Mer

  19. september: McCain i Pravda

  Morgen-McCain

  God morgen! Det er torsdag, og Mor­gen­kaffen er servert.

  sitatetThe law’s a trainwreck. It’s time to protect American families from this unworkable law.

  Speaker of the House John Boehner (R-Ohio), om presidentens helsereform og den pågående budsjettstriden. Uttalelsen får oss til å tenke på denne karikaturen.

  DAGEN I DAG, i 1881: President James A. Garfield, som hadde vært president i litt under fire måneder, dør av skuddskadene han pådro seg under et attentatforsøk 80 dager tidligere.

  #AMPOL-NYTT

  • Senator John McCain (R-Arizona) har skrevet kronikken «Russians deserve better than Putin» i den russiske avisen Pravda. McCain skriver blant annet følgende: «I make that claim because I respect your dignity and your right to self-determination. I believe you should live according to the dictates of your conscience, not your government. I believe you deserve the opportunity to improve your lives in an economy that is built to last and benefits the many, not just the powerful few.»
  • Speaker John Boehner bekreftet i går det vi skrev i gårsdagens utgave av Morgenkaffen: Republikanerne i Representantenes hus vil bruke Obamacare som en forhandlingsbrikke i diskusjonen om en økning i gjeldstaket og i forbindelse med trusselen om en stenging av myndighetene.
   • Huset skal stemme over et republikansk-fremmet lovforslag fredag for å unngå at myndighetene stenger. Lovforslaget innebærer imidlertid at offentlig utgifter holder seg på ”sequester-nivået” som ble satt i forbindelse med budsjettdiskusjonen tidligere i år og at finansieringen av Obamacare holdes igjen. Dersom Kongressen ikke kommer til enighet innen 30. september vil deler av myndighetene stenges.
  • President Obama ba på sin side om at Kongressen må øke budsjettaket uten forpliktelser. Obama ba samtidig republikanere snu scenarioet på hodet for å se for seg at en demokratisk minoritet truer med å stenge myndighetene og risikere en internasjonal krise dersom ikke Kongressen økte selskapskatten med 20 %.
  • En gruppe politikere, fortetningspersoner og andre profilerte personer, inkludert Husets minorietsleder Nancy Pelosi (D-California) og Facebook-grunnlegger Mark Zuckerberg, har alliert seg i et forsøk på å få Kongressen til å gjenopplive innvandringsreformen. Innvandringsreformen har blitt utsatt pga. andre store saker i høst, men gruppens mål er å få Huset til å godkjenne en variant av Senatets lovforslag før Thanksgiving den 28. november.
  • Tidligere kongressmann og presidentkandidat Dennis Kucinich (D-Ohio) har blitt bidragsyter for Fox News siden han forlot Kongressen. Han har intervjuet Syrias president Bashar al-Assad i Damaskus sammen med Fox News’ Greg Palkot. Charlie Rose intervjuet Assad 8. september, et intervju som ble sendt på amerikansk fjernsyn i forrige uke.
  • Michelle Obama har invitert representanter fra matindustrien, ulike talspersoner, forskere og myndighetspersoner til et møte i Det hvite hus. Hensikten: En diskusjon om hvordan man kan begrense markedsføringen av usunne produkter med hensyn til fedmeproblematikken blant barn og unge.
  • En talsperson for Det hvite hus sa onsdag at FED-styreleder Janet Yellen er favoritt til å ta over som ny sentralbanksjef etter at Bernankes termin utløper i 31. januar 2014.
  • Forsvarsminister Chuck Hagel annonserte onsdag at det vil bli gjennomført en sikkerhetsgranskning som reaksjon på Navy Yard-tragedien.

  DAGENS LESESTOFF

  «Obama distress signal: President seeks help from first-term A-Team», av Amie Parnes (The Hill): «A struggling President Obama is calling for help from members of his first-term A-Team, who have left the White House for other jobs. With his poll numbers falling and his second-term floundering so far, Obama has sought help from the former aides who helped catapult him to the presidency. When the president held a recent strategy meeting on the Syria conflict, for example, he invited former political adviser David Plouffe, former White House press secretary Robert Gibbs, former chief speechwriter Jon Favreau and former National Security Council spokesman Tommy Vietor to attend. Ex-advisers like Plouffe, Gibbs and David Axelrod routinely participate in calls with current White House staffers, and Obama has invited the first-term all-stars to strategy sessions on other issues too, former aides said. One former aide described Obama’s trusted inner circle from the first term as ‘the originals,’ and speculated that if they were still at the White House they could have helped prevent some of Obama’s second-term blunders, such as the decision Monday to give a fiery speech criticizing Republicans just hours after 12 people were gunned down a few miles away at the Navy Yard.» LINK

