Mer

  9. september: Obamas mediablitz

  Morgen-McDonough

  God morgen, og Godt valg! Det er mandag, Kongressen er tilbake fra, og Morgenkaffen er servert.

  Vi er i begynnelsen av det som betegnes som en kritisk uke i president Obamas andre presidentperiode.

  Syria-debatten preger nyhetsbildet og Obama har i dag avlyst et arrangement i Los Angeles for å fokusere fullt og helt på stemmejakten i Kongressen. I dag inter­vjues han dermed av ABC, CBS, NBC, PBS, CNN og Fox News. I går kveld spiste han middag hjemme hos visepresident Joe Biden sammen med en gruppe republikanske senatorer. Tema: Syria-resolusjonen. Senere i dag sendes PBS’ intervju med Syrias Bashar al-Assad. Charlie Rose har allerede røpet at Assad nekter for bruken av kjemiske våpen. Obama taler til nasjonen i morgen.

  sitatetThis is not Iraq and Afghanistan. This is not Libya, a sustained air campaign. This is not boots on the ground. This is a targeted effort to reinforce a prohibition that goes back nearly 100 years. A prohibition that has benefited our troops greatly, by the way.

  Denis McDonough, Obamas stabssjef, på Fox News Sunday.

  DAGEN I DAG, i 1850: California blir USAs 31. delstat.

  MANDAGENS MENINGSMÅLINGER (gjennomsnitt):

  • Obama, job approval (RCP): approve 43,8 %, dis­ap­prove: 51 %
  • Kon­gressen, job approval (RCP): approve 15,5 %, dis­ap­prove 76 %
  • Kon­gressen, gene­risk stemme­seddel (RCP): demo­kra­tene 40,7 %, repub­li­ka­nerne 39 %
  • New Jersey senat (RCP): Cory Booker (D) 52,7 % – Steve Lonegan (R) 29,7 %
  • New Jersey guvernør (RCP): Chris Christie (R) 54,7 % – Bar­bara Buono (D) 30,7 %
  • Vir­ginia guvernør (RCP): Terry McAu­liffe (D) 46 % – Ken Cuc­ci­nelli (R) 38,3 %

  #AMPOL-NYTT

  • Søndag besøkte pre­si­dent Obamas stabsjef alle de fem store søn­dags­showene. Denis McDonough dro dermed en «full Ginsburg», slik John Kerry gjorde det forrige helg. Bud­skapet, som hamres inn av Obama-administrasjonen i disse dager: Kon­gressen må vedta en krigs­re­so­lu­sjon mot Syria.
  • Tidligere utenriksminister Hillary Clinton gir Obama en hjelpende hånd med salget av Syria-resolusjonen i dag og i morgen. Senere i dag kommer hun med en uttalelse om Syria etter å ha møtt Obama i Det hvite hus.
  • Ingen bombe: Karl Rove slakter president Obamas håndtering av Syria-saken.
  • Det er dagen før primærvalgdagen til New York Citys borgermestervalg. Favoritten på demokratisk side, og til å vinne hele saken: Bill de Blasio. De Blasio leder blant kvinner, svarte, hvite, latinos, jøder, katolikker og i alle bydelene.
  • Det som skulle bli høstens store sak i Washington – innvandringsreformen – dyttes stadig lenger ned på kalenderen på grunn av Syria-debatten.
  • Gikk du glipp av søndagsshowene? Politico oppsummerer i en 90-sekunders video.

  DAGENS LESESTOFF

  «Obama’s Battle for Syria Votes, Taut and Uphill», av Mark Landler og Jonathan Weisman (New York Times): «Each morning for the last week, at 7:45, more than a dozen White House aides have mustered in the corner office of President Obama’s chief of staff, Denis R. McDonough, to get their marching orders for what has become the most intense, uphill lobbying campaign of the Obama presidency. The White House’s goal is to persuade Congress to authorize a limited military strike against Syria to punish it for a deadly chemical weapons attack. But after a frenetic week of wall-to-wall intelligence briefings, dozens of phone calls and hours of hearings with senior members of Mr. Obama’s war council, more and more lawmakers, Republican and Democrat, are lining up to vote against the president. Officials are guardedly optimistic about the Senate, but the blows keep coming. On Saturday, Senator Mark Pryor, Democrat of Arkansas, perhaps the most endangered incumbent up for re-election, came out against the authorization to use force. In the House, the number of rank-and-file members who have declared that they will oppose or are leaning against military action is approaching 218, the point of no return for the White House. Getting them to reverse their positions will be extremely difficult.» LINK

