Mer

  Christie, ekteskap og 2016

  Foto: Tim Larsen, Governor Christie's Office
  Foto: Tim Larsen, Governor Christie’s Office

  Natt til mandag ble New Jersey den 14. delstaten til å godkjenne likekjønnet ekteskap. Guvernør Chris Christe (R) var motstander av endringen, men trakk tilbake anken mandag formiddag. Det medfører kritikk fra høyresiden.

  I 2012 la Christie ned veto mot loven som ville gjøre likekjønnet ekteskap lovlig i New Jersey. Christe anket senere loven til New Jerseys høyesterett, som konkluderte med at de ikke ville utsette implementeringen av loven som var satt til 21. oktober 2013.

  Christie droppet anken mandag, etter det ble klart at loven sannsynligvis ikke ville bli veltet, og etter at homofile og lesbiske par hadde giftet seg i rådhus over hele New Jersey like etter midnatt natt til mandag.

  I et brev til delstatens høyesterett skrev Christes administrasjon følgende: «Selv om guvernøren er sterkt uenig… har retten talt tydelig i sitt syn på New Jerseys grunnlov, og likekjønnet ekteskap er nå en del loven.»

  En uttalelse fra Christies leir forsikret samtidig at «guvernøren vil … håndheve loven slik den ble satt av New Jerseys høyesterett.»

  Kan skape problemer for Christie. Selv om Christies seier i guvernørvalget i New Jersey om to uker er så sikker som banken, vil hans uvillighet til å kjempe hardere imot loven bli en sak i den republikanske nominasjonskampen i 2016. Det meste tyder på at han stiller.

  Støtten til likekjønnet ekteskap er høyere enn på lenge i USA, men motstanden er sterkest i deler av partiet som Christie er avhengig av for å gå seirende ut av nominasjonskampen.

  Brian Brown ved National Organization for Marriage sier Christie tidligere har «har solgt seg selv som en som skal gjøre det rette, si ting som de er, og lede.» Brown mener det nå virker som om Christie «bare dropper anken fordi han ikke tror han kan vinne», og konkluderer med at det «kommer til å få politiske konsekvenser for ham.»

  Bob Vander Plaats, en sentral konservativ skikkelse i Iowa, sier blant annet følgende til National Review: «Dette ville passet ham bedre dersom han stilte som demokrat.»

  Med det sagt, så kan Christies håndtering av saken styrke han sjanse til å overvinne mer moderate velgere. Republikanerne trenger som kjent flere enn sine egne for å vinne i 2016.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også