Mer

  Minstelønn i USA: Nivået i de ulike delstatene, og utviklingen siden 1968

  Denne uken vedtok delstatsforsamlingen i California å øke minstelønnen fra 8 til 10 dollar. Guvernør Jerry Brown (D) har uttrykt sin støtte til lovendringen. Hva ligger minstelønnen på i resten av USA, og hvordan har den utviklet seg siden 1968?

  «Minstelønnen har ikke holdt tritt med de stigende kostnadene», sa Brown denne uken. «Lovgivningen er nødvendig og vil hjelpe familier som sliter i vanskelige økonomiske tider».

  Minstelønnen i California er blant de høyeste i landet, men den har ikke blitt hevet siden 2008. I august streiket fastfood-arbeidere og andre lavlønnede over store deler av California. Kravet? En ny minstelønn på 15 dollar.

  Det ville i så fall ha blitt den desidert største økningen i minstelønnen siden den ble innført.

  Den høyeste minstelønnen finner vi i delstaten Washington, med 9,19 dollar, mens den ligger på 5,15 i både Georgia og Wyoming. I delstater der minstelønnen avviker fra den føderale, er det imidlertid den høyeste satsen som gjelder.

  Den føderale minstelønnen har siden juli 2009 ligget på 7,25 dollar per time. Minstelønnen for arbeidere som mottar tips ligger på 2,13, men arbeidsgiver må dekke mellomlegget dersom totalen for dagen ikke når 7,25 per time.

  Minstelonn-kart20131

   

  Oversikten er hentet fra Det amerikanske arbeidsdepartementet. Du finner en detaljert oversikt her.

  I årets State of the Union-tale varslet president Barack Obama et ønske om en økning av den føderale minstelønnen til 9 dollar i timen.

  Måneden etter stemte republikanerne i Representantenes hus imot å heve den føderale minstelønnen til 10,1 dollar per time.

  Det er det samme nivået som ifølge en studie fra Restaurant Opportunities Centers United vil føre til at mer enn halvparten av USAs såkalte «arbeidende fattige» vil komme seg ut av fattigdom.

  Hvordan har den føderale minstelønnen utviklet seg? Som grafen nedenfor viser har den steget jevnt fra 1,15 dollar i 1968, til dagens 7,25, etter en stagnasjon i en tiårsperiode fra slutten av 1990-tallet.

  Minstelonn-1968-2013

  Kilde: Det amerikanske arbeidsdepartementet. Her finner du også den historiske utviklingen på delstatsnivå.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også