Mer

  Problemene med implementeringen av Obamas helsereform fortsetter

  ObamaRoseGarden

  WASHINGTON, D.C.: Budsjettkrisen er over, men president Barack Obama har et annet problem på hendene. Implementeringen av helsereformen og flaggskipet HealthCare.gov. Mandag formiddag troppet han opp i Rosehagen.

  Det har gått tre uker siden HealthCare.gov ble lansert og amerikanere fikk muligheten til å registrere seg i systemet. Nettløsningen har imidlertid vært utsatt for store problemer fra dag én, men budsjettkrisen sørget lenge for at fokuset var på republikanerne i Kongressen og deres forsøk på å definansiere den samme reformen nettløsningen er en del av. Nettsiden har krasjet, og det har vært umulig for mange å registrere seg.

  Mediene har omsider løftet saken til forsidene. Mandag formiddag talte derfor president Obama fra Rosehagen utenfor Det hvite hus om de tekniske problemene, mens han lovet en hurtig løsning.

  Tekniske problemer. Obama talte i litt under en halvtime. Han gikk igjennom problemene med nettløsningen, men gjorde samtidig et poeng av å snakke om behovet for reformen og endringen den vil innebære for folk flest. Det hørtes mer ut som en salgstale, enn en forsvarstale.

  Han hadde derfor med seg folk som allerede har registrert seg og brukte mye av talen til å snakke omhvordan helsereformen allerede har kommet mange amerikanere til gode.

  Til nå har omtrent en halv million amerikanere registrert seg gjennom HealthCare.gov. Det er langt færre en administrasjonen hadde håpet på, og tallet ville antageligvis vært høyere dersom nettløsningen ikke hadde vært hemmet av tekniske feil.

  Obama nevnte at nettsiden har blitt besøkt rundt 20 millioner ganger i løpet av 3 uker, og brukte dette som et eksempel på at veldig mange amerikanere tar imot helsereformen med åpne armer. Han pekte gjentatte ganger på at tusenvis av mennesker har fått registrert seg og at de allerede har begynt å spare penger gjennom den nye helsereformen.

  Obama innrømte samtidig at lanseringen og implementeringen av helsereformen ikke har gått helt som planlagt og at ingen er mer irritert over disse problemene enn ham.

  «Vi har folk som jobber 24/7 med dette», sa Obama.

  Andre måter å registrere seg på. Problemene tatt i betraktning nevnte Obama at man kan melde seg opp over telefon, i person eller ved å laste ned og sende inn et registreringsskjema. På grunn av problemene med nettsiden har flere folk blitt hentet inn for å ta telefoner og behandle registreringer. De som har prøvd å melde seg på over nettet, men som har blitt stanset av de tekniske feilene, vil ifølge Obama bli kontaktet over telefon iløpet av de neste ukene med tilbud som kan passe for dem.

  Formålet med talen var å forsikre amerikanere om at helsereformen i seg selv fungerer slik den skal, selv om nettløsningen har problemer. Det har imidlertid gått tre og et halvt år siden Obama signerte helsereformen, og implementeringsproblemene innebærer et stort – og unødvendig – presitsjenederlag for Obama.

  Som Washington Posts Chris Cillizza sier det, «når du må forklare deg, så taper du.» Enn så lenge.

  httpv://youtu.be/lw3SJw-vF-8

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også