  «Could Republican Senator Rand Paul Win the White House?», av Jason Horowitz (Vogue Magazine): «The notion of President Rand Paul would once have been absurd. Three years ago, he was a Kentucky ophthalmologist mounting an outsider campaign for Senate, still very much in the shadow of his father. But the younger Paul rode a Tea Party wave to Washington, and quickly became the movement’s most intriguing and charismatic spokes­person—an ambassador for libertarian values who takes obvious relish in skewering critics, regardless of their political affiliation. While his father was content to remain a dissenting voice from the margins—or from one end of countless presidential-debate stages—Rand clearly wants to win. His stunningly swift rise in the GOP also amounts to one of the most fascinating tightrope walks in national politics. On the one side is his raucous Tea Party base. On the other is his courting of donors, establishment Republicans, and traditional Democratic constituencies.» LINK

  VALGSNACKS

  • Delstatssenator Wendy Davis (D), som har blitt en kjæledegge for venstresiden i partiet etter hennes abort-filibuster tidligere i år, forbereder seg på å stille som guvernørkandidat i Texas. Det skriver hun i en e-post til sine støttespillere onsdag.
  • Tid­li­gere del­stats­se­nator Jim Rubens vil stille for repub­li­ka­nerne mot sit­tende senator Jeanne Sha­heen i New Hampshire. PPPs måling, som ble offent­lig­gjort tirsdag, ga Shaheen en 50-33 ledelse.
  • New Jersey-guvernør Chris Christie (R) er ute med sin andre TV-reklame. Denne gangen går han til angrep på sin mot­stander, demokratenes Bar­bara Buono. Hele reklamen er i grunnen en eneste lang beskyld­ning om at Buono vil øke skat­tene. Jon Henrik Gilhuus undres på hvor lurt det er av Christie å angripe en mot­stander som ligger 20-30% etter på målingene.

  httpv://youtu.be/g-TIjF_r7aQ

  • Også Quin­nipiac har målt guvernørvalget i Virginia. De finner demo­krat Terry McAu­liffe med en 44-41 ledelse på repub­li­kaner Ken Cuc­ci­nelli. Selv om McAu­liffe ikke har spe­sielt gode tall for f.eks. tro­ver­dighet, har Cuc­ci­nelli enda dår­li­gere tall.
  • Etter at Bill Daley trakk seg fra guvernørracet i Illinois har Hillary Clinton uttalt at sittende guvernør Pat Quinn (D) bør innlemmes i Guinness rekordbok som «verdens mest heldige politiker

  Du finner mer av dagens valgsnacks, servert av Jon Henrik Gilhuus, på valgbloggen.

  VEIEN TIL DET HVITE HUS

  • Hele 63 % av innbyggerne i New Jersey tror at guvernøren deres Chris Christie stiller som republikansk presidentkandidat i 2016, i følge en undersøkelse fra Monmouth University. Majoriteten av de spurte sier også at Christie har den riktige erfaringen til å bli president (53 %) og at han har temperamentet som skal til for å utføre jobben (56 %).
  • I forbindelse med at Hillary Clinton skal lede en innsamling på vegne av Terry McAuliffe, den demokratiske guvernørkandidaten i Virginia, planlegger gruppen ”Stop Hillary PAC” en egen kampanje for å støtte McAuliffes republikanske motstander Ken Cuccinelli.
  • I en artikkel om senator Rand Paul (R-Kentucky) i Vogue – sjekk dagens lesestoff! – uttaler moren Carol at et 2016-forsøk for sønnen «føles ekte», men at han ikke kommer til å annonsere et eventuelt kandidatur før etter 2014.
  • CNNs «Crossfire» er tilbake på tv-skjermene, og i går møttes guvernørene Martin O’Malley (D-Maryland) og Rick Perry (R-Texas). Begge vurderer visstnok et 2016-kandidatur.

  «Mor­gen­kaffen» brygges av redak­tøren i sam­ar­beid med nett­si­dens prak­ti­kanter. Klikk her og abonnér, så ser­veres den i inn­boksen din hver morgen, mandag til fredag.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp". Programleder av podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også