Mer

  27. september: Ett steg videre i Senatet

  Morgen-Senatet

  God morgen! Det er fredag, og Morgenkaffen er servert. #FunFactFredag publiseres som vanlig rundt lunsjtider.

  I dag stemmer Senatet over budsjettforslaget de har fått oversendt fra Representantenes hus. Minst 60 stemmer må til for å sette en strek for debatten. Det vil deretter stemmes over å fjerne definansieringen av «Obamacare» fra budsjettpakken, før det stemmes over det nye budsjettforslaget. Simpelt flertall er nok i de to sistnevnte tilfellene, noe som innebærer at ballen snart er tilbake hos Boehner & co i Huset.

  sitatetIn the wealthiest nation on Earth, no one should go broke just because they get sick. In the United States, health care is not a privilege for the fortunate few, it is a right.

  President Barack Obama i en tale på Prince George’s Community College.

  DAGEN I DAG, i 1938: Det nærmet seg krig i Europa og president Franklin D. Roosevelt sendte en fredsappell i brevform til Adolf Hitler. Hitler avfeide tilnærmingen offentlig, og annekterte kort tid senere Sudetenland.

  FOLLOW FRIDAY

  @daveweigel – Slates Dave Weigel skriver godt og er vittig og aktuell på Twitter. Tenker ikke som alle andre og har etterhvert bygd opp en av meget god blogg om det som rører seg i USAs politiske landskap. #ampol approved! Følg og les!

  #AMPOL-NYTT

  • Tirsdag kan deler av myndighetene i USA måtte stenges midlertidig dersom Kongressen ikke blir enige om en budsjettpakke. Etter den tid følger debatten om gjeldstaket, som ifølge Obama-administrasjonen nås den 17. oktober. Republikanerne i Huset har kommet med flere krav for å godta en økning i gjeldstaket, noe president Obama har sagt han ikke kommer til å ta stilling til. Disse inkluderer blant annet ett års utsettelse av ”Obamacare”, en videreføring av Bush-skattekuttene, bygging av oljeledningen Keystone XL, flere tillatelser til energiutvinning på føderale områder, og fjerning av nye miljøreguleringer.
  • Obama har sagt at han ikke vil forhandle med republikanerne om vilkårene for å heve gjeldstaket. Opinionen er skeptiske til dette; 61 % mener at Obama bør forhandle med kongressen for å løse budsjettstriden, i følge en meningsmåling fra Bloomberg.
  • På en pressekonferanse sa Speaker of the House John Boehner (R-Ohio) at det er usannsynlig at Huset kommer til å akseptere et budsjettforslag fra Senatet (som ikke vil inneholde en definansiering av Obamas helsereform).
  • Senator Joe Manchin (D-West Virginia) har brytt med partifellene og sa at han støtter en utsettelse av mandatet i ”Obamacare” som krever at man kjøper helseforsikring. Flere republikanere har kjempet for å fjerne dette, noe Manchin omtalte som «fornuftig og rimelig».
  • Støtten til Tea Party-bevegelsen har minket; I en ny Gallup-undersøkelse oppgir 22 % at de er Tea Party tilhengere, mens 27 % sier de er Tea Party motstandere – 51 % oppgir at de ikke er noen av delene. Støtten til bevegelsen ligger 10 % under det den gjorde i 2010, og nærmer seg det laveste nivået som er målt, som var 21 % i september 2011.

  DAGENS LESESTOFF

  ”Shutdown grows more likely as House digs in” av Ed O’Keefe, Rosalind S. Helderman og Lori Montgomery (Washington Post): ”Top House Republican leaders Thursday rejected the short-term spending plan expected to be passed by the Senate in coming days, increasing the possibility of a government shutdown next week. Asked if the House would pass the bill unchanged once it is sent from the Senate, Speaker John A. Boehner (R-Ohio) replied: ‘I do not see that happening.’ Using Senate rules permitting him to change the wording of a spending measure approved by the House last week, Majority Leader Harry M. Reid (D-Nev.) is expected to strip out language that would defund the law, change the expiration date on the funding bill to Nov. 15, and pass the measure with a simple majority achieved entirely with Democratic votes. Once the bill returns to the House, any move to change it would by necessity mean that the fight over funding the government would almost certainly continue at least until the final minutes of the fiscal year late on Monday night since the Senate’s arcane, time-sensitive rules would make swift consideration unlikely.” LINK

  VALGSNACKS

  • Delstatssenator Wendy Davis (D-Texas), som ble lands­kjent da hun kjørte en fili­buster mot inn­stram­ningen i reg­lene for god­kjen­ning av abort­kli­nikker i Texas, har begynt å informere demokrater om at hun stiller som guvernør i staten i 2014. Hun skal formodentlig erklære sitt kandidatur i neste uke.
  • The National Republican Senatorial Committee (NRSC) planlegger å bruke «Obamacare» mot demokratene i Senatet som støtter helsereformen i forkant av senatsvalgene i 2014.
  • Tidligere kongressmann Allen West (R-Florida) uttalte at dersom Marco Rubio stiller som presidentkandidat vil han prøve å vinne senatsplassen som da åpner seg.
  • Hillary Clinton skal holde en fundraiser i oktober for Bill de Blasio, demokratenes borgermesterkandidat i New York City.
  • Mens vi er inne på borgermestervalget i NYC: New York Times serverer oss en dokumentar om Christine Quinn, den demokratiske forhåndsfavoritten som snublet på oppløpssiden. Tittelen: «Hers to Lose».
   • Ett ord fra redaktøren, som har tatt en sniktitt: Herlig! Ansiktsuttrykket til Quinn i det hun ser valgresultatene på tv er grunn nok til å se denne.
  • Kon­gress­mann Michael Capuano (D-Massachusetts, 7. kongressdistrikt), som har vært nevnt som en mulig kan­didat, annon­serte torsdag at han ikke vil stille til guvernør i 2014. Han tar heller gjen­valg i det 7. kongressdistrikt.

  Du finner mer valgsnacks på valgbloggen.

  VEIEN TIL DET HVITE HUS

  • I et intervju med CNNs Piers Morgan svarer tidligere president Bill Clinton følgende på spørsmål om hvem som vil bli den beste presidenten av kona Hillary eller datteren Chelsea: “The day after tomorrow, my wife because she’s had more experience. Over the long run, Chelsea, she knows more than we do about everything.”

  «Mor­gen­kaffen» brygges av redak­tøren i sam­ar­beid med nett­si­dens prak­ti­kanter. Klikk her og abonnér, så ser­veres den i inn­boksen din hver morgen, mandag til fredag.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også