Mer

  25. september: The Ted Cruz Show

  Morgen-ObamaFN

  God morgen! Det er onsdag, og Morgenkaffen er servert.

  sitatet

  Jeg reiser meg i dag i opposisjon til Obamacare (…) og jeg vil fortsette til jeg ikke klarer å stå lenger.

  Senator Ted Cruz (R-Texas), i det han begynte sin filibuster-aktige markering mot Obamas helsereform. I det dette publiseres er Cruz & co inne i sin 12. time. Cruz kommer ingen vei med snakket om definansiering av «Obamacare», men den medievennlige demonstrasjonen – som teknisk sett ikke er en filibuster – er et smart 2016-trekk overfor basen i Det republikanske partiet.

  DAGEN I DAG, i 1981: Sandra Day O’Connor, nominert av president Ronald Reagan, blir USAs første kvinnelige høyesterettsdommer.

  #AMPOL-NYTT

  • I går talte president Obama til FNs generalforsamling. Midtøsten fikk mest oppmerksomhet og utfordringer i Iran, Syria og Israel/Palestina ble direkte adressert. Iran: atomprogrammet må gjøres transparent, og diplomati må prøves. Syria: kjemiske våpen må ødelegges og FNs sikkerhetsråd må vise seg relevant ved å klare å enes om en resolusjon. Israel/Palestina: det internasjonale samfunnet må jobbe for en fredelig tostatsløsning. Mer her (inkludert video).
  • I går startet Ted Cruz en filibuster-aktig tale i Senatet, godt hjulpet av blant andre senator Mike Lee (R-Utah). «Jeg reiser meg i dag i opposisjon til Obamacare (…) og jeg vil fortsette til jeg ikke klarer å stå lenger» sa Cruz da han tok fatt på oppgaven. Du får med deg starten her:

  httpv://youtu.be/QnrVF5kWaYc

  • Cruz – som har 2016-ambisjoner – frir til den republikanske primærvalgbasen ved å fokusere på behovet for å definansiere Obamas helsereform for å komme til enighet om et budsjett han kan stemme for.
  • Cruz har selv sagt at demokratene ikke kommer til å vedta noe slikt, noe han fikk kritikk for fra mange av sine egne i forrige uke. Onsdag morgen snakkes det om at GOP ønsker en utsettelse av helsereformen bakt inn i den midlertidige budsjettavtalen.
  • Med Cruz’ budsjettspill i tankene sier Hillary Clinton at en «government shutdown ikke er det verste som kunne ha skjedd demokratene.»
  • Uavhengig av hvor lenge Cruz taler kommer Senatet til å foreta en foreløpig stemmegivning på Husets budsjettforslag. Forslaget fra Representantenes hus finansierer de føderale myndighetene fram til 15. desember, og definansierer Obamacare i samme slengen.
  • Russlands vise-utenriksminister Sergei Ryabkov uttalte i går at han fortsatt frykter en amerikansk militæraksjon mot Syria. Ifølge Ryabkov er amerikanske forhandlere fryktelig nøye med å minne russiske forhandlere på at trusselen om en militæraksjon fortsatt gjelder.
  • I sin tale til generalforsamlingen refset den brasilianske presidenten, Dilma Rouseff, amerikansk overvåkning, og gikk så langt som å kalle den brudd på internasjonal rett.
  • DC-blekka The Hill lot seg lure av en twitterkonto som deler nyheter om Irans president Hassan Rouhani. «The Hill» trodde kontoen var eid av presidenten selv, og brukte tweets derfra til å hevde at Rouhani jobbet for et møte med Obama.

  DAGENS LESESTOFF

  «Obama’s Evolving Doctrine», av David E. Sanger (New York Times): «For five years, President Obama has publicly struggled with the question of when America is willing to act as the world’s policeman, and when he will insist that others take the lead, or at least share the risks, costs and resentments it engenders. He surged forces into Afghanistan only to quickly reverse himself, speeding the withdrawal with the declaration that ‘it is time to focus on nation-building here at home.’ He briefly joined the fight to halt a slaughter in Libya, but left quickly and refused to go into Syria, a far more complex civil war he saw as nothing but a potential quagmire. His speech Tuesday at the United Nations signaled how what some have called the Obama Doctrine is once again evolving.» LINK

