Mer

  7. oktober: En ny uke med shutdown

  Morgen-kongressGod morgen! Det er mandag, dag 7 av USAs government shutdown, og Mor­gen­kaffen er ser­vert.

  sitatetI thought the fight would be over the debt ceiling. But you know, working with my members, they decided, well, let’s do it now. And the fact is, this fight was going to come, one way or the other.

  Speaker of the House John Boehner (R-Ohio) i et intervju på ABC News’ «This Week».

  DAGEN I DAG, i 2001: President George W. Bush annonserer begynnelsen av Operation Enduring Freedom i Afghanistan. 12 år senere er USA fortsatt i landet, noe som gjør krigen i Afghanistan til den desidert lengste i amerikansk historie.

  MANDAGENS MENINGSMÅLINGER (gjen­nom­snitt):

  • Obama, job approval (RCP): approve 44,1 %, dis­ap­prove: 50,3 %
  • Kon­gressen, job approval (RCP): approve 14,2 %, dis­ap­prove 78,3 %
  • Kon­gressen, gene­risk stemme (RCP): demo­kra­tene 42,7 %, repub­li­ka­nerne 38,7 %
  • Vir­ginia guvernør (RCP): Terry McAu­liffe (D) 43,8 % – Ken Cuc­ci­nelli (R) 38,8 %
  • New Jersey senat (RCP): Cory Booker (D) 54 % – Steve Lonegan (R) 36,5 %
  • New Jersey guvernør (RCP): Chris Christie (R) 57,5% – Bar­bara Buono (D) 32,8%

  #AMPOL-NYTT

  • På ABC News «This Week» sa Speaker John Boehner (R-Ohio) at republikanerne har vært samstemte om å ikke vedta et budsjett som inneholder finansiering av ”ObamaCare” – noe som er den sentrale delen av uenigheten som har ført til stengningen av myndighetene.
  • Boehner sa også at republikanerne i Huset ikke kommer til å vedta en økning i gjeldstaket dersom Obama-administrasjonen ikke går inn i forhandlinger med dem.
  • Finansminister Jack Lew til Chris Wallace på «Fox News Sunday»: Obama er villig til å inngå i «fornuftige forhandlinger».
  • Senator Ted Cruz (R-Texas) har blitt hardt kritisert av demokratiske politikere samt noen av sine egne den siste tiden. På CNNs «State of the Union» i går uttalte Cruz at kritikken er et tegn på at strategien om å hamre inn at «Obamacare» ikke fungerer har fungert.
  • Nettsiden til den omdiskuterte helsereformen har hatt teknologiske problemer i oppstartsfasen, noe som har medført at mange ikke har kunnet kjøpe offentlig helseforsikring enda. For å fikse problemene ble nettsiden tatt ned i deler av helgen.
  • President Obama uttalte i et intervju med Associated Press at det, i følge amerikansk etterretning, vil ta ett år eller lenger før Iran kan anskaffe atomvåpen. Han understreker imidlertid at de amerikanske anslagene er mer konservative enn de Israel opererer med.
  • Gikk du glipp av søndagsshowene? Politico oppsummerer på 90 sekunder.

  DAGENS LESESTOFF

  «Budsjettfloke i norsk dekning av amerikansk politikk», av Are Tågvold Flaten (AmerikanskPolitikk.no): «‘Forrige gang USA ble stengt, hadde Lewinsky sex med Clinton.’ Det skrev Dagbladet i forrige uke, ett av mange eksempler på det skuffende nivået som har preget deler av den norske USA-dekningen den siste tiden. En av hovedårsakene til at det ofte går galt er en manglende forståelse av amerikansk politikk, og av det politiske spillet i Washington. Spinn fra Det hvite hus og en lovgivende forsamling med 532 medlemmer* fordelt på to kamre, kontrollert av to ulike partier bestående av en rekke fraksjoner, byr på mange fallgruver. Særlig for journalister som vanligvis ikke dekker amerikansk politikk. Det er ingen hemmelighet at norsk presse foretrekker demokratene. Problemet oppstår når meningene farger nyhetsformidlingen og når leseren ikke gis en innføring i de underliggende faktorene som motiverer deler av Det republikanske partiet og den republikanske grasrota. Som Aftenpostens Kristoffer Rønneberg påpeker er det ‘viktig å presentere flere perspektiver. Selv om de frem­står som eksotiske for oss nordmenn.'» LINK

