Mer

  12. september: Det diplomatiske spillet

  Morgen-ObamaPutin

  God morgen! Det er torsdag, og Morgenkaffen er servert.

  sitatet

  We have seen more cooperation an helpful activity on this matter from the Russians in the last two days, than we’ve seen in the last two years. And I think that is clearly because of the presidents forceful comments about the need to hold Bashar al-Assad accountable for the use of chemical weapons against his own civilians.

  Obamas pressesekretær Jay Carney om den nye dynamikken i Syria-konflikten.

  DAGEN I DAG, i 2011: De republikanske presidentkandidatene møttes til den 5. tv-sendte debatten i Tampa, Florida, et snaut år før landsmøtet ble arrangert i samme by. Vår overskrift fra kvelden: «Perry snublet mens Bachmann meldte seg på igjen.» Newt Gingrich leverte kveldens one-liner: «Jeg er ikke redd for om Perry og Romney skremmer de eldre, når Obama gjør det hver dag.»

  #AMPOL-NYTT

  • Russlands Vladimir Putin har skrevet en kronikk i The New York Times med en appell direkte til det amerikanske folk. Hovedbudskapet: Opprørerne i Syria har brukt kjemiske våpen, og en diplomatisk løsning er eneste utvei. Han leverer samtidig flere stikk i retning USA, blant annet dette: «Millions around the world increasingly see America not as a model of democracy but as relying solely on brute force.»
  • Senator Robert Menendez’ (D-New Jersey) reaksjon på Putins kronikk: – I almost wanted to vomit.
  • Det hvite hus’ reaksjon, i en uttalelse til CNNs Jake Tapper: «[Putin’s] fully invested in Syria’s CW disarmament and that’s potentially better than a military strike – which would deter and degrade but wouldn’t get rid of all the chemical weapons. He now owns this. He has fully asserted ownership of it and he needs to deliver.”
  • Onsdag ettermiddag kom det flere detaljer om amerikansk-russiske forhandlinger i Genève. Utenriksminister Kerry skal i dag møte sin russiske kollega Lavrov, samt FNs spesialutsending til Syria Lakdhar Brahimi. Amerikanske eksperter hevder møtet vil gi Kerry en anledning til å undersøke om russernes forslag om å legge Syrias beholdning av kjemiske våpen under internasjonal kontroll, er seriøst. Det er ikke planlagt at den amerikanske utenriksministeren skal møte representanter for Assads regime.
  • New York Times melder at det er stor avstand mellom partene før dagens møte i Genève.
  • Det hvite hus anerkjenner at en prosess for å finne en diplomatisk løsning på Syria-konflikten kan ta lang tid.
  • Senatet dropper formelt vurderingen av en krigsresolusjon mot det syriske regimet. Istedet vendes nesen på ny mot diplomatiske løsninger – enn så lenge.
  • Obamas pressesekretær Jay Carney hevder presidenten aldri vurderte å avlyse talen natt til onsdag norsk tid, på tross av at saken nylig ble tilført en ny diplomatisk dimensjon. Du leser vår analyse her.
  • Republikanske ledere i Representantenes hus har bestemt seg for å utsette en omstridt avstemning om å holde regjeringsfinansiert virksomhet gående, til neste uke. Samtidig har Hal Rogers (R-Kentucky, 5. kongressdistrikt) foreslått et lovforslag for kortsiktig pengebruk, som han mener vil bidra til å unngå en «government shutdown».
  • Nye undersøkelser viser at republikanernes mest konservative tilhengere er stadig mer misfornøyde med partiets lederskap i Kongressen.
  • George Tsunis er nominert som USAs nye ambassadør til Norge. Tsunis har i likhet med Barry White, USAs nåværende ambassadør, samlet inn store summer til Barack Obama. Han støttet imidlertid John McCain i 2008, da han samlet inn $50,000 til republikaneren. Tsunis byttet deretter parti og samlet inn langt større summer til Obamas gjenvalgskampanje i 2012. Tsunis samlet inn nesten en million dollar til Obama, i tillegg til store summer til super PACs og PACs som støttet Obama. Tsunis må godkjennes av Senatet.