  «The President and the Pipeline», av Ryan Lizza (The New Yorker): «On the day of his second Inauguration, in January, Barack Obama delivered an address of unabashed liberal ambition and promise. As recently as early April, before the realities of the world and the House of Representatives made themselves painfully evident, the President retained the confidence of a leader on the brink of enormous achievements. It seemed possible, even probable, that he would win modest gun-control legislation, an immigration-reform law, and the elusive grand bargain with Republicans to resolve the serial crises over the federal budget. And he seemed determined to take on even the most complicated and ominous problem of all: climate change. The President, who had a mixed environmental record after his first term, vowed that he would commit his Administration to combatting global warming, saying that ‘failure to do so would betray our children and future generations.’ The President flew to San Francisco on April 3rd for a series of fund-raisers. He stopped in first at a cocktail reception hosted by Tom Steyer, a fifty-six-year-old billionaire, former hedge-fund manager, and major donor to the Democratic Party. Steyer lives in the city’s Sea Cliff neighborhood, in a house overlooking the Golden Gate Bridge. As the President’s motorcade headed to the party, several hundred activists were assembling along the route to his second event—a dinner hosted by Ann and Gordon Getty, in Pacific Heights, on a street known as Billionaires’ Row. The protesters held banners that represented various causes, but most of them held professionally printed two-toned blue signs that said, ‘stop the keystone xl pipeline.’ The ‘o’ in ‘Keystone’ replicated the Obama campaign logo. The environmental movement was testing Obama. Would he stand by his own Inaugural Address?» LINK

  VALGSNACKS

  • PPP har målt tirs­da­gens pri­mær­valg i New York City og finner ombuds­mann Bill de Blasio med 38% mot 19% for tid­li­gere comptroller Wil­liam Thompson og 13% for bystyre­leder Chris­tine Quinn, som ser ut til å ha implo­dert full­stendig den siste uken. Det gjelder altså å få over 40% for å unngå en ny valg­runde, men de Blasio har en suveren ledelse også der. I valget til ny comptroller leder tid­li­gere guvernør Eliot Spitzer kne­pent; 45-41 over parti­for­mann Scott Stringer.
  • Meningsmålingene viser at han ligger langt bak, men Anthony Weiner er fortsatt «overbevist» om at han blir NYCs nye borgermester.
  • Ras­mussen har målt Virginia og finner hva alle andre gjør for tiden – demo­krat Terry McAu­liffe har en stadig vok­sende ledelse på repub­li­kaner Ken Cuc­ci­nelli. McAu­liffe har 45% mot 37% for Cuccinelli.
  • Demo­kraten Brad Henry, som var guvernør i Okla­homa 2003-11, vil ikke helt ute­lukke at han kan komme til å stille på ny i 2014. Okla­homa er en av de del­sta­tene der par­tiet fort­satt har en del (kon­ser­va­tive) poli­ti­kere på lavere nivå, men der kongress- og del­stats­val­gene synes stadig mer uover­kom­me­lige for dem. Henrys inn­treden vil sette i spill et verv som ellers ville vært trygt for republikanerne.
  • Hvem er rikest i Kongressen? Roll Calls topp-50 liste kommer snart, men nummer 1 er allerede klar: Kongressmannen Darrell Issa (R-California, 49. kongressdistrikt)

  Du finner mer valgsnacks på valgbloggen.

  VEIEN TIL DET HVITE HUS

  • TROMMEVIRVEL: Kongressmannen Pete King (R-New York, 2. kongressdistrikt) stiller som presidentkandidat. Trommevirvel 2: Han kommer ikke til å vinne noen verdens ting. Jon Henrik Gilhuus kommenterer nyheten på følgende måte på valgbloggen: «Kon­gress­mann Peter King stiller til den repub­li­kanske pre­si­dent­no­mi­na­sjonen – eller, det er hva han vil ha oss til å tro. Med min kjenn­skap til King er dette en måte for ham til å få satt sine saker på dags­or­denen og han kan umulig tro at han har nubb­sjangs til å vinne. For­vent at han stiller til Huset igjen i 2016.»

  «Mor­gen­kaffen» brygges av redak­tøren i sam­ar­beid med nett­si­dens prak­ti­kanter. Klikk her og abonnér, så ser­veres den i inn­boksen din hver morgen, mandag til fredag.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også