Mer

  Obama, fem år etter finanskrisen: «Vi er ikke i nærheten av der vi må være»

  Det er fem år siden Lehman Borthers’ fall og starten på den verste finanskrisen siden 1929. Siden den tid har Obama-administrasjonens mantra vært at økonomien er på bedringens vei, men at det enda er langt igjen.

  ObamaConstructionHall
  Foto: Pete Souza

  Den røde tråden var også å se i president Barack Obamas intervju med ABC News‘ George Stephanopoulos på søndag.

  Fem år etter finanskrisen mener nesten to-tredjedeler av amerikanerne at økonomien ikke er på riktig spor.

  Tallene fra Pew Research Center peker også på en oppfatning av at den økonomiske veksten som regel bare har kommet Wall Street, bankene og de største selskapene til gode, og at 95% av veksten har gått til de 5 % rikeste. Middelklassen, fattige og de mindre bedriftene merker fortsatt etterdønningene fra 2008 ifølge tallene fra Pew. Videre viser tallene at litt over halvparten av de spurte mener at husholdningsinntekten (54 %) ikke har bedret seg siden 2008.

  Som Washington Posts Neil Irwin påpeker var faktisk husholdningsinntekten til en middels amerikansk familie lavere i 2012, enn den var i 1989.

  Obama er klar over at langt fra alt peker i riktig retning. «Vi er ikke i nærheten av der vi må være,» sa han i intervjuet med Stephanopoulos.

  Obama mener imidlertid det er få som er klar over omfanget av hva administrasjonen har fått til siden den tok over i januar 2009. Han mener også situasjonen ville ha vært en annen dersom republikanerne i Kongressen hadde vært mer samarbeidsvillige.

  Vil ikke forhandle om gjeldstaket

  Det mye omtalte gjeldstaket, som nås i midten av oktober, var også et tema. Obama er ikke villig til å gå med på republikanernes vilkår for å heve gjeldstaket, noe som må sees som Obamas utgangsposisjon i den kommende budsjettkampen.

  Speaker of the House John Boehner (R-Ohio) har for sin del uttalt at Washington står overfor «litt av en kamp» i de kommende ukene.

  Boehners utgangsposisjon er i motsetning til Obama at han kun går med på å heve gjeldstaket dersom Obama og demokratene går med på kutt og reformer som tilsvarer mer enn hevelsen.

  «Jeg skulle ønske jeg kunne fortelle deg at debatten kommer til å bli fin og høflig, og at vi vil komme til enighet én måned før vi når gjeldstaket. Beklager, men det fungerer bare ikke slik,» sa Boehner om den kommende debatten i forrige uke.

  I intervjuet med Stephanopoulos sier riktignok Obama at han er villig til å forhandle om sequesteren (de automatiske budsjettskuttene som slo inn tidligere i år), men at det kommer til å bli ekstremt vanskelig ettersom republikanerne har flertallet i Representantenes hus.

  Her er det viktig å huske på at Boehner også presses av langt mer konservative partifeller fra høyre, og det først og fremst er denne fløyen Obama har i tankene når han sier at mange i «Representantens hus … ser på kompromiss som et stygt ord … de føler seg forpliktet til å motsi alt som er knyttet til meg.»

  Fem år etter finanskrisen er det uansett duket for budsjett- og gjeldskamp i Washington, D.C.

  Det er gode nyheter for politiske junkies, og få andre.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også