Mer

  16. september: 5 år etter Lehmanns fall

  Morgen-SteakFryGod morgen! Det er mandag, og Morgenkaffen er servert.

  sitatet

   

  They kid me for using literally often – and I do.

  Visepresident Joe Biden, under gårsdagens tale på senator Tom Harkins (D-Iowa) tradisjonsrike «steak fry» i Indianola, Iowa. Mer under «Veien til Det hvite hus».

  DAGEN I DAG, i 2008: Lehmann Brothers går under, og finanskrisen er et faktum.

  MANDAGENS MENINGSMÅLINGER (gjennomsnitt):

  • Obama, job approval (RCP): approve 43,5 %, dis­ap­prove: 50,9 %
  • Kon­gressen, job approval (RCP): approve 18,8 %, dis­ap­prove 73,2 %
  • Kon­gressen, gene­risk stemme (RCP): demo­kra­tene 40,7 %, repub­li­ka­nerne 39,7 %
  • New Jersey senat (RCP): Cory Booker (D) 55,5 % – Steve Lonegan (R) 29,5 %
  • New Jersey guvernør (RCP): Chris Christie (R) 54,7 % – Bar­bara Buono (D) 30,7 %
  • Vir­ginia guvernør (RCP): Terry McAu­liffe (D) 46 % – Ken Cuc­ci­nelli (R) 38,3 %

  #AMPOL-NYTT

  • Lawrence Summers har trukket navnet sitt fra å bli vurdert som formann av Federal Reserve. Du leser begrunnelsen hans her. Obama har blitt kritisert for i det hele tatt å ha vurdert Summers, med tanke på sistnevntes rolle fram mot finanskrisen i 2008. En rekke senatorer varslet motstand dersom Obama hadde nominert Summers. Politico tar en titt på andre akutelle kandidater. Venstresidens favoritt: Janet Yellin.
  • Obama uttalte følgende etter at nyheten ble kjent: «Larry was a critical member of my team as we faced down the worst economic crisis since the Great Depression. … I look forward to continuing to seek his guidance and counsel in the future.»
  • President Obama til George Stephanopoulos på ABCs «This Week» (intervjuet fredag, sendt i går): «I’m less concerned about style points. I’m much more concerned about getting the policy right. And what I’ve said consistently throughout is that the chemical weapons issue is a problem. I want that problem dealt with.»
  • Obama om Putin, til Stephanopoulos: «‘I don’t think that Mr. Putin has the same values that we do. And I think — obviously, by protecting Mr. Assad — he has a different attitude about the Assad regime. But what I’ve also said to him directly is that we both have an interest in preventing chaos, we both have an interest in preventing terrorism … ‘»
  • Utenriksminister John Kerry meldte i går at USAs trussel om bruk av militærmakt mot Syria fortsatt gjelder, på tross av avtalen med russerne. «The threat of force is real», sa Kerry fra Jerusalem. «We cannot have hollow words.»
  • Senator Robert Menendez (D-New Jersey), som leder utenrikskomiteen, har følgende å si om USA og Russlands Syria-avtale: «full of opportunity and fraught with danger.”
  • Mange har allerede prøvd seg på ulike betegnelser av Obamas innsats overfor Syria. Innsatsen i Libya ble kjent som «leading from behind», og nå har Newt Gingrich kommet fram til at Obamas Syria-linje kan beskrives på følgende måte: «following from behind
  • I går ble 50 årsdagen for bombingen av Birmingham, Alabama – som tok fire unger jenters liv – markert av blant andre justisminsiter Eric Holder og tidligere utenriksminister Condolleezza Rice. Ku Klux Klan stod bak bombingen, som ble et viktig vendepunkt i borgerrettighetskampen.
  • I følge en ny NBC News/Wall Street Journal-måling er «Obamacare» fortsatt upopulær i det nye deler av Obamas helsereform skal implementeres.
  • Roll Call har oversikten over Kongressens 50 rikeste medlemmer. Det er bare ni kvinner på listen.
  • Gikk du glipp av søndagsshowene? Politico oppsummerer på 90 sekunder (video).