  «Hillary Clinton says electing a woman president ‘would be a very strong statement'», av Philip Rucker (Washington Post): «One question hung over panel discussion here Tuesday featuring Hillary Rodham Clinton about “advancing progress” for women and girls. And while the moderator, CNN’s Sanjay Gupta, didn’t quite ask it, he came close: “How important is it for there to be a woman president in the United States?” Gupta asked the former secretary of state as he concluded the Clinton Global Initiative session was wrapping up. “That is a question that I will answer taking myself totally out of it,” Clinton said. But, she added, “The idea that our country has still some unfinished business of our own politically I think we have to accept.”» LINK

  VALGSNACKS

  Servert av Jon Henrik Gilhuus, som liveblogget valgresultatene fra Alabama og Boston i natt (!):

  • Suppleringsvalget i Alabamas 1. kongressdistrikt: Som ventet vant tid­li­gere del­stats­se­nator Bradley Byrne første runde av pri­mær­valget i natt, men fikk ikke over 50%. Han må derfor ut i en ny nomi­na­sjons­runde mot for­ret­nings­mannen Dean Young, som kom på andre­plass. Neste runde er 5. november, med det avgjø­rende valget 10. desember. Burton LeF­lore tok den demo­kra­tiske nominasjonen.
  • Borgermestervalget i Boston: Bystyre­medlem John Con­nolly og del­stats­re­pre­sen­tant Martin Walsh gikk videre til selve bor­ger­mes­ter­valget den 5. november.
  • Guvernørvalget i New Jersey: Stockton finner guvernør Chris Christie med en knu­sende 58-30 ledelse på Bar­bara Buono i guvernørvalget.
  • Senatsvalget i New Jersey: En ny måling fra Quin­nipiac tyder på at det begynner å dra seg til i senats­valget. Cory Booker har bare 53-41 ledelse på Steve Lonegan på deres nyeste måling, som for første gang måler sann­syn­lige vel­gere. De tid­li­gere målin­gene hadde regist­rerte vel­gere, og den siste i august viste 54-29 til Booker. Quin­nipiac hadde for øvrig de klart beste målin­gene i borgermester- og comptrol­ler­val­gene i New York City for noen uker siden.
  • Guvernørvalget i Virginia: To ferske undersøkelser viser at demokrat Terry McAuliffe leder over Ken Cuccinelli i høstens guvernør-race i Virginia. I den forbindelse har Cuccinellis kampanjesjef sendt ut en skriv til journalister og tilhengere, hvor han forklarer at situasjonen egentlig ikke er så ille som målingene skulle tilsi.
  • Neste års senatsvalg i West Virginia: PPP har målt staten, og finner den repub­li­kanske kon­gress­kvinnen Shelley Moore Capito med en klar 50-36 ledelse over den demo­kra­tiske admi­ni­stra­sjons­mi­nis­teren Natalie Ten­nant.
  • En av Newt Gingrichs advokater beordrer en slutt på «Newt for Senate»-kampanjen, satt i gang av hans tilhengere i Virginia. Newt Gingrich har nemlig ingen planer om å stille.

  Du finner som alltid mer av dagens valgsnacks på valgbloggen.

  VEIEN TIL DET HVITE HUS

  • Hillary Clinton uttalte i går at det å velge en kvinnelig president «would be a very strong statement.» Hun passet imidlertid på å presisere at kommentaren var uten tilknytning til henne selv. Ok.
  • Tidligere Mississippi-guvernør Haley Barbour mener Texas-guvernør Rick Perry kommer til å stille i 2016.

  Helt til slutt…

  Noen sitater fra Ted Cruz’ lange tale:

  • “The moon might be as intimidating as Obamacare.”
  • “I like their little burgers…I’m a big fan of eating White Castle burgers.”
  • “I will credit my father, he invented…green eggs and ham. He did it two ways. The easy way was he would put green food coloring in. ‘Green eggs and ham’ was my favorite book as a little boy. You can actually do it– the food coloring is a little bit cheating. But if you take spinach and mix it into the eggs, the eggs turn green.”

  httpv://youtu.be/o9EX2XkpPgE


  «Mor­gen­kaffen» brygges av redak­tøren i sam­ar­beid med nett­si­dens prak­ti­kanter. Klikk her og abonnér, så ser­veres den i inn­boksen din hver morgen, mandag til fredag.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp". Programleder av podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også