Mer

  26. september: Budsjettspillet fortsetter

  Morgen-Cruz

  God morgen! Det er torsdag, og Mor­gen­kaffen er servert.

  sitatetWith all due respect, I’m not sure we learned anything new. It’s been interesting, but it has also been a big waste of time.

  Senatets majoritetsleder Harry Reid (D-Nevada) om senator Ted Cruz (R-Texas) sin 21-timer lange liksom-filibuster.

  DAGEN I DAG, i 1960: Visepresident Richard Nixon og utfordreren John F. Kennedy møttes til tidenes første TV-debatt i Chicago.

  #AMPOL-NYTT

  • Etter 21 timer og 19 minutter ga Ted Cruz seg med sitt angrep på ”Obamacare”, noe som innebærer at han leverte Senatets fjerde lengste tale – med hjelp fra flere partifeller – gjennom tidene. Han avsluttet sin liksom-fillibuster like etter klokken 12.00 (amerikansk tid) på onsdag. Washington Post har oppsummert talen i en tre minutters video.
  • Like etter at Cruz ga seg vedtok Senatet enstemmig (100-0) å åpne for 30 timers debatt av Husets budsjettforslag. Lovforslaget, som ble vedtatt av Representantenes hus på fredag, innebærer at finansieringen av myndighetene forlenges, samt at ”Obamacare” definansieres. Senatet kommer til å vedta en pakke uten sistnevnte moment.
  • Finansminister Jack Lew sendte i går et brev til Kongressen der han anmoder de folkevalgte om å heve gjeldstaket som nå er på $16.7 trillioner. I brevet skriver Lew at gjeldstaket nås 17. oktober, noe som innebærer at det blir hektisk i Washington de neste ukene.
  • Irans president Hassan Rouhani ga onsdag et intervju med Washington Posts David Ignatius der han diskuterte fremtiden til forholdet mellom Iran og USA. Rouhani sa blant annet at han håper på en løsning på utfordingene knyttet til landets atomprogram innen få måneder.
  • Et forslag om å utvide Emergency Plan for AIDS Relief, et program startet av president George W. Bush for 10 år siden for å begrense AIDS internasjonalt, ble videreført for nok en tiårsperiode onsdag.
  • Californias guvernør Jerry Brown (D) signerte onsdag lovgivningen som gradvis vil øke Californias minstelønn til $10 timen innen 2016. Du leser vår bakgrunnsartikkel om minstelønn i USA her.

  DAGENS LESESTOFF

  «Senate advances stopgap spending bill defunding ObamaCare», av Alexander Bolton (The Hill): «The Senate voted unanimously Wednesday to advance House-passed legislation to defund ObamaCare and keep the government open beyond September. Senators voted 100 to 0 to end debate on a motion to proceed to the House-passed stopgap, which includes language to prioritize debt payments if Congress fails to raise the debt limit this fall. The vote sets the stage for Senate Majority Leader Harry Reid (D-Nev.) to offer an amendment to strip the language defunding ObamaCare and prioritizing the debt out of the House measure. … The Senate must vote again on the actual motion to proceed to the stopgap spending measure. After filing his amendments, Reid must schedule another vote to end debate on the bill and set up a final vote. This second cloture vote could happen Friday.» LINK

  “Ted Cruz is on a path to the White House”, av Steve Deace (kjent republikansk aktivist fra Iowa, i Politico): “Come January 2017, if you see Ted Cruz taking the presidential oath of office, you’ll largely have the Republican Party establishment that hates him to thank for it. Whether they’re calling his efforts to defund Obamacare a “fraud,” sending Fox News personalities’ opposition research to use against him, or simply claiming to “f——— hate” him, the sophomoric and treacherous behavior by the GOP establishment has helped elevate the junior Texas senator from a “wacko bird” beloved by the base to a force of nature capable of something no movement conservative has done since Ronald Reagan. Not since Reagan has a nonestablishment presidential candidate had the comprehensive worldview and charisma capable of coalescing enough of the conservative/libertarian base to defeat the Republican ruling class in a national primary. As a result, the grass roots has often been splintered, allowing the establishment candidate (John McCain in 2008 and Mitt Romney in 2012) to win a plurality of fractured support to secure the nomination.” LINK

  VALGSNACKS

  • Onsdag var det duket for tv-debatt i Virginia mellom de to guvernørkandidatene Ken Cuccinelli (R) og Terry McAuliffe (D). McAuliffe, som ligger noen prosentpoeng foran i de siste målingene, posisjonerte seg som pragmatisk og løsningsorientert, samtidig som han fremstilte Cuccinelli som en kandidat som er mest opptatt av sin egen ideologiske agenda og som har ekstreme sosiale standpunkter. Cuccinelli motsa påstandene om at han har noen ekstrem agenda og fremholdt at fokuset hans er på å skape arbeidsplasser. I tillegg angrep han McAuliffe for å være utilregnelig og for å blande sammen «politikk og business».

  Fra valgbloggen:

  • De stygge målin­gene fort­setter å komme for Ken Cuc­ci­nelli; den siste fra Ras­mussen viser demo­krat Terry McAu­liffe i tet med 44-38.
  • Quin­nipiac har som før nevnt gått over til sann­syn­lige vel­gere i sine målinger, og det tjener nor­malt repub­li­ka­nerne et par pro­sent på. I guver­nør­valget i New Jersey har Chris Christie nå en 64-30 ledelse over Bar­bara Buono. Kean Uni­ver­sity har også målt racet, og finner Christie med en 52-34 ledelse.
  • Kean har også målt senats­valget i New Jersey, og finner Cory Booker (D) med 52-32 over Steve Lonegan (R).

  Du finner mer valgsnacks her.

  VEIEN TIL DET HVITE HUS

  • Senator Rand Paul (R-Kentucky) sa i et intervju med Sean Hannity at han er splittet i spørsmålet om en ”government shutdown”. Paul uttalte at han er helt enig med Ted Cruz når det gjelder Obamas helsereform, men at han tror en midlertidig stenging av myndighetene kan komme til å skade partiet.
  • I et Fox News-intervju sier senator Lindsey Graham (R-South Carolina) at han vil begynne å omtale ”Obamacare” for ”Clintoncare” siden hun offentlig støtter helsereformen. Graham mener nemlig at Clintons støtte til helsereformen vil være ødeleggende for Clinton dersom hun stiller i 2016.

  «Mor­gen­kaffen» brygges av redak­tøren i sam­ar­beid med nett­si­dens prak­ti­kanter. Klikk her og abonnér, så ser­veres den i inn­boksen din hver morgen, mandag til fredag.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også