Mer

  Obamas stabssjef på søndagsshowene: – For tidlig å spå utfallet av Kongressens stemmegivning

  DenisMcDonough
  Denis McDonough, president Barack Obamas stabssjef. Foto: Pete Souza. Effekter: Are Tågvold Flaten.

  Søndag besøkte president Barack Obamas stabsjef alle de fem store søndagsshowene. Budskapet, som hamres inn av Obama-administrasjonen i disse dager: Kongressen må vedta en krigsresolusjon mot Syria.

  Denis McDonoughs fem opptredener kan beskrives som en «full Ginsburg», oppkalt etter Monica Lewinskys advokat som gjorde det samme i 1998. Utenriksminister John Kerry gjorde det samme forrige søndag, et klart tegn på Obama-administrasjonens storoffensiv for å vinne Kongressens støtte i spørsmålet om en militæraksjon mot Syria.

  Søndag uttrykte McDonough at det ikke hersker noen tvil om at det var Assad-regimet som stod bak bruken av kjemiske våpen morgenen 21. august.

  «Vi vet hva som skjedde», sa McDonough til Chris Wallace på Fox News Sunday.

  Også på de andre showene poengterte han heller ikke skeptikerne i Kongressen er uenige i dette.

  McDonough oppfordret medlemmene i Kongressen til å ta en titt på videoopptakene av syriske sivile som ble rammet av det kjemiske angrepet, før de bestemmer seg for hvordan de skal stemme.

  Hos NBCs Meet The Press diskuterte McDonough også hvilke signaler en militæraksjon, eventuelt fraværet av en, vil sende til Iran. Manglende handlekraft vil ifølge McDonough kunne gi iranske myndigheter klarsignal til å fortsette utbyggingen av sitt atomprogram.

  Stabsjefen ønsket ikke å spå resultatet av stemmegivningen i Senatet og Representantenes hus. Ettersom de fleste kongressmedlemmene har oppholdt seg i sine hjemstater den siste tiden er det i følge McDonough «for tidlig å trekke konklusjoner».

  Washington Posts ferskeste stemmetelling vitner om at presidentens menn har en vanskelig oppgave foran seg.

  Det ser ut som de kan nå 60 stemmer i Senatet, men i Representantnes hus er det for øyeblikket 227 i kategoriene «nei» eller «lener nei». 217 nei-stemmer er nok til å senke Syria-resolusjonen i Huset.

  Kongressen vender tilbake fra ferie på mandag. Også denne uken kommer det meste til å handle om Syria-resolusjonen i Washington, D.C.

  President Barack Obama har kansellert en tur til Los Angeles for å bidra i jakten på de nødvendige stemmene. Mandag intervjues av han av ABC,CBS, NBC, PBS, CNN og Fox News.

  Tirsdag kveld – natt til onsdag klokken 03.00 norsk tid – taler han til nasjonen om behovet for en militæraksjon i Syria.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også