Mer

  10. oktober: Møtevirksomheten tiltar

  Morgen-Obama-Boehner

  God morgen! Det er torsdag, USA er inne i sin 10. dag med govern­ment shut­down i det det er en uke igjen til deadlinen for å heve gjeldstaket, og Mor­gen­kaffen er servert.

  sitatetThe president thought it was important to talk directly with the members who forced this economic crisis on the country about how the shutdown and a failure to pay the country’s bills could devastate the economy.

  Det hvite hus inviterte alle republikanerne i Huset til møte, men Speaker of the House John Boehner (R-Ohio) begrenset gruppen til 18 deltakere, noe Obamas pressesekretær Jay Carney kritiserte i går ettermiddag.

  DAGEN I DAG, i 1957: President Dwight D. Eisenhower måtte beklage overfor Ghanas finansminister etter at han ble nektet betjening på en restaurant i Delaware.

  #AMPOL-NYTT

  • President Obama skal i samtaler med Kongressen med hensikt om å løse budsjettstriden og sikre at USA øker Kongressen øker gjeldstaket. Onsdag hadde han møte med ledelsen for det demokratiske mindretallet i Representantenes hus, og i dag skal han i samtaler med det republikanske lederskapet i den samme forsamlingen. Før ukens slutt møter han de to partienes lederskap i Senatet hver for seg.
  • Den pågående budsjettkrisen har påvirket partiene negativt, ifølge Gallups nyeste måling:
   • GOP får tommelen opp av bare 28 % , ned 10 prosentpoeng fra september. Det er det laveste nivået Gallup har målt – uansett parti – siden de stilte spørsmålet for første gang i 1992.
   • Demokratene har også gått tilbake. 43 % gir partiet tommelen opp, en nedgang på 4 prosentpoeng siden forrige måned.
   • 62% har samtidig en negativ oppfatning av Det republikanske paritet, et rekordhøyt nivå.
   • 49% har til sammenligning en negativ oppfatning av demokratene.
   • Omtrent 1/4 vender tommelen ned for begge partier.

  R-D-favorable-92-13R-D-unfavorable-92-13


  • Selskaper og næringsorganisasjoner har trappet opp sitt engasjement for å unngå at en gjeldsøkning skjer ”i siste liten”, fordi det vil skape stor uro i markedene.
  • Huset vedtok enstemmig (425-0) en tilbakebetaling av bidragene til familiene til drepte soldater onsdag, etter at Pentagon uttalte at de ikke lenger har mulighet til å fortsette utbetalingene pga. avstengningen av deler av myndighetene.
  • Obama kunngjorde Janet L. Yellen som ny sentralbanksjef onsdag, etter at Ben Bernankes termin utløper 31. januar. Dette er blant presidentens viktigste økonomiske avgjørelse, og Yellen, 67, blir den første kvinnelige sentralbanksjefen hvis Senatet godkjenner henne.
  • Obama-administrasjonen planlegger å holde tilbake en stor del av militær-subsidiene til Egypt etter sommerens uroligheter og økningen i vold i landet i følge New York Times.

  DAGENS LESESTOFF

  «Obama and liberals hug it out» av Edward-Isaac Dovere (Politico): «President Barack Obama hasn’t unified and engaged Democrats this much since election night 2008. For all the Democratic priorities Obama’s addressed in office, he’s often left his base disappointed and frustrated that he didn’t go farther or fight Republicans more. But Obama and Democrats have now landed on a fundamental human truth: there’s nothing like a common enemy to bring yous side together. And there’s nothing like whipping them up to get them all behind you in the fight. And so Wednesday’s synchronized base play, nominating liberal favorite Janet Yellen as the new Federal Reserve chair and putting the House Democrats first on the invitation list to come meet with him at the White House. That’s been the approach the White House has been taking all week. Obama hasn’t put Vice President Joe Biden in the room to strike another deal that many core Democrats will complain about. He hasn’t shied away from reaching out to his base, whether noting that a reporter from the Huffington Post made a “important point” at his press conference Tuesday to then sending his chief of staff to that afternoon to meet with Minority Leader Nancy Pelosi but not Republicans.» LINK

