Hillary Clinton sier hun for øyeblikket er pensjonert fra politikken. Det var det lite som tydet på under hennes tale i forbindelse med 10 årsjubileet til tenketanken «Center for American Progress».
Selve talen var ikke lang, men Clinton rakk å formidle flere sentrale kjernesaker som kan bli viktige temaer for en eventuell 2016-kampanje.
Spekulasjonene om hvorvidt Clinton vil stille har pågått lenge og flere kommentatorer mener at Clinton allerede har bestemt seg for å prøve på nytt. Dette kan forklare den økende aktiviteten hun har hatt de siste par månedene med taler, opptredener og fundraisere.
TIME Magazines Zeke J. Miller har notert seg seks valgkamptemaer som Clinton har prøvekjørt den siste tiden. Jeg har valgt meg ut noen av disse, og stokket litt om på rekkefølgen:
1. Washingtonoutsider. Ettersom Clinton har tilbragt store deler av sin karriere i Washington, som førstedame, senator og utenriksminister, kan hun på mange måter karakteriserer som en “DC-insider”. Hun kommer dermed til å bruke det dysfunksjonelle samarbeidsklimaet i Washington – i tiden etter hun forlot Obama-administrasjonen – for å distansere seg. Dette kom nylig til utrykk på et valgkamparrangement for Virginias demokratiske guvernørkandidat Terry McAuliffe. Clinton sa blant annet følgende til publikum: «I den seneste tiden har vi dessverre sett eksempler på feil type lederskap i Washington. Politikerne har valgt polarisering fremfor fornuftige løsninger, når de operer i det jeg kaller ’bevis-fri sone’, der ideologi trumfer alt annet.»
2. Anstendighet. I en tale Clinton holdt på University of Buffalo på onsdag, uttalte hun at fremtiden “ikke kan bestå av skriking. Man må kunnne sitte ned med hverandre og diskutere”. Clinton vil sannsynligvis forsøke å fremstå som en pragmatiker som er opptatt av fornuftige løsninger og forhandlinger på tvers av partigrensene, i kontrast til stilstanden i Washington.
3. Internasjonal erfaring. Hennes senere taler inneholder ofte historier fra hennes fartstid som utenriksminister i Obama-administrasjonen. Tidligere denne måneden talte Clinton i Chatham House, Royal Institute of International Affairs, i London, og brukte for eksempel anledningen til å fortelle om telefonsamtalen med den kinesiske aktivisten, Chen Guangcheng, etter at Clinton hadde hjulpet ham og familien med å forlate Kina.
4. Sosial ulikhet. Senest forrige uke uttalte Clinton seg om det voksende gapet mellom fattig og rik i Amerika. Da hun mottok en utmerkelse fra hennes tidligere universitet (Yale) sa Clinton at USA må “reversere bølgen av ulikhet som tærer på landets sosiale grunnlag.»
5. Ungdommen. Etter at Clinton forlot utenriksdepartementet tidligere i år, lanserte hun “too small to fail”, et program som fokuserer på barns utdanningsutvikling, gjennom veldedighetsorganisasjonen som nå bærer navnet Bill, Hillary & Chelsea Clinton Foundation. I en video der hun lanserte programmet sa Clinton blant annet at ”landets fremtid avhenger av friske barn og kjærlige familier. De er byggesteinene i et sterkt og velstående samfunn».
Én ting er iallefall sikkert: Clinton er demokratenes soleklare favoritt dersom hun bestemmer seg for å stille som presidentkandidat for andre gang.
I Pollsters meningsmålingsgjennomsnitt har hun, med sin oppslutning på 61 %, en ledelse på 50 prosentpoeng over andremannen i det demokratiske feltet, visepresident Joe Biden (10 %).