Mer

  9. oktober: «Let’s end this shutdown»

  Morgen-Obama-pressconf

  God morgen! Det er onsdag, USA er inne i sin 9. dag med government shutdown, og Morgenkaffen er servert.

  sitatet

  No American president would deal with a foreign leader like this. Most of you would not deal with either co- workers or business associates in this fashion. And we shouldn’t be dealing this way here in Washington. … Let’s stop the excuses. Let’s take a vote in the House. Let’s end this shutdown right now.

  President Barack Obama under gårsdagens pressekonferanse i briefingrommet i Det hvite hus (video mm. lenger ned i saken).

  DAGEN I DAG, i 1915: President Woodrow Wilson blir den første amerikanske presidenten som får med seg en World Series-kamp (baseball).

  #AMPOL-NYTT

  • President Barack Obama oppfordret i går republikanerne til å stemme over et midlertidig lovforslag som vil ende stengingen av de føderale myndighetene og samtidig heve gjeldstaket.
  • Han tok hardt i, og satte hardt mot hardt. Redaktør Are Tågvold Flaten uttalte blant annet følgende til TV2.no i går kveld: «Dette er et nytt trekk i budsjettspillet som trolig kommer til å nå nye høyder. … Det [har kommet] nye meningsmålinger … som viser at 70 prosent har fått et dårligere syn på republikanerne. Da gir det mening at han hamrer løs, og utnytter meningsmålingene.»
  • Her kan du lese transkripsjon av hele Obamas pressekonferanse. Video:

  httpv://youtu.be/PF2prUcfeYU

  • Som Carl Straumsheim skrev i dag tidlig vil president Obama utnenve økonomen Janet L. Yellen til å etter­følge Ben Ber­nanke som USAs sen­tral­bank­sjef. Yellen er i dag lan­dets visesentralbanksjef. Yellen må først godkjennes av Senatet. MER HER.
  • Ingen vet nøyaktig hva som vil skje dersom Kongressen ikke klarer å komme til enighet om gjeldstaket innen deadlinen 17. oktober. Her er en god guide til hva som kan skje.
  • Representant Paul Ryan (R-Wisconsin) – formannen av budsjettkomiteen i Representantenes hus – har klekket ut et forslag til å løse budsjettkrisen.
  • Tusenvis av amerikanere tok til gatene i går for å presse Kongressen til å vedta en omfattende overhaling av nasjonens immigrasjonslover.

  DAGENS LESESTOFF

  «Why compromise is more likely in the Senate than the House, in two simple pictures» av Joshua Tucker (The Monkey Cage, Washington Post): «Last week I posted the above picture from the NYU SMaPP lab that showed how Democrats and Republicans used different words when they were tweeting in the 24 hours surrounding the shut down. Now my colleague at NYU-Abu Dhabi, political scientist Adam Ramey, has used the last 1,000 tweets from members of Congress to estimate their ideological positions in both the House and the Senate.» LINK

  «Budget fight offers crash course on Congress’s arcane ways and powers of its leaders» av Associated Press (Washington Post): «If majorities in both the House and Senate would vote to reopen the government with no strings attached, or vote to repeal the new health care law’s sales tax on heart pacemakers and MRI machines, then why isn’t that happening? The rancorous budget fight offers a crash course in the arcane ways and language of Congress that sometimes defy logic. The stalemate also has cast a spotlight on the institutional power of two men — House Speaker John Boehner and Senate Majority Leader Harry Reid — and whether they can act unilaterally as their political foes insist.» LINK

  «Seven Habits of Highly Ineffective Political Parties», av David Frum (The Daily Beast): «Habit 1: Maximalist goals. … Habit 2: Apocalyptic visions. … Habit 3: Irrational animus. … Habit 4: Collapse of leadership. … Habit 5: Self-reinforcing media. … Habit 6: Politics as war. … Habit 7: Despair.» LINK

  VALGSNACKS

  Servert av Jon Henrik Gilhuus:

  • Det er guvernørvalg i New Jersey i november og sittende guvernør Chris Christie (R) er storfavoritt. I går møttes Christie og utfordreren Barbara Buono (D) til deres første tv-debatt. Ingen skjær i sjøen for Christie.
   • Far­leigh Dick­inson har målt guver­nør­valget, og finner guvernør Chris Christie med en knu­sende 58-25 ledelse over del­stats­se­nator Bar­bara Buono.
  • Far­leigh Dick­inson har også målt senats­valget i New Jersey, og finner en større ledelse for Cory Booker over Steve Lonegan enn en del andre målinger nylig. Tal­lene er 45-29. Også Ras­mussen har målt dette racet, og har tal­lene 53-41.
  • To nye målinger fra guver­nør­valget i Virginia; den ene fra Roanoke (som var helt på bærtur i 2012) som viser 40-34 til Terry McAu­liffe over Ken Cuc­ci­nelli, og den andre fra Chris­topher New­port Uni­ver­sity som viser McAu­liffe med en 47-38 ledelse. Med fire uker igjen av før valget, endrer jeg min vur­de­ring av dette racet fra svakt demo­kra­tisk til trolig demo­kra­tisk.
  • Del­stats­se­nator Jason Carter, barne­barn av tid­li­gere pre­si­dent Jimmy Carter, vur­derer visstnok å stille til den demo­kra­tiske guver­nørno­mi­na­sjonen i Georgia. Han vil i så fall kon­kur­rere med tid­li­gere del­stats­se­nator Connie Stokes.
  • Tre­men­ningen til pre­si­dent Barack Obama, radiolog Milton Wolfe, vil stille mot senator Pat Roberts i det repub­li­kanske primærvalget i Kansas.Wolfe har Tea Party-støtte, men blir neppe noen faktor.

  Du finner som alltid mer valgsnacks på valgbloggen.

  VEIEN TIL DET HVITE HUS

  • Tre konklusjoner om Chris Christies 2016-planer, basert på guvernørdebatten i New Jersey: 1) Han er ikke så moderat på en rekke områder 2) Bush 2004 kan bli en modell 3) Christie evner å tone det ned når det trengs.
  • Og nei, Christie utelukket ikke et 2016-kandidatur da han ble spurt om det i går. Han sa samtidig at han ikke kommer til å foreta noen endelig avgjørelse før han «må».

  «Mor­gen­kaffen» brygges av redak­tøren i sam­ar­beid med nett­si­dens prak­ti­kanter. Klikk her og abonnér, så ser­veres den i inn­boksen din hver morgen, mandag til fredag.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp". Programleder av podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også