Mer

  6. september: Motstanden vokser

  Morgen-PutinObama

  God morgen! Det er fredag, motstanden mot Obamas Syria-linje vokser i Representantenes hus, og Morgenkaffen er servert.

  I dag lanserer vi en ny spalte her på AmerikanskPolitikk.no. Stikk innom rundt lunsjtider og sjekk ut «Fun Fact Fredag»!

  sitatet

  The active public is against this. I don’t know a member of Congress whose e-mails and phone calls are in favor of this.

  Representant Brad Sherman (D-California, 30. kongressdistrikt), i et intervju med Washington Post om Syria-resolusjonen som nå debatteres i Washington.

  DAGEN I DAG, i 1946: USAs utenriksminister James F. Byrnes annonserer at USA vil gjennomføre et program for økonomisk rekonstruksjon i Tyskland.

  FOLLOW FRIDAY

  @jdickerson / @johndickerson – John Dickerson skriver for Slate og leder CBS News’ politiske dekning. Han har en av de beste pennene der ute, og leverer poengterte og gode analyser av det som rører seg i Washington med meget jevne mellomrom.

  #ampol approved! Følg og les!

  #AMPOL-NYTT

  • Dersom Representantenes hus hadde stemt på Syria-resolusjonen i dag, ville Obama gått på et sviende nederlag, og det med god margin.
  • Jakten på Syria-stemmene fortsetter og Obama-administrasjonen har foreløpig vært i direkte kontakt med omtrent 1/3 av Kongressens 535 medlemmer. Visepresident Joe Biden har for sin del holdt en briefing for et utvalg medlemmer av Senatet og Representantenes hus i «The Situation Room«. Det lønner seg med andre ord å sitte på gjerdet.
  • Stemmejakten tar såpass mye tid at Obama nå har avlyst en tur til Los Angeles på mandag.
  • I følge ABC News vurderer Obama å tale direkte til nasjonen om behovet for en militæraksjon mot Syria.
  • Senator Joe Manchin (D-West Virginia) annonserte torsdag at han ikke vil støtte et angrep mot Syria.
  • Den tidligere republikanske presidentkandidaten (og Obamas ambassadør til Kina) Jon Huntsman, kunngjorde derimot at han støtter et angrep, selv uten støtte fra Kongressen.
  • President Obama håper på støtte fra minst halvparten av G-20-landene for en aksjon i Syria. Det er forventet støtte fra hvert fall Australia, Canada, Frankrike, Sør-Korea, og Tyrkia.
  • BuzzFeed rapporterer at koalisjonen med land som støtter en aksjon i Syria inkluderer Canada, Danmark, Frankrike, Polen, Tyrkia, Saudi Arabia, UAE og Qatar.
  • Demokratenes minoritetsleder i Kongressen Nancy Pelosi har store problemer med å samle nok støtte for et angrep på Syria.
  • Brutaliteten Syrias opprørere viser under borgerkrigen kan skape problemer for en eventuell amerikansk resolusjon. Et mye sirkulert bilde av opprørere foran halvnakne, bundne soldater, angivelig minutter før de ble skutt – som New York Times har frontet på forsiden – vanskeliggjør stemmejakten i Kongressen. Utenriksminister John Kerry poengeterer at av de anslagsvis 70.000-100.000 opprørerne er rundt 15 % «bad guys» eller ekstremister.
  • Obama-administrasjonen har planer om å bruke 12 millioner dollar for å promotere «Obamacare».

  DAGENS LESESTOFF

  «Mens Obama venter på Kongressen: Status i stemmejakten, del 3», av Are Tågvold Flaten (AmerikanskPolitikk.no): «Siden i går har nei-siden i Huset mer enn doblet seg fra 34 til 89. Omtrent 1/3 av nei-stemmene kommer fra demokrater. Det er kort og godt langt mer popu­lært å mar­kere skepsis og mot­stand mot Obamas Syria-linje for øyeblikket, enn det er å fronte sin støtte for Syria-resolusjonen. Det er mange grunner til at ja-stemmene i Repre­sen­tan­tenes hus lar vente på seg, på tross av at leder­skapet i begge par­tier alle­rede har mar­kert sitt standpunkt. En viktig faktor er at man kan utnytte sin posi­sjon mak­si­malt ved å holde seg på gjerdet lengst mulig. Det mar­keres at en ikke kan tas for gitt, og at leder­skapet og Obama-administrasjonen er heldig dersom det stemmes ja. En sam­men­hen­gende faktor er at store deler av Repre­sen­tan­tenes hus fort­satt er på ferie. Presset fra leder­skapet og Obama-administrasjonen vil tilta til uken. Obamas til­stede­væ­relse i Wash­ington vil også kunne spille en avgjø­rende rolle, og en kan for­vente at han må invo­lere seg direkte overfor enkelt­med­lemmer for å ro dette i land.» LINK

  «President Obama could lose big on Syria in House», av John Bresnahan og Jake Sherman (Politico): «If the House voted today on a resolution to attack Syria, President Barack Obama would lose — and lose big. That’s the private assessment of House Republican and Democratic lawmakers and aides who are closely involved in the process. If the Senate passes a use-of-force resolution next week — which is no sure thing — the current dynamics suggest that the House would defeat it. That would represent a dramatic failure for Obama, and once again prove that his sway over Congress is extraordinarily limited. The loss would have serious reverberations throughout the next three months, when Obama faces off against Congress in a series of high-stakes fiscal battles. Several Republican leadership aides, who are counting votes but not encouraging a position, say that there are roughly one to two dozen ‘yes’ votes in favor of military action at this time.» LINK

  VALGSNACKS

  • En eventuell Syria-resolusjon blir spådd som en viktig valgkampsak ved neste års mellomvalg. Republikanerne håper å stjele minst seks seter i Senatet og dermed ta over kontrollen i det øverste kammeret.
  • Den ledende Tea Party-gruppen Senate Conservatives Fund angriper Senatets minoritetsleder Mitch McConnell (R-Kentucky) i en ny TV-reklame. Bakgrunnen er hans motvilje mot å være en ledende stemme i kampen mot «Obamacare» i Senatet.
  • Det pro­gres­sive par­tiet i Ver­mont har ikke stilt egen guver­nør­kan­didat på to valg, men vur­derer visstnok å gjøre det i 2014. Årsaken er at guvernør Peter Shumlinikke har regjert langt nok til venstre. Flere i demo­kra­tenes egen venstre­fløy er også mis­for­nøyde. De pro­gres­sive tok 20% for­rige gang de stilte egen kan­didat, så de har poten­siale for å splitte stem­mene på venstre fløy og kan­skje vippe valget til republikanerne.
  • Nebraska: Del­stats­re­visor Mike Foley erklærte seg som guvernørkan­didat til den repub­li­kanske nomi­na­sjonen onsdag. Både guvernør- og senats­racet her er ganske så åpent.

  Du finner mer av dagens valgsnacks på valgbloggen.

  VEIEN TIL DET HVITE HUS

  • New York-guvernør Andrew Cuomos (D) populæritet har nå nådd sitt bunnpunkt siden han tiltrådde.
  • Mike Huckabee utelukker ikke et 2016-kandidatur. Det er det heller ingen grunn til, ettersom det er god business å bli nevnt i spekulasjonene for en mediaskikkelse som Huckabee.

  «Mor­gen­kaffen» brygges av redak­tøren i sam­ar­beid med nett­si­dens prak­ti­kanter. Klikk her og abonnér, så ser­veres den i inn­boksen din hver morgen, mandag til fredag.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp". Programleder av podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også