Mer

  23. oktober: Shutdownblues for GOP

  Morgen-sunrise

  God morgen! Det er onsdag, og Morgenkaffen er servert.

  sitatet

  The findings foreshadow continued strife within the Republican coalition, as establishment and tea party wings vie for superiority.

  Washington Posts Peyton M. Craighill, om funnene i en ny meningsmåling om konsekvensene av den avblåste budsjettkrisen.

  DAGEN I DAG, i 1983: President Ronald Reagan omtaler terrorangrepet mot amerikanske tropper i Libanon som «despicable». 241 amerikanere ble drept, det mest omfattende terrorangrepet mot amerikanere før 11. september 2001.

  #AMPOL-NYTT

  • Det hvite hus, med IT-eksperter på laget, jobber nå hardt for å fikse problemene med HealthCare.gov og implementeringen av helsereformen. Som Politico melder jobbes det også hardt for å snu narrativet som har bygget seg opp – blant annet drevet av Jon Stewart (sjekk gårsdagens utgave) – for å fokusere på positive aspekter ved helsereformen. Her hjemme i Norge har folk flest hørt lite annet enn at Obama hjalp en svimmel, gravid kvinne som stod bak ham under mandagens tale (vi dekket talen på en litt mer konstruktiv måte). Det skal litt mer til i USA.
  • Kun 12 % sier seg fornøyd med utrullingen og implementeringen av helsereformen.
  • En ny meningsmåling bekrefter det vi allerede visste: GOP har tapt stort på government shutdown. Til og med to tredeler av dem som støtter Tea Party-bevegelsen er misfornøyd. Et poeng som er verdt å ha i bakhodet: Selv om republikanerne taper på kort sikt, så er det president Obama som blir holdt ansvarlig på lang sikt. Se hele resultatet av undersøkelsen her.
  • I går meldte senator John McCain (R-Arizona) at han vurderer å stille til gjenvalg som senator i 2016. McCain begynner å dra på årene og vil være 80 år gammel i 2016.
  • Kuppelen på Kongressbygningen i Washington, D.C. skal gjennomgå en omfattende renovasjon til en pris av 60 millioner dollar. Det er på tide. Forrige renovasjon: 1960.
  • En ansatt ved Det hvite hus har fått sparken etter å ha tvitret anonymt med kritiske kommentarer mot administrasjonen.
  • Senere i dag møter president Obama Pakistans statsminister. Det er første møte mellom Obama og Pakistans president eller statsminister på mer enn 18 måneder. Den amerikanske dronebruken har komplisert forholdet mellom landene ytterligere, for å si det sånn.

  DAGENS LESESTOFF

  «The GOPs narcissism problem» av Aaron Blake og Sean Sullivan (The Fix, Washington Post): «During the government shutdown, Democrats accused Republicans of waging a politically craven effort to undercut Obamacare at the nation’s expense. As it turns out, Republicans agree. A new Washington Post-ABC News poll includes a stunning little tidbit: A majority of Republicans think their party’s congressional members are more interested in doing what’s best for themselves (51 percent) rather than doing what’s best for the country (46 percent). When you throw in independents who lean toward the GOP, 58 percent say the GOP is more apt to do what’s politically advantageous rather than what’s best for the country. By contrast, 66 percent of self-identified Democrats say their party is more interested in doing what’s best for the country, versus 32 percent who think it’s in it for the wrong reasons.» LINK

  «President Obama’s passive voice» av Edward-Isaac Dovere (Politico): «Once again, Barack Obama risks looking like a bystander to his own presidency. Here’s what he did to kick off the week: assemble a crowd in the Rose Garden to hear him repeat how “frustrated” he was about the many problems that plagued the launch of the Affordable Care Act’s website, promise that a “tech surge” was already on its way to set those problems right and implore people to bear with him until they see what the program can do.» LINK

  VALGSNACKS

  • Demokratenes minoritetsleder i Representantenes hus, Nancy Pelosi (D-California), er optimistisk med tanke på neste års mellomvalg: Hun mener demokratene kan ta tilbake flertallet.
  • Republikanerne setter imidlertid pris på problemene med implementeringen av helsereformen, som kan gi demokratene hodebry til neste år.
  • Fjorten dager før valget har PPP målt de som har for­hånds­stemt i Vir­ginia, og finner demo­kraten Terry McAu­liffe med 57% mot 39% for repub­li­ka­neren Ken Cuc­ci­nelli og bare 3% for liber­ta­ria­neren Rob Sarvis. Sist­nevnte har fløyet høyt på målin­gene og vært over ti % flere ganger.
  • Ras­mussen har en måling av valget, der McAu­liffe leder 50-33 over Ken Cuc­ci­nelli. Robert Sarvis er nede på 8%.

  Du finner som alltid mer valgsnacks på valgbloggen.

  VEIEN TIL DET HVITE HUS

  • Iowa-guvernør Terry Branstad (R-norsk amerikaner!) er ingen Ted Cruz-fan. Han kritiserer ham ikke, men roser ham heller ikke, slik han for eksempel gjør med representant Paul Ryan (R-Wisconsin, 1. kongressdistrikt). Både Cruz og Ryan – to potensielle 2016-kandidater – tar turen tilbake til Iowa i løpet av den neste måneden.

  «Mor­gen­kaffen» brygges av redak­tøren i sam­ar­beid med nett­si­dens prak­ti­kanter. Klikk her og abonnér, så ser­veres den i inn­boksen din hver morgen, mandag til fredag.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp". Programleder av podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også