  DAGENS LESESTOFF

  «Obama’s war-and-diplomacy appeal on Syria presents fresh risks to administration», av Dan Balz (Washington Post): «It’s been said there are no do-overs in life. But President Obama may be getting the closest thing to it with his abrupt turn to diplomacy on Syria. Still, it is a path as fraught with problems and risks for the president as was his failing effort to win public and congressional support for targeted military action. When Obama spoke to the nation Tuesday night, he was in the middle of a dramatic and unexpected pivot. Given what had happened in the previous 36 hours, Obama had to make an awkward rhetorical transition from arguing for military intervention — the original purpose of the prime-time address — to arguing to give diplomacy a chance.» LINK

  «As Obama Pauses Action, Putin Takes Center Stage», av Steven Lee Myers (New York Times): «President Vladimir V. Putin has been many things to President Obama: a partner at times, an irritant more often, the host of the elusive Edward J. Snowden and ‘the bored kid in the back of the classroom’ who offered so little on the administration’s foreign policy goals that Mr. Obama canceled plans to hold a summit meeting in Moscow last week. Yet suddenly Mr. Putin has eclipsed Mr. Obama as the world leader driving the agenda in the Syria crisis. He is offering a potential, if still highly uncertain, alternative to what he has vocally criticized as America’s militarism and reasserted Russian interests in a region where it had been marginalized since the collapse of the Soviet Union. Although circumstances could shift yet again, Mr. Putin appears to have achieved several objectives, largely at Washington’s expense. He has handed a diplomatic lifeline to his longtime ally in Syria, President Bashar al-Assad, who not long ago appeared at risk of losing power and who President Obama twice said must step down. He has stopped Mr. Obama from going around the United Nations Security Council, where Russia holds a veto, to assert American priorities unilaterally.» LINK

  «The Koch brothers’ secret bank», av Mike Allen og Jim VandeHei (Politico): «An Arlington, Va.-based conservative group, whose existence until now was unknown to almost everyone in politics, raised and spent $250 million in 2012 to shape political and policy debate nationwide. The group, Freedom Partners, and its president, Marc Short, serve as an outlet for the ideas and funds of the mysterious Koch brothers, cutting checks as large as $63 million to groups promoting conservative causes, according to an IRS document to be filed shortly. The 38-page IRS filing amounts to the Rosetta Stone of the vast web of conservative groups — some prominent, some obscure — that spend time, money and resources to influence public debate, especially over Obamacare. The group has about 200 donors, paying at least $100,000 each in annual dues. It raised $256 million in the year after its creation in November, 2011, the document shows. And it made grants of $236 million – meaning a totally unknown group was the largest sugar daddy for conservative groups in the last election, second in total spending only to Karl Rove’s American Crossroads and Crossroads GPS, which together spent about $300 million.» LINK

  VALGSNACKS

  • Etter at 98 % av stemmene er talt opp i det demokratiske primærvalget til borgermester i New York City, har ombudsmann Bill de Blasio 40,2 % av stemmene. Det er 0,2 prosentpoeng mer enn han trenger for å unngå en omkamp mot den nest best plasserte kandidaten, Bill Thompson.
  • Anthony Weiner fikk «patetiske» 5 % av stemmene i primærvalget. Washington Posts The Fix skriver at han kommer til å bli savnet, og det må vi nesten si oss enige i.
  • Lake Rese­arch, som er en rent demo­kra­tisk måler, har under­søkt senatsvalget i Ken­tucky. De finner at admi­ni­stra­sjons­mi­nister Alison Lun­dergan Grimes leder 46-40 på sit­tende senator Mitch McCon­nell. Masse salt, som alltid med slike partimålinger.
  • Cory Booker leder 64-29 over sin repub­li­kanske kon­kur­rent Steve Lonegan ifølge en måling fra Rutgers-Eagleton. New Jerseys suppleringsvalg til Senatet går av stabelen 16. oktober.
  • Det kon­ser­va­tive, men respek­terte tids­skriftet National Review har sak­søkt byen Newark for å få til­gang til doku­menter i for­bin­delse med et drap i 2004. Booker har hevdet at offeret ble skutt og døde i armene hans, men med tanke på at han nå har erkjent at han har pyntet på andre his­to­rier, vil tids­skriftet gå også denne nær­mere etter i søm­mene.
  • Speaker of the House John Boehners Syria-standpunkt (har støttet Obamas linje en stund) er ikke populært i hjemstaten Ohio.
  • Republikanerne i Senatet har store 2014-planer, men de har ett problem: penger.

  Du finner mer av dagens valgsnacks på valgbloggen!

  VEIEN TIL DET HVITE HUS

  • Senator Ted Cruz (R-Texas) søker avstand fra senator Rand Pauls (R-Kentucky) utenrikspolitikk.
  • Senator Marco Rubio (R-Florida) har blitt en upopulær mann hos mange konservative republikanere etter hans fremheving av innvandringsreformen. Nå gjør Rubio det han kan for å komme på godfot med velgergruppen han trenger dersom han skal ha noen sjanse i 2016.

  «Mor­gen­kaffen» brygges av redak­tøren i sam­ar­beid med nett­si­dens prak­ti­kanter. Klikk her og abonnér, så ser­veres den i inn­boksen din hver morgen, mandag til fredag.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp". Programleder av podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også