Mer

  Avtale i 11. time: Gjeldstaket heves og de føderale myndighetene finansieres

  Capitol-Rotunda
  Foto: Greg Palmer.

  Natt til torsdag norsk tid stemte Senatet og Representantenes hus igjennom en midlertidig budsjettpakke som opphever stengningen av de føderale myndighetene, og som hever gjeldstaket. I 11. time.

  Onsdag morgen var det allerede klart at Senatets majoritetsleder Harry Reid (D-Nevada) og minoritetsleder Mitch McConnell (R-Kentucky) nærmet seg en budsjettavtale.

  Deretter ble det klart at Speaker i Representantenes hus John Boehner (R-Ohio), som dagen i forveien måtte gi opp forsøket på et republikansk budsjettforslag som kunne overleve, ville la Huset stemme over Senatets forslag, uten endringer.

  Boehner har gjort sitt ytterste for å få med seg de mest konservative partifellene på en avtale som kunne overleve. Han har samtidig sagt at mislighold av statsgjelden ikke er et alternativ.

  Boehners siste trekk, etter å ha opparbeidet seg litt godvilje fra kritiske røster i eget parti for å holdt stand såpass lenge, var dermed å la Huset stemme over et forslag som ikke hadde støtte fra et flertall av republikanerne.

  81 og 285 for, 18 og 144 imot. Senatet handlet raskt onsdag kveld og vedtok budsjettpakken 81-18. Samtlige nei-stemmer kom fra republikanere, deriblant tre potensielle 2016-kandidater.

  I Representantenes hus var Boehner avhengig av demokratisk støtte for å vedta «[the] Continuing Appropriations Act, 2014». Budsjettpakken ble tilslutt vedtatt med 285 stemmer, 67 mer enn nødvendig. Alle de 144 nei-stemmene var republikanske og 62 % av den republikanske partigruppen i Huset stemte derimot imot budsjettpakken.

  President Barack Obama undertegnet avtalen like før halv ett natt til torsdag lokal tid.

  Budsjettkrisen er dermed over, for denne gang.

  Detaljer fra avtalen. Den midlertidige budsjettpakken inneholder følgende hovedmomenter:

  • De føde­rale myn­dig­he­tene finan­sieres frem til 15. januar 2014.
  • De tvangspermiterte føderale arbeiderne kan gå tilbak på jobb og får samtidig tilbakebetalt lønn for tapt arbeidstid.
  • ­Gjelds­taket, som for øyeblikket er på 16,7 bil­lioner dollar, heves fram til 7. februar 2014.
  • ­Det innvies for­melle bud­sjett­for­hand­linger mellom Kon­gres­sens to kamre, som skal full­føres innen 13. desember.
  • Det innføres en inntektskontroll av de som skal motta subsidier som en del av president Obamas helsereform.

  Avtalen gir Kongressen mer tid på å bli enige om en mer permanent avtale. Republikanerne, med representant og formann av budsjettkomiteen Paul Ryan (R-Wisconsin, 1. kongressdistrikt) i spissen, ønsker budsjettkutt og reformer i USAs velferdssystem.

  Demokratene har noe annet i tankene, noe som betyr at budsjettspillet fortsetter.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også