Mer

  14. oktober: Splittelse i Washington

  Morgen-Collins

  God morgen! Det er mandag, vi er inne i dag 14 av USAs government shutdown, det er tre dager til gjeldstak-deadlinen, og Mor­gen­kaffen er ser­vert.

  Og sist men ikke minst: Det er Columbus Day i USA. Ikke like stort som Leif Erikson Day, men dog.

  sitatetI think it’s not a good idea to go through the debt ceiling deadline. I think we should go ahead and have an agreement in advance.

  Senator Rand Paul (R-Kentucky) på CNNs «State of the Union» i går.

  DAGEN I DAG, i 1912: Tidligere president Theodore Roosevelt ble skutt i brystet mens han holdt en tale. Roosevelt fullførte talen, etter at kulen ble stoppet av brilleetuiet og en tykk, sammenbrettet utskrift av talen hans.

  MANDAGENS MENINGSMÅLINGER (gjen­nom­snitt):

  • Obama, job approval (RCP): approve 44,5 %, dis­ap­prove: 50,3 %
  • Kon­gressen, job approval (RCP): approve 10,5 %, dis­ap­prove 82 %
  • Kon­gressen, gene­risk stemme (RCP): demo­kra­tene 44 %, repub­li­ka­nerne 39,5 %
  • Vir­ginia guvernør (RCP): Terry McAu­liffe (D) 45,4 % – Ken Cuc­ci­nelli (R) 38,7 %
  • New Jersey senat (RCP): Cory Booker (D) 50,3 % – Steve Lonegan (R) 37,3 %
  • New Jersey guvernør (RCP): Chris Christie (R) 58,8% – Bar­bara Buono (D) 32%

  #AMPOL-NYTT

  • Fredag så det ut til at den moderate senator Susan Collins (R-Maine) hadde klekket ut en 6-måneders løsning på budsjettkrisen som det faktisk kunne bli noe av. Hun hadde planlagt en pressekonferanse lørdag formiddag, men tidspunktet for denne ble utsatt og utsatt. Deretter angrep demokratene forslaget, og Collins-planen – detaljer her – var død.
  • Forslaget kan imidlertid vise seg å ha vært det første steget på veien mot en løsning: Senator Amy Klobuchar (D-Minnesota) jobber nå med Collins, og de håper å ha et nytt forslag på bordet i løpet av dager.
  • Det meste skjer dermed i det demokratisk-ledede Senatet om dagen, der det er forventninger til at majoritetsleder Harry Reid (D-Nevada) og minoritetsleder Mitch McConnell (R-Kentucky) skal enes om et forslag i løpet av dagen.
  • Republikanerne i Representantenes hus, ledet av Speaker John Boehner (R-Ohio) og Paul Ryan (R-Wisconsin), jobber samtidig med sitt eget forslag til en midlertidig heving av gjeldstaket.
  • I går marsjerte konservative og Tea Party-folk i Washington, D.C. under banneret «Stand up for our Veterans». «Million Vet March on the Memorials» gikk til National World War II Memorial, og arrangementet var en demonstrasjon med utgangspunkt i hovedstadens stengte monumenter mot mannen som får skylden: President Barack Obama. Fra arrangøren: «In a mean-spirited fit of selfish anger, Barack Obama has shut down our nation’s war memorials. And he has declared open war on our honored veterans!»
   • Senatorene Ted Cruz (R-Texas) og Mike Lee (R-Utah) tok turen, og det gjorde også Sarah Palin: «Is this how a Commander in Chief expresses his gratitude? This ‘shutdown’ priority proves a shameful lack of respect. It reflects a person’s lack of valor.»
  • Mens vi er inne på helsereformen til president Obama: De tekniske problemene med HealthCare.gov og implementeringen av «ObamaCare» fortsetter. Politico har snakket med et knippe teknologi-eksperter som spår at problemene kommer til å fortsette.
  • Fikk du ikke med det søndagsshowene? Washington Post oppsummerer.

