Mer

  Primærvalg i New York City, med mer

  X33110- NYC I natt foregår flere valg på lokalplanet i USA. Det klart viktigste er nominasjonen av kandidater til borgermestervalget i New York City, og særlig demokratenes. Byen har vært gjennom tyve år med republikanske eller uavhengige borgermestere (først Rudy Giuliani i 8 år og deretter Mike Bloomberg i 12 år), og demokratene er desperate etter å vinne en by de ellers dominerer på alle måter.

  Valgkampen kom ganske sent i gang, og har sett en klar omkalfatring av favorittene. Ombudsmann Bill de Blasio lå engang under 10%, men er nå soleklar favoritt, og det største spenningsmomentet er om han tar 40% i første valgrunde; i så fall unngår han nemlig en valgrunde nummer to. De tre siste målingene, alle offentliggjort på mandag, viser ham rett under med hhv 39, 39 og 36%.

  De Blasio er tidligere valgkampmedarbeider for Hillary Clinton og regnes for å ligge til venstre i partiet. Han har en svart kone, og har brukt både henne og parets sønn i sine tv-reklamer, til stor suksess. Målingene viser at han ligger an til å ta et flertall av de svarte stemmene.

  De to som kniver om andreplassen er den svarte William Thompson og den lesbiske Christine Quinn. Thompson er tidligere comptroller og var partiets kandidat mot Bloomberg i 2009, der han var overraskende nær ved å vinne. Han lå og vaket rundt 10% sammen med de Blasio, men har også sett tallene øke de siste ukene, dog ikke like mye.

  Quinn er leder for bystyret og var den opprinnelige favoritten; på de beste målingene var hun faktisk oppe rundt 40%. Hun har imidlertid gjort seg lite populær i denne valgkampen, der hun nok har fremstått som den som i størst grad ville føre Bloombergs linje videre.

  De to ligger på rundt 20 prosent; Thompson er klart foran på noen målinger, med Quinn helt nede under 15%, på andre målinger er det svært jevnt.

  Tidligere kongressmann Anthony Weiner gjorde en god inntreden, og ledet på noen målinger, men da det kom frem at han hadde fortsatt med sine seksuelle spillopper også etter at han måtte trekke seg fra Kongressen, var det slutt. Han har nå under 10% på målingene og har hatt flere katastrofale sammenstøt med velgere i løpet av valgkampen, alt registrert av media, som fortsatt følger ham, om så bare for underholdningsverdien.

  Den nåværende comptrolleren John Liu er også kandidat til borgermestervervet. Han ligger rundt 5% på målingene, men siden asiater tradisjonelt er varsomme med å delta i meningsmålinger er det mulig han har noen prosent å gå på. Sistemann i den demokratiske hurven er tidligere bystyremedlem Sal Albanese, som har ligget på 1% gjennom hele valgkampen.

  På republikansk side har det vært mye mindre drama, og alle målinger viser tidligere transportsjef Joe Lhota med en svært klar ledelse, og godt over 40%. Han ledet byens metrosystem på en ganske kompetent måte i nesten et år, før han trakk seg for å stille til borgermester (han ble nominert til vervet av New Yorks demokratiske guvernør Andrew Cuomo). Han var også en nær medarbeider av Giuliani.

  Den andre markante kandidaten på republikanske side er milliardæren John Catsimatidis. Han har til fulle demonstrert at penger fortsatt ikke betyr alt i politikken, da han fortsatt vaker rundt 20-30% på målingene. Catsimatidis har fremstått mer og mer som klovn, med brautende og bombastiske uttalelser om dette og hint, og ikke all verdens konsulenter og tv-reklamer kan gjøre noe valgbart ut av denne mannen.

  Den siste kandidaten er forretningsmannen George McDonald, som grunnla et fond som hjelper hjemløse og tidligere fanger med å komme på kjøl igjen. Han har aldri tatt av, og ligger under 10% på de fleste målinger.

  I tillegg til borgermestervalget er det en viss spenning knyttet til den demokratiske nominasjonen til comptroller. Her stiller nemlig tidligere guvernør Eliot Spitzer, som måtte trekke seg fra guvernørvervet i 2008 etter en prostitusjonsskandale, mot Scott Stringer, som er bydelspresident i Manhattan.

  Partiapparatet har vært samlet bak Stringer, og de er livredde for at den skandalerammede Spitzer skal være deres ansikt utad i valgkampen i november. De tre siste målingene spriker; to gir en knapp ledelse til Spitzer, mens den tredje gir en ganske stor ledelse til Springer.

  I tillegg til New York er det dessuten to tilbakekallingsvalg i Colorado. Her er det to demokratiske delstatssenatorer som har pådratt seg våpeneiernes vrede, og valgene har antatt nasjonale dimensjoner, både i presseoppmerksomhet og pengestøtte for begge sider. Underskriftskampanjene for å tilbakekalle de to kom igang etter at demokratene i delstatsforsamlingen vedtok en rekke innskrenkninger i våpenlovene.

  Valget er strukturert slik at man på stemmeseddelen først skal svare på om man ønsker tilbakekalling eller ei, mens man deretter stemmer på en kandidat; i dette tilfellet er det kun republikanerne som er alternative kandidater, så dersom det blir en ja til tilbakekalling vil republikanerne være valgt.

  I det ene distriktet har republikanerne gjort det svært godt i forhåndsstemmingen. Her er det selveste lederen av delstatssenatet, John Morse som er på valg. Republikanerne stiller med veteran Bernie Herpin i et distrikt hvor Morse vant med knapp margin forrige gang.

  Det andre distriktet er mer demokratisk, og det er ventet at Angela Giron vil klare å slå tilbake forsøket på tilbakekalling og slå sin republikanske motstander, veteran George Rivera.

  I tillegg til de ovennevnte valgene er det suppleringsvalg til delstatshuset i tre distrikter i Massachusetts; her er demokratene storfavoritter i alle tre. Det er også primærvalg til borgermester i byen Charlotte i North Carolina og flere valg i byer og fylker i delstaten New York, samt primærvalg til et distrikt i delstatshuset i South Carolina.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp". Programleder av podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også