Mer

  Primærvalg i Alabama og Boston

  Det er to valg av noen betydning i natt, og jeg akter å liveblogge begge. Det første valget er nominasjonen til Alabamas første kongressdistrikt, som ble ledig i august, da Jo Bonner gikk av for å ta en jobb ved delstatsuniversitetet. Her stenger valglokalene kl 02:00.

  Distriktet er sterkt republikansk, så all spenning er knyttet til republikanernes primærvalg. Det er hele 11 kandidater; ni av dem er republikanske, så det er sannsynlig at det blir en ny valgrunde 5. november for dette partiet. De to med flest stemmer går videre hit. Den eneste målingen før valget ble gjennomført av Cygnal, et lokalt firma, i forrige uke.

  De republikanske kandidatene er:

  Bradley Byrne: Advokat og tid­li­gere del­stats­se­nator. 34%
  Daniel Dyas: Entre­prenør. 2%
  Chad Fin­cher: Del­stats­re­pre­sen­tant. 15%
  Wells Griffith: Tidligere visestabssjef for den føderale partiorganisasjonen. 8%
  Quin Hillyer: Skri­bent i konservative tidsksrift. 9%
  Jes­sica James: Eien­doms­megler. 1%
  Sharon Powe: Advo­ka­tas­sis­tent. 1%
  David Thornton: Pen­sjo­nist. 0%
  Dean Young: For­ret­nings­mann; stilte mot Bonner ved nominasjonen i 2012. 12%

  Bradley Byrne er altså klar favoritt; målingen fra Cygnal viste at 27% av velgerne hadde ham som andrevalg, dvs. totalt 61% i andre runde. Han har også samlet inn desidert mest penger. Det er imidlertid svært åpent om andreplassen; både Fincher, Griffith, Hillyer og Young anses som seriøse kandidater. Eien­doms­megler Burton LeF­lore og pen­sjo­nist Lula Albert-Kaigler stiller for demokratene.

  *****

  Det andre viktige valget foregår i Boston, som velger ny borgermester tirsdag 5. november, etter at demokraten Thomas Menino har styrt byen i 20 år. I natt, norsk tid, avholdes primærvalget; også her stenger lokalene 02:00. Her stiller alle 12 kandidatene på samme stemmeseddel, og de 2 med flest stemmer går videre til andre runde i november. Boston er en overveldende demokratisk by, og hele 11 av kandidatene er demokrater. Du kan lese mer detaljerte biografier her.

  Det er publisert flere målinger, som gjengis nedenfor. Først er UNHs måling fra to uker siden, deretter Suffolk og WBUR fra forrige uke. Målingene viser at valget så langt er svært åpent, og valgdeltagelsen blir trolig lav.

  Kandidatene:
  Felix Arroyo: Bystyremedlem. 6 – 6 – 8
  John Barros: tidl. skolestyremedlem. 6 – 3 – 3
  Charles Clemons: Radiovert. 2 – 1 – 1
  Daniel Conley
  : Fylkesadvokat i Suffolk. 10 – 12 – 8
  John Connolly: Bystyremedlem. 15 – 16 – 15
  Robert Consalvo: Bystyremedlem. 6 – 8 – 5
  Charlotte Golar Richie: Tidl. delst.rep. 10 – 10 – 10
  Michael Ross: Bystyremedlem. 5 – 5 – 6
  Bill Walczak: Forretningsmann. 4 – 3 – 4
  Marty Walsh: Delstatsrepresentant. 10 – 12 – 12
  David James Wyatt: Eneste ikke-demokrat. 0 – 0 – 1
  Charles Yancey: Bystyremedlem. 3 – 1 – 1

  Det meste tyder altså på at Connolly går videre, men det er helt åpent hvem han får følge av.

  *****

  I tillegg er det suppleringsvalg til delstatsforsamlingen i California (52. distrikt i delstatshuset), men i dette distriktet tok demokratiske kandidater 61% av stemmene i første runde i juni, så det skal være avgjort på forhånd.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også