  DAGENS LESESTOFF

  «It’s Not Just Political Districts. Our News Is Gerrymandered, Too.», av David Carr (New York Times): «Political analysts trying to explain the current standoff in Washington are quick to point to redistricting as helping to foster ideological extremism in Congress. Representatives have been skillfully gerrymandered into safe districts of like minds where they can do as they please, listening only to reflections of their own thinking without fear of political consequence. But given that politics in its current form is threatening to produce a crisis that threatens to create financial mayhem on a global scale — while striking one more blow against claims of American “greatness” — perhaps something more complicated than sketching out voting districts is at play. The polarized political map is now accompanied by a media ecosystem that is equally gerrymandered into districts of self-reinforcing discourse. Justice Scalia and millions of news consumers select and assemble a worldview from sources that may please them, but rarely challenge them. As I flipped through cable channels over the last week, the government shutdown was viewed through remarkably different prisms.» LINK

  «The shutdown has shown: What’s good for Ted Cruz is not good for the Republican Party», av Chris Cillizza (The Fix, Washington Post): «The story of the past few weeks in Washington can be summed up in a single headline: ‘How Ted Cruz won and the Republican Party lost.’ As the debt-ceiling deadline creeps ever closer and hope for a solution seems to grow dimmer, there is an increasing amount of clarity coming out of Washington about how this will all end politically. For the Republican Party writ large, the shutdown is a political disaster. The only debate within the party is whether it amounts to a short-term political dip or a long-term collapse that could jeopardize its hold on the House and its chances to retake the Senate next November. For Cruz, the Republican senator from Texas who has become the face of the uncompromising opposition in Congress, the past fortnight has been broadly successful as he looks toward a potential 2016 presidential bid.» LINK

  VALGSNACKS

  • Republikanernes håp om å ta over flertallet i Senatet i 2014 minsker, i følge New York Times. Når det gjelder Representantenes hus skal det mye til for at demokratene skal ta tilbake flertallet.
  • New Jersey arrangerer suppleringsvalg til Senatet 16. oktober og demokratenes Cory Booker er soleklar favoritt (scroll opp, og ta en titt på dagens meningsmålingsgjennomsnitt). Sarah Palin støtter imidlertid Bookers motstander Steve Lonegan.
  • En ny måling fra Arkansas viser jevnt løp, 42-41, mellom senator Richard Pryor og hans repub­li­kanske utfordrer, kon­gress­mannTom Cotton.
  • Georgia-guvernør Nathan Deal, som hadde etikk­trøbbel alle­rede da han satt i Kon­gressen, er nå under føderal etter­forsk­ning.
  • Wall Street Journal/NBC har en måling ute som viser en saftig 67-23 ledelse til Bill de Blasio over Joe Lhota i New York Citys borgermestervalg.

  Du finner mer av dagens valgsnacks på valgbloggen.

  VEIEN TIL DET HVITE HUS

  • Senator Ted Cruz (R-Texas) vant 2016-straw pollen på den sosialkonservative Values Voter Summit i helgen. Cruz, som har spilt en sen­tral rolle i den pågå­ende bud­sjett­krisen for sin «ObamaCare»-motstand, vant med klar margin, på tross av lav deltakelse. Resultatene gir en ørliten peke­pinn på hva som rører seg blant de kon­ser­va­tive akti­vis­tene som vil spille en viktig rolle i opp­takten til 2016. Cruz har sam­tidig fått bekref­telse på at linjen han har staket ut de siste ukene applau­deres av deler av den kon­ser­va­tive grasrota. Resultater, med mer.

  Helt til slutt…

  I en meningsmåling fra NBC-Wall Street Journal blir respondentene blant annet spurt om å beskrive henholdsvis republikanerne og president Obamas håndtering av budsjettkrisen.

  Ordskyen for republikanerne:

  Screen-Shot-2013-10-11-at-4.07.00-PM

  Ordskyen for Obama:

  Screen-Shot-2013-10-11-at-4.20.49-PM

  Kort og godt: «Poorly»


  «Mor­gen­kaffen» brygges av redak­tøren i sam­ar­beid med nett­si­dens prak­ti­kanter. Klikk her og abonnér, så ser­veres den i inn­boksen din hver morgen, mandag til fredag.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også