Mer

  Pete King til angrep på Ted Cruz

  Det har vært en tøff uke for Ted Cruz. Han har blitt kritisert fra både høyre og venstre for sin posisjonering i kampen mot «Obamacare». Få har imidlertid kritisert Cruz like hardt som kongressmannen Pete King, en annen mann med 2016-ambisjoner.

  Fredag intensiverte representant King (R-New York, 2. kongressdistrikt) kritikken mot senator Cruz (R-Texas) med følgende omtale av sin partikollega i Senatet:

  “I hope people will get the message this guy is bad for the party.

  We can’t be going off on these false missions that Ted Cruz wants us to go on. The issues are too important. They’re too serious, they require real conservative solutions, not cheap headline-hunting schemes.”

  Cruz har markert seg som en fremtredende kritiker av president Obamas helsereform. Denne uken uttalte han imidlertid at Senatet ikke kommer til å vedta for en budsjettplan som inneholder en definansiering av «Obamacare».

  Det har han rett i, men det gir lite mening at det kommer fra ham, ettersom han har kjempet for å oppnå akkurat det fra sin posisjon i Senatet. Fredag vedtok Representantenes hus en slik plan, og nå er det Senatets, og Cruz, sin tur.

  Kings kritikk av Cruz stikker imidlertid dypere enn de siste dagenes budsjettspill. Han har lansert seg selv som en motvekt til de mest populistiske og liberterianske strømningene i partiet.

  King for President

  King utalte denne måneden at han foreløpig stiller som presidentkandidat. Han er dermed den første som har lansert sitt kandidatur. Mange ser imidlertid kandidaturet som et forsøk på å tiltrekke oppmerksomhet mot den neokonservative fløyen av partiet, mer enn et reellt forsøk på å nå Det hvite hus.

  Kilder i GOP sier at King vil være en vakthund mot den libertarianske siden av partiet, og spesielt mot en ikke-intervensjonistisk utenrikspolitikk, slik at mer etablerte kandidater som New Jersey-guvernør Chris Christie må fokusere mer på lignende saker.

  Kings kandidatur funger dermed som en motvekt til Cruz/Paul/Tea Party-linjen i partiet.

  King er foreløpig ikke inkludert i 2016-målingene, mens Cruz – som allerede har besøkt Iowa et par ganger – ligger rundt 7 % i Pollsters sitt meningsmålingsgjennomsnitt.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også