Mer

  5. september: Stemmetellingen fortsetter

  Morgen-sunriseGod morgen! Det er torsdag, president Obama har tatt turen til St. Petersburg for å delta i G-20 toppmøtet, og Morgenkaffen er servert.

  sitatetI didn’t set a red line. The world set a red line. The world set a red line when governments representing 98 percent of the world’s population said the use of chemical weapons are abhorrent and passed a treaty forbidding their use even when countries are engaged in war. Congress set a red line when it ratified that treaty.

  President Barack Obama under gårsdagens pressekonferanse i Stockholm:

  httpv://youtu.be/Sa5pVSNoBXk

  DAGEN I DAG, i 1970: Startskuddet går for Operation Jefferson Glenn, som viser seg å bli den siste operasjonen med bakkestyrker under Vietnam-krigen.

  THROWBACK THURSDAY

  AmerikanskPolitikk.no, høsten 2010 (!):

  2010ThrowbackJohn Darkows karikatur holder seg meget godt.

  #AMPOL-NYTT

  • I går kveld fikk Jens Stoltenberg sitte ved siden av president Obama under «arbeidsmiddagen» sammen med de nordiske lederne i Stockholm. Dagbladet er på saken: «Svenskene lot Stoltenberg få Obama til bords. Og da fikk statsministeren tømt seg for MYE.»
  • Sena­tets uten­riks­ko­mité vedtok en krigs­re­so­lu­sjon med 10 mot 7 stemmer onsdag etter­middag (7 demo­krater og 3 repub­li­ka­nere stemte for, 2 demo­krater og 5 repub­li­ka­nere stemte imot). Reso­lu­sjonen skal opp til avstem­ning foran et samlet senat innen kort tid, sann­syn­ligvis i starten av neste uke, selv om det også meldes at Senatet kan vende tilbake allerede fredag.
  • Politicos Mike Allen og Jim VandeHei slår fast at Syria-resolusjonen ville ha blitt nedstemt i Kongressen dersom det ble stemt i dag. Mer om det under dagens lesestoff.

  [poll id=»6″]

  • Nancy Pelosi (D-California), minoritetsleder i Representantenes hus, sa i går at Syria-debatten i Huset kan ta flere uker.
  • New York Times rapporterer at det forventes at senator Rand Paul (R-Kentucky) kommer til å forsøke en filibuster av Syria-resolusjonen. Det får han ikke muligheten til dersom tilhengerne av resolusjonen samler minst 60 stemmer.
  • Syria-debatten sørger for at det blir dårligere tid for andre ting på Kongressens kalender, slik som innvandringsreformen.
  • Howard Dean, som slo seg fram som en anti-krigskandidat i den demokratiske nominasjonskampen i 2004 – støtter Obamas linje overfor Syria: «Thus far I fully support the president, including his going to Congress.”
  • Fox News’ Bill O’Reilly støtter Obamas linje overfor Syria, og kritiserer konservative som er villige til å la Assad slippe unna.
  • New Jerseys Chris Christie derimot: «I’m going to leave that to the people who represent us in Congress to make that decision.»
  • «The-Explainer-In-Chief» Bill Clinton har lagt ut på «turné» som helsereformens fremste talsmann.
  • Utenriksminister John Kerry åpnet onsdag for et samarbeid med Russland for å løse situasjonen i Syria, men utelukket samtidig alle muligheter for en løsning som inkluderer den Russland-støttede presidenten Bashar Al-Assad.

  DAGENS LESESTOFF

  «Mens Obama venter på Kongressen: Status i stemmejakten, del 2», av Are Tågvold Flaten (AmerikanskPolitikk.no): «Siden man­da­gens opp­da­te­ring er det enda noen ting som peker i ret­ning av at ting er på gli for Obama-administrasjonen. I Repre­sen­ten­tan­tenes hus har leder­skapet i begge par­tier stilt seg bak Obamas for­slag, og Sena­tets uten­riks­ko­mité vedtok en krigs­re­so­lu­sjon 10 mot 7 onsdag etter­middag (7 demo­krater og 3 repub­li­ka­nere stemte for, 2 demo­krater og 5 repub­li­ka­nere stemte imot). Reso­lu­sjonen skal opp til avstem­ning foran et samlet senat innen kort tid, sann­syn­ligvis i starten av neste uke. Det er imid­lertid stemme­jakten i Repre­sen­tan­tenes hus det knyttes størst spen­ning til. … Obama har bedt om «Kon­gres­sens» god­kjen­nelse, og vil få en poli­tisk nøtt å knekke dersom han får ett av kam­rene imot seg.» LINK

  «Libetarians, liberals unite against Syria strike», av Anna Palmer (Politico): «Obama’s still up against a growing caucus of “no” in Congress on either side of the political spectrum — led by libertarian conservatives, who are redefining the Republican Party’s vision of foreign policy, and joined by liberal doves. The same informal alliance has pressured Obama before. In July, conservatives and liberals in the House joined forces on a bill to curb the National Security Agency’s sweeping surveillance programs, failing by just a handful of votes. It’s an open question whether the same alliance can build an even bigger coalition this time, stare down a president and pull off a true win — especially when congressional leaders are already behind Obama. LINK

  VALGSNACKS

  • Rhode Island-guvernør Lincoln Chafee, som byttet fra uav­hengig til demo­krat tid­li­gere i år, har med­delt at han ikke vil stille til gjen­valg i 2014. En upo­pulær Chafee var eneste mulighet for at repub­li­ka­nerne skulle klare å erobre denne staten, men han lå bak de to demo­kra­tene Gina Rai­mondo og Angel Taveras på målin­gene for nomi­na­sjonen. Jeg flytter nå vur­de­ringen fra svakt til trygt demo­kra­tisk.
  • Robert Gibbs, Obamas tidligere pressesekretær, har troen på Bill de Blasio som New York Citys neste borgermester.
  • Det er for lengst over og ut for Anthony Weiners borgermester-ambisjoner. Nå er det krangling med en jødisk velger som preger skriveriene.
  • Tidligere rådgivere til Speaker of the House John Boehner (R-Ohio) forventer at Boehner trekker seg fra stillingen etter mellomvalget i 2014.

  Du finner mer av dagens valgsnacks på valgbloggen.

  VEIEN TIL DET HVITE HUS

  • Det er ikke bare Chris Christie av de potensielle 2016-kandidatene som holder seg unna Syria-debatten.
  • Senator Lindsey Graham (R-South Carolina) mener et eventuelt Hillary-kandidatur kommer til å svekkes av linken til Obama-administrasjonen.

  «Mor­gen­kaffen» brygges av redak­tøren i sam­ar­beid med nett­si­dens prak­ti­kanter. Klikk her og abonnér, så ser­veres den i inn­boksen din hver morgen, mandag til fredag.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp". Programleder av podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også