  «Republicans Use Shutdown to Stake Positions for 2016 Bids», av Jonathan Martin (New York Times): «During the federal government shutdown, Senator Marco Rubio of Florida has appeared guided by one goal: sticking as close as possible to Senator Ted Cruz of Texas. Eager to regain favor with conservatives as he considers running for president, Mr. Rubio has fully embraced Mr. Cruz’s effort to block financing for the new health care law, standing with him at news conferences and through procedural maneuvers that led to the shutdown.» LINK

  VALGSNACKS

  Servert av Jon Henrik Gilhuus:

  • Den 82 år gamle repub­li­ka­neren Bill Young, som har sittet i Huset siden 1971, tar ikke gjen­valg i Floridas 13. kongressdistrikt i 2014. Setet er et vippe­sete uten Young på stemme­sed­delen og demo­kra­tene kan komme til å reno­mi­nere advokat Jes­sica Erlich, selv om andre navn også er aktu­elle. Repub­li­ka­nerne har på sin side en skokk med lokal- og del­stats­po­li­ti­kere som sik­kert vil være inter­es­sert i opp­rykk. Young har i flere år vært leder (eller ledende repub­li­kaner) i Husets for­de­lings­ko­mite, og det kan nok bli hard kamp også om den plassen.
  • PPPs nasjo­nale måling av kampen om Representantenes hus viser at demo­kra­tene leder med 46-41 på repub­li­ka­nerne når vel­gerne spørres om hvilket parti de vil stemme på. En annen måling fra GQR gir demo­kra­tene en 46-42 ledelse. Ganske uin­ter­es­sant over ett år fra valgdagen.
  • Majo­ri­tets­leder i Senatet Harry Reid (D-Nevada) har annon­sert at han går for gjen­valg i 2016, til det som vil bli hans sjette periode. Reid hadde et jevnt valg mot den tra­gisk dår­lige repub­li­ka­neren Sharron Angle for­rige gang, og de fleste venter at guvernør Brian Sand­oval (etter et pre­sump­tivt greit gjen­valg i 2014) vil stille mot Reid i 2016. Sand­oval har en jobb­opp­slut­ning på 68-24, dvs. omtrent som Christie før valg­kampen begynte.
  • Motstanden mot senator Lindsay Graham (R-South Carolina), som møter tre republikanske motstanderne til primærvalget for Senatssetet, har intensivert.
  • Quinnipiac sin nyeste måling viser at Cory Booker (D) leder med 53 % mot Steve Lonegan (R), som får 41 %. New Jerseys suppleringsvalg til Senatet går av stabelen 16. oktober.

  Du finner mer valgsnacks på valgbloggen.

  VEIEN TIL DET HVITE HUS

  • Hillary Clinton skal tale på 10-års jubileet til den progressive tenketanken, ”Center for American Progress”, i følge Politico.
  • Den uoffisielle Super-PACen til Hilary Clinton, ”Ready for Hilary”, skal holde minst to fundraisere denne måneden.
  • Etter at representant Paul Ryan (R-Wisconsin) skrev en artikkel i Wall Street Journal med et løsningsforslag for budsjettstriden har mange konservative kritisert Ryan for ikke å ha omtalt Obamas helsereform. I et motsvar insisterer Ryan på at han ikke har gitt opp kampen mot ”ObamaCare”.

  Helt til slutt…

  httpv://youtu.be/puHK73fMXmQ


  «Mor­gen­kaffen» brygges av redak­tøren i sam­ar­beid med nett­si­dens prak­ti­kanter. Klikk her og abonnér, så ser­veres den i inn­boksen din hver morgen, mandag til fredag.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også