Mer

  Senatsvalg i New Jersey

  I natt avholder New Jersey et suppleringsvalg til Senatet, for å velge en erstatter til avdøde senator Frank Lautenberg (D), som døde 3. juni. Allerede dagen etter utlyste den republikanske guvernøren Chris Christie et nyvalg for onsdag 16. oktober. Valglokalene stenger kl 2 i natt, men fordi jeg anser resultatet som gitt kommer jeg ikke til å liveblogge denne gangen.

  Mange mener årsaken til at han utlyste nyvalget så fort var at han da ville ha en «legal» unnskyldning til å ikke holde valget samtidig med guvernørvalget 5. november, siden han i så fall måtte dele stemmeseddel med den meget populære demokraten Cory Booker, som sammen med Christie er delstatens mest populære politiker. Ved å utlyse nyvalget så kjapt, satte tidsfristene nedfelt i delstatens valglover en stopper for det, og Christie fikk ha guvernørvalget i fred.

  Christie oppnevnte allerede 6. juni en republikaner og venn av seg, delstatens regjeringsadvokat Jeff Chiesa, til å sitte frem til valget var avholdt. Den som blir valgt i natt vil tjenestegjøre frem til 2014, når dette setet er på valg for en ordinær seksårsperiode. Booker har allerede sagt at han stiller neste år også, mens ingen republikanere (eller andre demokrater) har meldt seg foreløpig.

  Cory Booker har ledet storbyen Newark siden 2006, og har gjort fremskritt for byen på noen områder, mens på andre henger den fortsatt etter delstaten, noe hans motkandidat har visst å utnytte. Han er populær og godt kjent nasjonalt bla. gjennom et par personlige heltedåder (reddet en kvinne fra et brennende hus, reddet en hund fra å fryse ihjel) samt mer politiske stunts (måket oppkjørselen til en velger, tok inn flyktninger fra orkanen Sandy i huset sitt).

  På den annen side stiller stadig flere spørsmålstegn ved sannhetsgehalten i alle historiene hans, og Booker har måttet innrømme å ha utbrodert noen detaljer i noen av historiene sine. Dette er ikke nok til å hindre ham i å bli valgt i natt, men kan i verste fall stoppe ham fra å stille til president i fremtiden (2020, 2024).

  Booker ertet på seg mye av partiapparatet i New Jersey gjennom å lansere sitt kandidatur til 2014-valget før Lautenberg annonserte at han ikke ville stille på ny, og Lautenbergs familie ga sin offentlige støtte til en av Bookers konkurrenter til nominasjonen, kongressmann Frank Pallone. Sistnevnte har imidlertid begravet stridsøksen og stiller helhjertet bak Booker i kveld og i 2014.

  Republikanernes kandidat, Steve Lonegan, var borgermester i småbyen Bogota fra 1995 til 2007. Her drev han igjennom et kontroversielt program med privatisering og kutt i offentlige utgifter, noe som var upopulært blant mange offentlige ansatte, men ble godt mottatt blant velgerne. Han stilte til guvernør første gang i 2005 og kom på fjerde plass, deretter stilte han mot Christie i 2009 og tok andreplassen med 42%. Han har rettet en del kritikk fra høyre mot Christies styre i New Jersey, og forholdet mellom ham og guvernøren er kjølig.

  Lonegan er heller ikke særlig godt likt blant delstatens stort sett moderate republikanere, men var den eneste kjente kandidaten i dette valget, som «alle» hele tiden har trodd skulle bli vunnet av Booker. Selv om han har rettet en del kritikk mot Booker (noe berettiget og noe usaklig etter denne skribentens mening) har Bookers «teflon» holdt, og Lonegan må nok vente seg et klart tap i natt.

  Valget holdes altså på en onsdag, knappe tre uker før guvernørvalget, og deltagelsen er spådd å bli svært lav. Under slike forhold er det vanskelig å spå; kanskje kan Lonegans konservative støttespillere utgjøre en større andel av velgermassen enn normalt. Jeg tipper imidlertid at valgresultat lander på rundt 57-43, og blir forbauset om Lonegan klarer å gjøre Bookers seiersmargin på mindre enn 10%.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også