Mer

  Allen West: Obama-administrasjonen har sviktet ofrene i Benghazi-angrepet

  allen-west

  WASHINGTON, D.C.: Dagen før ettårsmarkeringen av terrorangrepet på det amerikanske konsulatet i Benghazi, Libya, talte tidligere kongressmann Allen West (R-Florida) om hvordan situasjonen i Libya kan sammenlignes med situasjonen i Syria.

  West talte foran et vennligsinnet publikum i Heritage Foundations lokaler i Washington, D.C. tirsdag formiddag.

  Terrorangrepet i Benghazi resulterte i at fire amerikanere ble drept, inkludert ambassadør J. Christopher Stevens. Hendelsen satte sitt preg på fjorårets presidentvalgkamp, og motiverer fortsatt deler av den mest konservative fløyen i Det republikanske partiet.

  Benghazi trekkes også fram av republikanske skeptikere som et eksempel på utilsiktede konsekvenser av en eventuell militæraksjon i Syria.

  Et gjennomgående tema i Wests tale var at Obama-administrasjonen ikke har funnet og straffet de som stod bak terrorangrepet.

  West nevnte også hvordan Speaker of the House John Boehner (R) ikke har satt opp noen komité for å etterforske angrepet og straffe de ansvarlige. Ifølge West er det ekstremt viktig at de ansvarlige straffes, for å avskrekke fremtidige angrep.

  Trekker paralleller mellom Libya og Syria

  De utilsiktede konsekvensene av bruken av militærmakt var en rød tråd gjennom Wests tale. Han sammenlignet NATO-operasjonen i Libya med Obamas foreslåtte militæroperasjon i Syria, og pekte på hvordan konsekvensene av en slik handling ofte ikke går slik man har planlagt.

  West sammenlignet opposisjonen i Libya med opposisjonen i Syria. Selv om han mener at Gaddafi var en dårlig leder for Libya, sa han at det er «bedre å beholde djevelen du kjenner, enn å få en ny djevel man ikke kjenner.»

  West kritiserte også administrasjonen, særlig president Obama og USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Susan Rice, for å bruke argumentet om at USA må handle i Syria på grunn av moralske forpliktelser. Wests poeng var at denne argumentasjonen ikke ble brukt etter terrorangrepet i Benghazi ifjor, som han selv mener representerer en mer gyldig grunn til å ta i bruk militærmakt enn bruken av kjemiske våpen i Syria.

  Allen West ble en yndling for Tea Party-republikanere i 2010 (han bergtok CPAC og Sarah Palin støttet ham), men tapte gjenvalg til Representantenes hus i fjor høst.

  Eivind Leiro
  Eivind Leiro
  Studerer Nord-Amerikastudier ved UiO og er praktikant for AmerikanskPolitikk.no høsten 2014.

  Les også