Mer

  20. september: Huset kutter food stamps

  Morgen-KerryGod morgen! Det er fredag, og Morgenkaffen er servert. #FunFactFredag publiseres som vanlig rundt lunsjtider.

  sitatetSarin gas was used in Douma, and Bashar Assad was the one responsible for using it. The only thing left to do now is for the United Nations Security Council to act to seize Syria’s chemical weapons — which means Russia needs to stop raising questions about the findings of a United Nations report out this week.

  Utenriksminister John Kerry i en uttalse torsdag.

  DAGEN I DAG, i 2001: Ni dager etter terrorangrepene den 11. september erklærer president George W. Bush en «krig mot terror». «We’re not deceived by their pretenses to piety,» sa Bush. «Americans should not expect one battle, but a lengthy campaign unlike any other we have ever seen. … Any nation that continues to harbor or support terrorism will be regarded by the United States as a hostile regime.»

  FOLLOW FRIDAY

  @WestWingReport. En av de best oppdaterte twitterprofilene om hva som rører seg i Obama-administrasjonen. Paul Brandus, et uavhengig medlem av pressekorpset i Det hvite hus, står bak. #ampol approved! Følg og les!

  #AMPOL-NYTT

  • Utenriksminister John Kerry sa torsdag at FNs sikkerhetsråd må være forberedt på å handle neste uke med en plan for tilintetgjøre Syrias kjemiske våpen.
  • Forholdet mellom USA og Iran skal være på bedringens vei etter en brevveksling mellom president Obama og president Rouhani. Iran skal være åpne for gi etter for internasjonale krav når det gjelder landets atomprogram, for å unngå de nåværende sanksjonene.
  • Representantenes hus vedtok i går såvidt (217-210) en republikansk plan om å kutte milliarder fra matkupongprogrammet ved å stramme inn reglene og vilkår for å kunne delta i det såkalte «food stamp»-programmet. Det regnes som en seier for majoritetsleder Eric Cantor (R-Virginia), og bør kunne dytte de to kamrene nærmere en felles gjennomgang av landbruksloven («the farm bill»).
  • I følge Politico kommer EPA (Environmental Protection Agency) til å foreslå at fremtidige kullkraftverk må minimere utslipp og fange opptil 40 % av drivhusgassutslippet. Forslaget, som forventes presentert fredag morgen amerikansk tid, er EPAs første steg i retning av president Obamas lovnader om å gjennomføre klimatiltak uten å måtte vente på Kongressen.
  • Representantenes hus stemmer i dag over det republikanske forslaget om å videreføre finansieringen av de føderale myndighetene ved å definansiere presidentens helsereform. Det hvite hus har uttalt at Obama kommer til å benytte seg av vetoretten, med begrunnelse at det vil skade økonomien og middelklassens interesser. Lovforslaget skal stemmes over i Huset i dag.
   • Det republikanske tiltaket kommer med all sannsynlighet til å bli vedtatt i det republikansk-kontrollerte Huset.
   • Resolusjonen, som altså definansierer «Obamacare», kommer imidlertid ikke til å bli vedtatt i det demokratisk-kontrollerte Senatet.
   • Senator John McCains (R-Arizona) kommentar: «I can tell you that in the U.S. Senate, will not repeal or defund Obamacare. We will not. And to think we can is not rational.»
  • En domstol i Texas har omgjort hvitvaskingsdommen mot tidligere majoritetsleder i Representantenes hus Tom DeLay (R-Texas, 22. kongressdistrikt). DeLay gikk av etter anklager om ulovlig bruk av valgkampdonasjoner i 2006, og han ble i 2010 funnet skyldig i disse forholdene og dømt til tre års fengsel. Onsdag fikk DeLay medhold i anken, grunnet manglende bevis for tiltalen

  DAGENS LESESTOFF

  “The GOP’s Self-Defeating ‘Defunding’ Strategy”, av Karl Rove (Wall Street Journal): «In 2010, Republicans took the House of Representatives by gaining 63 seats. They also picked up six U.S. senators and 675 state legislators, giving them control of more legislative chambers than any time since 1928. The GOP also won 25 of 40 gubernatorial races in 2009 and 2010. These epic gains happened primarily because independents voted Republican. In 2010, 56% of independents voted for GOP congressional candidates, up from 43% in 2008 and 39% in 2006. Today, independents look more like Republicans than Democrats, especially when it comes to health care. … There is, however, one issue on which independents disagree with Republicans: using the threat of a government shutdown to defund ObamaCare. By 58% to 30% in the GPS poll, they oppose defunding ObamaCare if that risks even a temporary shutdown. This may be because it is (understandably) hard to see the endgame of the defund strategy. House Republicans could pass a bill that funds the government while killing all ObamaCare spending. But the Democratic Senate could just amend the measure to restore funding and send it back to the House. What then? Even the defund strategy’s authors say they don’t want a government shutdown. But their approach means we’ll get one.» LINK

