Mer

  Stemningsrapport fra DC: Washington stanser ikke

  DC-Straumsheim
  Washington, D.C. mandag ettermiddag, sett fra L St og 18th St NW. Foto: Carl Straumsheim

  WASHINGTON, D.C.: Er det slik en by som har blitt rammet av sin største katastrofe på årevis skal se ut?

  På vei hjem fra kontoret, som ligger i sentrum av Washington, D.C., er det lite som tyder på at 13 mennesker ble skutt og drept på den andre siden av byen tidligere på dagen. Det suser en ambulanse forbi L Street, men hvor ofte har vel ikke spaserturen hjem blitt avbrutt av sirener?

  «Dette er USAs tryggeste by,” sa representant Eleanor Holmes Norton (D-District of Columbia) under en pressekonferanse mandag kveld amerikansk tid.

  Rundt klokken åtte mandag morgen ble de første skuddene avfyrt av Aaron Alexis og hans medsammensvorne, hvis denne personen i det hele tatt eksisterer. På det tidspunktet var de fleste som jobber i Washington på vei til kontoret, blant dem de ca. 3 000 som er ansatt ved Washington Navy Yard.

  Marinebasen ligger i det sørøstre Washington. Hovedstaden er delt i fire deler, der Capitol Hill utgjør midtpunktet. Hver del har sin identitet, og det nedslitte sørøst er et sjeldent reisemål for de som ikke jobber eller bor der.

  Bygningen der skyteepisoden fant sted ligger knapt fem kvartaler fra Washingtons nye baseball-stadion, der hjemmelaget Washington Nationals skulle spille en viktig kamp mot rivalen Atlanta Braves mandag kveld.

  Men selv om sportsklubben åpnet en av sine parkeringsplasser for å gjenforene familiemedlemmer med ansatte ved basen, ventet den nesten syv timer med å avlyse mandagens kamp. Nettsiden til Major League Baseball melder, “Utsatt: Tragedie.” Kampen spilles tirsdag klokken 13:00.

  “Vi konfronterer nok en masseskyting,” sa president Barack Obama mandag morgen.

  Dette er ikke første gangen (eller andre, eller tredje) han har måttet tale til folket etter at en villmann har gått til angrep på amerikanere på jobb, skole eller kino med våpen. Det kommer heller ikke til å bli den siste.

  “Vi kommer selvsagt til å undersøke nøye hva som skjedde — som vi gjør ved så mange av disse skyeepisodene, dessverre — og vi vil gjøre alt vi kan for å forebygge lignende hendelser i fremtiden,” fortsatte han.

  Tirsdag morgen vet man fortsatt lite om hva det var som drev den 34 år gamle mannen til å skyte og drepe 12 andre. Han mistet selv livet. Aaron Alexis jobbet med å oppdatere nettverket ved basen. Han tok internettstudier ved Embry-Riddle Aeronautical University, og har tidligere blitt arrestert i Seattle for å ha punktert bildekk med pistol.

  Washington Navy Yard er stengt på tirsdag, og flaggene over hele byen vaier fra halv stang.

  De fleste kommer imidlertid til å gå på jobb i det nordvestre Washington uten å merke at byen har opplevd sin dødeligste dag siden Air Florida Flight 90 krasjet i januar 1982.

  Carl Fredrik Straumsheim
  Carl Fredrik Straumsheim
  Utdannet journalist ved University of Maryland, College Park. Har bodd i USA siden 2007.

  Les også