Mer

  Obama til FNs generalforsamling: Vi står overfor store utfordringer

  Tirsdag morgen talte president Obama i litt over 40 minutter til FNs generalforsamling i New York City. Obama omtalte blant annet situasjonen i Syria, og forholdet til Iran.

  httpv://youtu.be/IwQEQM95aMo

  Obama startet med å hylle FN som en internasjonal organisasjon som står for fred, orden og internasjonale lover. Han omtalte deretter flere saker som splitter organisasjonen.

  «Vi står ovenfor dype utfordringer» sa Obama.

  Obama manet deretter FN til unison handling overfor Syria.

  Han gjentok målet om å finne en diplomatisk løsning, men gjorde det samtidig klart at Fn vil ha mislyktes i sin rolle som internasjonal fredsbygger dersom sikkerhetsrådet ikke kommer til enighet om behandlingen av Syrias kjemiske våpen.

  Håper på diplomatisk forhold med Iran

  Obama tok også for seg forholdet til Iran.

  «Hvis vi kan løse problemet med Irans kjernevåpenprogram … vil dette være et steg på veien mot et bedre forhold», sa Obama.

  «Verden har sett Iran unngå sine forpliktelser tidligere», fortsatte han. «Veisperringene kan vise seg å være for store.» Obama sa imidlertid at et forhold basert på «gjensidig respekt» kan være innenfor rekkevidde dersom president Hassan Rouhani holder det han har lovet.

  Den kanskje største nyheten fra talen kom i det Obama gjorde det klart at han har utpekt den amerikanske utenriksministeren John Kerry til å jobbe tett med Iran for å skape dialog mellom landene.

  Forholdet er nemlig så kjølig at et håndtrykk mellom Obama og Rouhani vil være en stor nyhet.

  Et talende eksempel: POLITICO sendte en «Breaking News»-melding i det det ble klart at Obama og Rouhani ikke ville møtes i løpet av tirsdagen.

  Eivind Leiro
  Eivind Leiro
  Studerer Nord-Amerikastudier ved UiO og er praktikant for AmerikanskPolitikk.no høsten 2014.

  Les også