  «Iran Said to Seek a Nuclear Accord to End Sanctions», av Thomas Erdbrink og Mark Landler (New York Times): «Iran’s leaders, seizing on perceived flexibility in a private letter from President Obama, have decided to gamble on forging a swift agreement over their nuclear program with the goal of ending crippling sanctions, a prominent adviser to the Iranian leadership said Thursday. The adviser, who participated in top-level discussions of the country’s diplomatic strategy, said that Mr. Obama’s letter, delivered to Iran’s new president, Hassan Rouhani, about three weeks ago, promised relief from sanctions if Tehran demonstrated a willingness to ‘cooperate with the international community, keep your commitments and remove ambiguities.’ The text of the letter has not been made public, but the adviser described its contents in an interview in his office on Thursday. A senior American official did not dispute the general outlines of the letter as described by the longtime adviser and Iranian political expert, Amir Mohebbian. But the official said Mr. Obama had not promised Iran quick relief from sanctions, and had steered clear of any detailed proposal.» LINK

  VALGSNACKS

  • Quin­nipiac har målt New York City, og finner i likhet med Wall Street Journal at demo­kra­tenes Bill de Blasio holder en kjempe­le­delse over repub­li­kaner Joe Lhota. 66-25 er tal­lene, men de skjuler en stor for­skjell i opp­slut­ning mellom for­skjel­lige raser. De Blasio leder bare 52-40 blant hvite, men 68-18 blant hispan­joler og hele 90-3 blant svarte.
  • Demo­kra­tenes nye senatskan­didat i West Vir­ginia, Natalie Ten­nant, kaster ikke bort tiden med å skaffe seg poli­tisk rom til høyre for en meget upo­pulær pre­si­dent. Hun har gjort det klart at hun er dypt uenig med Obama i hans energi­po­li­tikk, og lover høy­lytt å kjempe for kull­in­du­strien, som store deler av del­staten er avhengig av.
  • Nå som guvernør Lincoln Chafee har erklært at han ikke tar gjen­valg, har demo­kra­tenes pri­mær­valg i denne staten kokt ned til to navn; bor­ger­mester Angel Taveras for de pro­gres­sive og finans­mi­nister Gina Rai­mondo for de mer mode­rate. Taveras har sluppet en måling tatt opp for ham av et rent demo­kra­tisk firma, som viser ham med en 49-30 ledelse. Rai­mondo har imid­lertid samlet inn tre ganger så mye, og valg­kampen er ikke på noen måter i gang ennå.
  • Den mektige lærer-fagforeningen i New York City, United Federation of Teachers, støtter Bill de Blasio etter at kandidaten de opprinnelige støttet, Bill Thompson, trakk seg.
  • Hillary Clinton skal headline en pengeinnsamlingsmiddag for Virginias demokratiske guvernørkandidat Terry McAuliffe denne måneden. I følge Politico skal hun gjøre det samme også neste måned. Clinton-familien og (den notoriske fundraiseren) McAuliffe har vært venner i mange år, og fundraiserne er et unntak fra Clintons for øyeblikket nokså lave profil.
  • Kan republikanerne vinne kontroll over Senatet etter 2014? CNBC er på saken.

  Du finner som alltid mer av dagens valgsnacks – servert av Jon Henrik Gilhuus – på valgbloggen.

  VEIEN TIL DET HVITE HUS

  • Flere republikanere har kritisert senator Ted Cruz (R-Texas) for å være for opptatt med å prioritere egne 2016-planer framfor å jobbe for staten Texas, melder National Journal.
  • Senator Chuck Schumer (D-New York) skal være hovedtaler på den betydningsfulle Jefferson-Jackson middagen i Iowa, men han skriver følgende på sin twitterprofil: “Don’t worry, still not running for President”.
  • En ny meningsmåling fra Public Policy Polling viser at det er jevnt mellom senator Rand Paul (R-Kentucky) og New Jersey-guvernør Chris Christie (R) i nøkkelstaten New Hampshire. Paul får for øyeblikket støtte fra 20 %, mot Christies’ 19 %.

  «Mor­gen­kaffen» brygges av redak­tøren i sam­ar­beid med nett­si­dens prak­ti­kanter. Klikk her og abonnér, så ser­veres den i inn­boksen din hver morgen, mandag til fredag.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp". Programleder av podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også