  DAGENS LESESTOFF

  «Joe Biden’s Iowa fan club», av Alexander Burns (Politico): «At Iowa Sen. Tom Harkin’s steak fry Sunday, Biden will be among friends – people who know him not because he’s the nation’s number-two elected official and who don’t refer to him as ‘the vice president’ or, back in the day, as ‘Sen. Biden.’ [Or ‘Mr. Chairman’!] To many activists in this state, which Biden has courted on and off for nearly 30 years, he’s just ‘Joe.’ More than perhaps any presidential candidate in modern times, Biden has cultivated a set of relationships in Iowa – and that other key primary state, New Hampshire – that date back decades, to his first presidential campaign in 1987. … Iowa Democrats and veteran Biden allies say he has worked hard to maintain his friendships in the state, and not merely for political reasons. He developed genuine bonds during that first campaign and renewed them in his 2008 race, which ended in a disappointing fifth-place Iowa finish. If Biden seeks the presidency a third time in 2016, his friends in Iowa say they’re prepared to saddle up again for a man who has become more than a political candidate …» LINK

  VALGSNACKS

  • Newark-borgermester Cory Booker (D), som er soleklar favoritt til å vinne New Jerseys suppleringsvalg til Senatet 16. oktober, drev i går valgkamp fro Barbara Buono. Buono er demokratenes guvernørkandidat i New Jersey, og hun kommer til å tape for sittende guvernør Chris Christie (R) med mindre Christie rammes av tidenes politiske skandale.
  • Martha Coakley (D), som tapte senatsvalget mot Scott Brown (R) i 2010, stiller til guvernørvalget i 2014.

  Du finner mer valgsnacks på valgbloggen.

  VEIEN TIL DET HVITE HUS

  • I går gikk den 36. utgaven av senator Tom Harkins (D-Iowa) tradisjonsrike «steak fry» av stabelen i Indianola, Iowa. Den første fundraiseren ble arrangert i 1977, og grillfesten har vært viktig for demo­kra­tene i Iowa, og dermed også for demo­krater med ambi­sjoner om å bli president. Davæ­rende Illinois-senator Barack Obama deltok alle­rede i 2006, året før resten av det demo­kra­tiske feltet deltok (du ser bilder av arran­ge­mentet her). I går tok visepresident Joe Biden og San Antonio-borgermester Julian Castro – som holdt keynote-talen under demokratenes landsmøte i Charlotte i fjor – turen. Det fører selvsagt til ytterligere 2016-spekulasjoner. Harkin stilte selv som presidentkandidat i 1992, og søker ikke gjenvalg til Senatet i 2014.
  • Harkin trakk sammenligningen mellom Obama og Castro, ved å si at Obama var et relativt ubeskrevet blad da han deltok på fundraiseren i 2006. Om Castro sa han deretter følgende: «Mange ser på denne ungen mannen som partiets fremtid».
  • Og Biden? Ingen tvil om at han holder 2016-døra på gløtt. Skeptisk? Se gårsdagens tale.
  • Det var imidlertid Hillary Clinton som vant button-krigen, skal vi tro rapportene:

  HillaryButtons

  …Til slutt:

  En liten anekdote fra kongressmannen Dana Rohrabacher (R-California, 48. kongressdistrikt), som møtte Vladimir Putin tidlig på 1990-tallet.

  «About 1990 or 1991, communism had just fallen. … a group of young political leaders came into my office. They wanted to meet me because I’d been Reagan’s speechwriter,» said Rohrabacher. «I asked them, ‘By the way I’m spending the weekend here, if you want to play some American football with me and my buddies?»

  Three of his new Russian friends said yes, one of which was Putin.

  «I didn’t know who he was then. He was the Deputy Mayor of St. Petersburg. That’s all we knew, but he did have a huge bodyguard, so that did sort of give one a little hint that maybe he’s more important than just St. Petersburg. So we went out and we played touch football and Scooter Libby was one of the players. A bunch of my right wing friends were there.

  «We all ended up going to this Irish Times Pub afterwards. And we were having a little bit too much to drink, I guess. Anyway, we started arguing about who won the Cold War, etc. And so we decided to settle it like men do when they’ve had too much to drink in the pub. So we got to these arm wrestling matches, and I ended up being paired off with Putin. He’s a little guy, but boy, I’ll tell yea. He put me down in a millisecond! He is tough. His muscles are just unbelievable.»

  Helt til slutt…

  Presidenter golfer mye, og det gjelder også Obama. Nå har TIME tatt seg bryet med å samle en oversikt over Obamas 145 runder golf. Nysgjerrig? Klikk på lenken og finn ut hvem han har golfet med.


  «Mor­gen­kaffen» brygges av redak­tøren i sam­ar­beid med nett­si­dens prak­ti­kanter. Klikk her og abonnér, så ser­veres den i inn­boksen din hver morgen, mandag til fredag.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også