Mer

  24. september: Én uke til deadline

  Morgen-FN

  God morgen! Det er tirsdag, FNs generalforsamling åpner i New York City, og Morgenkaffen er servert.

  sitatet

  There is a tendency in this town towards brinksmanship, towards pointing to events that can cause instability and uncertainty and using them to try to get your way.

  Senator Ted Cruz (R-Texas) med sitt syn på det pågående budsjettspillet. Cruz har selv sagt han vil ta i bruk alle midler – inkludert filibuster – for å hindre en ny budsjettavtale som ikke består av en definansiering av Obamas helsereform.

  DAGEN I DAG, i 1964: President Lyndon B. Johnson mottar Warrenkommisjonens rapport om attentatet mot president John F. Kennedy. Rapporten sier blant annet at Secret Service hadde forberedt Dallasbesøket dårlig, og at Lee Harvey Oswald var den eneste attentatmannen. Rapporten satte ikke en stopper for konspirasjonsteoriene, for å si det sånn.

  #AMPOL-NYTT

  • Det er en knapp uke til deadline for budsjettforhandlinger og en eventuell «government shutdown». Som nevnt i gårsdagens utgave av Morgenkaffen er det duket for kaos i kongressen. Her er Washington Posts guide til hva vi kan vente oss den neste uka.
  • Budsjettdebatten ble for alvor sparket igang i Senatet i går. Majoritetsleder Harry Reid (D-Nevada) beskrev motstandere på republikansk side som «anarkister» og «fanatikere».
  • En ny undersøkelse viser at det amerikanske folk vil fordele skylden ganske likt mellom de to partiene dersom myndighetene må stenge neste uke. 39 % vil skylde på republikanere, mens 36 % vil skylde på demokrater.
  • Det knyttes spenning til Obamas tale i FNs generalforsamling. Det amerikansk-iranske diplomatiske forholdet kan synes å være på bedringens vei, etter at Irans president Hassan Rouhani flere ganger i det siste har lovet at Iran ikke ønsker å utvikle atomvåpen.
  • Lois Lerner, som var sentral en skikkelse i IRS-skandalen i mai, melder at hun trekker seg fra byrået fra neste mandag.

  DAGENS LESESTOFF

  «This is the most important week of Ted Cruz’s (short) carreer» av Chris Cillizza og Sean Sullivan (Washington Post): «Say what you want about Ted Cruz (and people say lots of things — both good and bad) but the Texas Republican has spent his first nine months in the Senate drastically raising his national profile with nary a slip-up along the way. That is, until last week when Cruz found himself publicly cross-wise with House Republicans over his oft-repeated demand to give him a chance to defund Obamacare. The House passed a bill that did just that and Cruz quickly released a statement insisting that it was unlikely that he would be able to defund the law in the Senate. (He repeated that sentiment Sunday; “The House is the only body where Republicans have the majority, so the House has to lead on this,” Cruz said on “Fox News Sunday”.)» LINK

  «Wondering about a government shutdown? First thing to know: It all won’t disappear» av Lisa Rein og Erik Yoder (Washngton Post): «With no deal in sight between the House, Senate and White House to pay the nation’s bills after midnight on Sept. 30, much of the federal government is set to run out of money 10 days from now, and large functions of the federal world could shut down Oct. 1. What might this mean for you, your family and for the people who keep the government running day to day — even as Democrats and Republicans in Congress bicker over whether to stop funding President Obama’s health-care law and other fiscal issues they cannot seem to resolve?» LINK

  VALGSNACKS

  Servert av Jon Henrik Gilhuus:

  • President Obama kunngjorde i går sin støtte til Bill de Blasio (D) i New York Citys borgermestervalg.
  • Entre­prenør Ed Marks­berry, som var kan­didat til den demo­kra­tiske senatsnomi­na­sjonen i Kentucky, ville blitt moset av admi­ni­stra­sjons­mi­nister Alison Lun­dergan Grimes. Han har derfor trukket seg, og vil stille som uav­hengig kan­didat i stedet. Dermed kan han trekke de mest venstre­vridde stem­mene bort fra Grimes på selve valg­dagen, når hun trenger dem som mest.
  • Guvernør Jay Nixon slår alle­rede fast at han ikke vil være demo­kra­tenes kan­didat i senats­valget i 2016 mot sit­tende repub­li­kaner Roy Blunt. Mange tror Nixon prøver å bygge seg opp til å bli en vise­pre­si­dent­kan­didat i 2016.
  • Inves­toren Sean Eld­ridge, som er gift med en av Face­books grunn­leg­gere, har annon­sert at han stiller mot kon­gress­mann Chris Gibson i vippesetet i New Yorks 19. kongressdistrikt. Repub­li­ka­nerne har alt for­søkt å frem­stille Eld­ridge som en bort­skjemt mil­lionær som aldri har hatt en skik­kelig jobb, og som mangler kva­li­fi­ka­sjo­nene til å sitte i Kongressen.
  • Lokal­avisen Rich­mond Times Dis­patch har en ganske knu­sende leder­ar­tikkel om Virginia-demo­kra­tenes guver­nør­kan­didat Terry McAu­liffe. Alli­kevel viser Marists måling en 43-38 ledelse til McAu­liffe, og Wash­ington Post hele 47-38 over repub­li­kaner Ken Cuc­ci­nelli.

  Du finner som alltid mer valgsnacks på valgbloggen.

  VEIEN TIL DET HVITE HUS

  • Washington Posts Chris Cillizza ramser opp tre hovedproblemer for Hillary Clintons eventuelle presidentkampanje.
  • Tidligere president Bill Clinton til David Letterman om hvorvidt Hillary stiller eller ei: «I don’t know. Chelsea doesn’t know. Hillary doesn’t know.»
  • Mer Hillary-nytt: Kretsen rundt Hillary Clinton skal ifølge Politico være nokså misfornøyd med Super PACen Ready for Hillary.

  PS: Ta en titt på hovedsiden, der sakene i serien Veien til Det hvite hus nå har fått en fast plass under de siste fire utgavene av Morgenkaffen.

  Helt til slutt…

  Tidligere president George W. Bush synes Obama skal fortsette å spille golf, selv om han selv sluttet å spille i løpet av sin første periode fordi han ikke vill fremstå som useriøs og likegyldig mens han førte krig i Irak og Afghanistan. I den forbindelse: Her er et klipp av Bush mens han golfer og snakker om krigen mot terror – samtidig:

  httpv://youtu.be/Z3p9y_OEAdc


  «Mor­gen­kaffen» brygges av redak­tøren i sam­ar­beid med nett­si­dens prak­ti­kanter. Klikk her og abonnér, så ser­veres den i inn­boksen din hver morgen, mandag til fredag.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp". Programleder av podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også