Mer

  – Obama kan ikke forhandle med en pistol mot hodet

  WASHINGTON, D.C.: Mandag morgen arrangerte Politico et frokostmøte med Obama-administrasjonens Jason Furman og Gene Sperling, formannen av Council of Economic Advisors og direktøren av National Economic Council.

  Tidlig mandag morgen, etter en kort frokost i Washington D.C.s «Newseum» og en introduksjon av Politicos Mike Allen, tok Furman og Sperling scenen. De diskuterte sitt syn på USAs økonomiske situasjon med nedstengningen av de føderale myndighetene som bakteppe.

  På spørsmål om Obama har vært sta ved å ikke ville nærme seg republikanerne svarte Sperling med at presidenten har vært villig til å forhandle om veldig mye. Han sa samtidig at det å forhandle med parter som bruker gjeldstaket som pressmiddel vil skape en meget uheldig presedens.

  Ifølge Sperling er det ikke Obama som har skyld for dagens situasjon i USA, men heller Kongressen, som etter grunnloven har ansvar for å enes om et budsjett.

  Furman sa seg enig i at Obama ikke kan forhandle med en «pistol mot hodet», som han formulerte seg.

  Han mener også at Boehner vil bøye av før gjeldstaket nås den 17. oktober, selv om han gjør et poeng av at han ikke vil gi seg.

  Furman er imidlertid klar over risikoen for republikanerne ikke bøyer av, noe som vil sende USA ut i ukjent farvann.

  På tampen av frokosten ble det tid til litt ønsketenkning fra Furmans side: Dersom alle stemte uten påvirking av sjefer og partiføringer – og formodentlig uten at velgerne får vite hvem som stemmer hva – så ville nedstengningen vært over samme dag.

  Tirsdag morgen våkner USA til uke to og dag åtte av nedstengningen av de føderale myndighetene.

  Eivind Leiro
  Eivind Leiro
  Studerer Nord-Amerikastudier ved UiO og er praktikant for AmerikanskPolitikk.no høsten 2014.

  Les også