  «Five myths about House Republicans», av Robert Costa (National Review, på trykk i Washington Post): “1. House Republicans want to default. … 2. Ted Cruz is directing the House GOP’s strategy. … 3. Boehner is powerless. … 4. Paul Ryan is AWOL. … 5. There are few centrist House Republicans.» LINK

  «Shutdown’s roots lie in deeply embedded divisions in America’s politics», av Dan Balz (Washington Post): “The government shutdown did not happen by accident. It is the latest manifestation — an extreme one by any measure — of divisions long in the making and now deeply embedded in the country’s politics. At some point, presumably, the current standoff will end. The federal government will reopen, the ceiling on its borrowing power will be lifted and some stalled legislation could pass. Some sense of normalcy will return to official Washington. But it also could be a new normal, as confrontation remains commonplace and true compromise rare. Meanwhile, the ideological, cultural and political differences that led to this moment of extreme governmental dysfunction are almost certain to shape elections and legislative battles in the near term.” LINK

  VALGSNACKS

  Servert av Jon Henrik Gilhuus, mannen bak vår eminente og detaljerte valgblogg:

  • En måling utført av PPP for venstre­vridde MoveOn i 24 vip­pe­dis­trikter, viser at repub­li­ka­nerne ville stått i fare for å miste fler­tallet i Repre­sen­tan­tenes hus dersom det var kon­gress­valg nå. I 17 av 24 ligger kon­gress­med­lem­mene bak sine demo­kra­tiske utford­rere, ifølge PPP. Det skal sies at i noen av disse dis­trik­tene har ikke demo­kra­tene noen kan­didat ennå og vi er fort­satt over et år unna valget.Vårt tips: Det skjer ikke, noe tallknusere som Sabato, Cook og Rothenburg vil skrive under på.
  • Den i utgangspunktet solide ledelsen til Cory Booker (D) over Steve Lonegan (R) i New Jerseys suppleringsvalg til Senatet har krympet i flere uker. Fredag var det duket for tv-debatt mellom kandidatene, der begge blant annet beskyldte motparten for å være en ”ekstremist”.
  • En ny måling fra borgermestervalget i New York City: Denne gangen er det Sienna og New York Times som finner Bill de Blasio med en 68-19 ledelse på Joe Lhota.
  • Guvernørvalget i Virginia: Ryk­tene – og jeg under­streker at det er alt det er – vil ha det til at vise­gu­vernør Bill Bol­ling kommer til å gå ut med offentlig støtte til demo­kraten Terry McAu­liffe, og at han alle­rede skal ha laget en valg­kamp­video for ham. Det betyr i så fall spi­keren i kista for Bol­lings fremtid i det repub­li­kanske partiet.
  • Mer fra Virginia: Hele tre målinger kom ut fredag: Emerson Col­lege finner demo­krat Terry McAu­liffe med en 43-38 ledelse over repub­li­kaner Ken Cuc­ci­nelli, Hampton Uni­ver­sity har tal­lene 42-37 og Uni­ver­sity of Mary Wash­ington finner racet på 43-35.

  Mer valgsnacks på valgbloggen.

  VEIEN TIL DET HVITE HUS

  • Hillary Clinton holdt en tale på Hamilton College i New York og Yale Law School i Connecticut i helgen. Her gikk Clinton kraftig ut mot den pågående stengingen av myndighetene, som hun ser på med ”undring og avsky”.
  • Samtidig, i California: Anti-Hillary kampanjen kan bli stygg.
  • Flere i det republikanske partiet har begynt å distansere seg fra senator Ted Cruz (R-Texas). På et arrangement for guvernørkandidat Ken Cuccinelli (R) i Virginia, sørget Cuccinelli for å ikke bli avbildet sammen med Cruz, og han dro dessuten før Cruz talte. Mange har spekulert i om Ted Cruz beinharde linje mot ”Obamacare” kan være motivert av oppmerksomhet for en presidentnominasjon i 2016. Det fungerer imidlertid bedre i Iowa enn i valgkampinnspurten i Virginia, der Cuccinelli må mot sentrum for å ha en mulighet mot McAuliffe.
  • Rick Santorum, i South Carolina. Anledningen: Tale for ”Faith Assembly of God Youth Building” i Summerville.

  «Mor­gen­kaffen» brygges av redak­tøren i sam­ar­beid med nett­si­dens prak­ti­kanter. Klikk her og abonnér, så ser­veres den i inn­boksen din hver morgen, mandag til fredag.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også