Mer

  Første runde i LA-5

  Louisiana avholder i natt første runde i suppleringsvalget til det femte kongressdistriktet og valglokalene stenger kl 3. Jeg kommer ikke til å liveblogge i natt.

  Dette setet ble ledig da republikaneren Rodney Alexander gikk av 26. september for å ta en jobb i delstatsadministrasjonen. Guvernør Bobby Jindal gjorde ikke som de fleste guvernører og ventet til setet faktisk var tomt, men utlyste nyvalget i august, kun få dager etter at Alexander meddelte at han ville gå av.

  Louisiana har en litt annen primærvalgsprosess enn de fleste andre delstater. Lokalt kalles primærvalgene her for «jungle primaries» og innebærer kort og godt at alle stiller mot alle og dersom ingen får over halvparten av stemmene i første runde, går de to med flest stemmer til andre runde, uavhengig av parti. En eventuell andre runde i dette valget vil avholdt lørdag 16. november. Distriktet anses som klart republikansk (R+15).

  Kandidatene:
  Vance McAl­lister (R) – for­ret­nings­mann
  Eliot Barron (Grønn) – eiendomsmegler
  Tom Gibbs (uavh.) – oljearbeider
  Henry Herford (Libertarianer) – bonde
  Claude Hol­loway (R) – tid­li­gere kon­gress­mann
  Marcus Hunter (D) – del­stats­re­pre­sen­tan­t
  Robert Johnson (D) – del­stats­re­pre­sen­tan­t
  Jamie Mayo (D) – bor­ger­mes­ter i Monroe
  Jay Morris (R) – delstatsrepresentant
  Neil Riser (R) – del­stats­se­nator
  Weldon Russel (D) – tid­li­gere del­stats­re­pre­sen­tant
  Blake Weatherly (R) – ingeniør
  Peter Williams (uavh.) – bonde
  Samir Zaitoon (Libertarianer) – forsikringsagent

  Delstatssenator Riser anses som favo­ritt. Han har nære forbindelser både til avgåtte Alexander og til guvernør Jindal, og har samlet inn styggmye penger på få uker. Han tar dog neppe 50% i første runde og det er ganske åpent hvem han får følge av; i dette dis­triktet kan det godt tenkes at to repub­li­ka­nere går videre til 2. valgrunde.

  Det har vært en del beskyldninger om at Alexander og Jindal konspirerte på forhånd om å utlyse nyvalget kjapt. Tidligere kongressmann Holloway tilhører de mer sosialkonservative, sam utgjør en anselig del av primærvelgerne i delstaten, mens Morris er på sin side fiskalkonservativ og Tea Party-vennlig og dertil alliert med senator David Vitter. Som jeg tidligere har skrevet om, ligger Jindal og Vitter i strid med hverandre i Louisiana.

  Forretningsmann McAllister kan delvis finansiere egen valgkamp, og har fått støtte fra den populære familien bak tv-serien «The Duck Dynasty», men er politisk sett et ubeskrevet blad. Det ville komme som et sjokk om noen av kandidatene for småpartiene gikk videre.

  Den (trolig) ledende demokraten, borgermester Mayo, kan også gå videre; i så fall tar Riser andre runde på walk over. Mayo må imidlertid slite med tre andre demokrater på stemmeseddelen, og alle er seriøse kandidater så det er på ingen måte gitt at han blir demokraten med flest stemmer.

  I denne fraksjonerte delstaten er det indre stridigheter mellom de to afroamerikanske kandidatene fra de nordlige delene av distriktet, Mayo og Hunter og de sørlige og mer konservative distriktene representert ved Johnson og Russel. Johnson har samlet inn desidert mest penger, mens Mayo i egenskap av borgermester i Monroe trolig har en større base.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp". Programleder av podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også