ObamaCare”.
  • Helsereformens nettside, HealthCare.gov, var oppe igjen mandag kveld etter at siden kræsjet helt på søndag. Problemene er imidlertid ikke løst, og implementeringen halter videre.
  • En føderal distrikts-dommer har blokkert to avgjørelser om abortrestriksjoner i Texas som ble vedtatt av statens lovgivende forsamling i sommer og som skulle tre i kraft i dag. Vedtakene som ble blokkert dreide seg om reguleringer som ville sette en stopper for abortmuligheter på 1/3 av sykehusene der det er mulig å ta abort i dag.
  • Senatets minoritetsleder Mitch McConnell (R-Kentucky) fortalte deltakerne på en fundraiser i Georgia at republikanerne aldri kommer til å være i nærheten av å misligholde på den amerikanske gjelden, eller stenge myndighetene under de nye budsjettforhandlingene de neste månedene.
  • President Obama fortsetter kampen for ny våpenlovgivning bak lukkede dører, men denne gangen spiller ikke visepresident Joe Biden en sentral rolle.

  DAGENS LESESTOFF

  «NSAs overvåking: Tverrpolitisk støtte på hjemmebane for Obama», av Eivind Leiro (AmerikanskPolitikk.no): «Nye Snowden-lekkede NSA-dokumenter viser at den ame­ri­kanske etteret­nings­or­ga­ni­sa­sjonen NSA har over­våket alli­erte land såvel som deres ledere. Kri­tikken mot Obama-administrasjonen vokser i Europa, mens støtte­spil­lerne utgjør den klare majo­ri­teten på hjemmebane. … På tross av at den tverr­po­li­tiske støtten trumfer kri­tiske røster på hjemme­bane har de fers­keste avslø­rin­gene ført til økt fokus på NSA og deres operasjoner. Mandag uttalte senator Dianne Fein­stein (D-California), lederen av Sena­tets etteret­nings­ko­mité, at hun kommer til å igang­sette en gjen­nom­gang av NSAs over­våk­nings­ope­ra­sjoner for å komme til bunns i hva som har skjedd.» LINK

  VALGSNACKS

  Servert av Jon Henrik Gilhuus, mannen bak valgbloggen her på AmerikanskPolitikk.no:

  • Wash­ington Post slapp i natt sin ende­lige måling av de tre val­gene i Vir­ginia. Tal­lene er som følger: Guvernør – Terry McAu­liffe 51 vs Ken Cuc­ci­nelli 39. Vise­gu­vernør – Ralph Northam 52 vs E. W. Jackson 39. Jus­tis­mi­nister: Mark Her­ring 49 vs Mark Obens­hain 46. Kampen om jus­tis­mi­nis­ter­vervet er nå det eneste repub­li­ka­nerne har å kjempe for i Vir­ginia, og pen­gene har begynt å strømme hit. Repub­li­kaner Mark Obens­hain har samlet inn mer penger enn sin kon­kur­rent Mark Her­ring og de har ligget veldig jevnt på uav­hen­gige målinger.
  • President Barack Obama kommer til å drive valgkamp for Virginias demokratiske guvernørkandidat Terry McAuliffe. McAuliffe har allerede fått drahjelp av både Bill og Hillary Clinton.
  • Bill de Blasio (D) ligger an til å vinne borgermester valgkampen i New York City med historisk margin. Blasio leder med 45 prosentpoeng over Joseph J. Lhota (R), blant velgere som oppgir at de sannsynligvis vil stemme ved valget i følge en meningsmåling utført av New York Times/Siena College.
  • Kampen om den repub­li­kanske senatsnomi­na­sjonen i Wyoming trappes opp. En rekke av de største nav­nene fra Bush-administrasjonen har donert til Liz Cheney, mens sit­tende senator Mike Enzi får støtte fra kol­leger i Senatet.

  Du finner som alltid mer Valgsnacks på valgbloggen.

  VEIEN TIL DET HVITE HUS

  • Et av de største spørsmålene i forkant av det kommende presidentvalget er selvsagt om Hillary Clinton stiller eller ikke. Politico diskuterer en mulig kampanjemodell for Hillary Clinton i 2016: Clinton i New Yorks senatsvalg i 2000.
  • Washington Post bloggen ”The Fix” mener det sentrale 2016-spørsmålet om senator Ted Cruz (R) er hvorvidt et Cruz-kandidatur vil bli mest som Michelle Bachmans eller Mike Huckabees. Bachmann blir omtalt som en politiker som tok opp kampen mot etablissementet og dermed ble en Tea Party-favoritt , mens Huckabee, som vant i caucusvalget i 2008, betraktes som en kandidat med humor og karisma og som etablerte seg som noe mer enn en ”one-hit wonder”.

  «Mor­gen­kaffen» brygges av redak­tøren i sam­ar­beid med nett­si­dens prak­ti­kanter. Klikk her og abonnér, så ser­veres den i inn­boksen din hver morgen, mandag til fredag.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også