Mer

  4. september: Rammene for angrepet

  Morgen-KerryGod morgen! Det er onsdag, president Obama ankommer Sverige i det mer og mer peker i retning av at Kongressen er på gli når det gjelder Syria-resolusjonen, og Morgenkaffen er servert.

  Senatets utenrikskomité ble i går enige om et omarbeidet utkast av Obamas Syria-resolusjon.

  I korte trekk: Ingen bakkestyrker og aksjonen gis en tidsramme på 60 dager, med én mulighet for en 30 dagers forlengelse. Senatorene Robert Menendez (D-New Jersey) og Bob Corker (R-Tennessee) – formannen og medlemmet med høyest rang i komiteen – har utformet forslaget. Det ventes at komiteen stemmer over forslaget innen kort tid, kanskje allerede i dag. Senatet vil stemme over resolusjonen (dersom den godtas) i neste uke.

  sitatet

  Iran is hoping you look the other way. Our inaction would surely give them a permission slip for them to at least misinterpret our intention, if not put it to the test. We know that Assad would read our stepping away or our silence as an invitation to use those weapons with impunity.

  Utenriksminister John Kerry til Senatets utenrikskomité.

  DAGEN I DAG, i 1951: President Harry S. Truman taler i San Francisco og talen blir kringkastet på tv fra kyst til kyst for første gang.

  #AMPOL-NYTT

  • President Obama er som sagt på Sverige-besøk, og i kveld møter han Jens Stoltenberg og de andre nordiske lederne til en arbeidsmiddag. Torsdag og fredag skal Obama delta i G-20 toppmøtet i St. Petersburg, før han reiser tilbake til DC fredag kveld. Følg @MathiasSundin – mannen bak amerikanskpolitik.se! – for oppdateringer fra Obamas Sverige-besøk.
  • I et møte i Det hvite hus med lederne av Kongressen sa Obama i går at han er sikker på at Kongressen vil stemme for en militæraksjon i Syria.
  • I etterkant av møtet erklærte Speaker of the House John Boehner (R-Ohio) at han støtter Obama. Boehner oppfordret også andre republikanere til å gjøre det samme.
  • Majoritetsleder Eric Cantor (R-Virginia) er også om bord, mens tredje mann i det republikanske lederskapet i Representantenes hus – Kevin McCarthy (R-California) – foreløpig sitter på gjerdet.
  • Obamas nasjonale sikkerhetsrådgiver Susan Rice: «We have no expectation of losing the vote in Congress. We’re quite confident.»
  • Hillary Clinton har holdt seg på sidelinjen når det gjelder Syria, men i går kunngjorde hun via en talsmann at hun støtter Obamas Syria-linje: «Secretary Clinton supports the President’s effort to enlist the Congress in pursuing a strong and targeted response to the Assad regime’s horrific use of chemical weapons.»
  • Obama-administrasjonen har ikke greid å selge budskapet om nødvendigheten av et angrep mot Syria til oponionen. I en ny meningsmåling fra Pew Research Center svarer 48 % at de er mot et luftangrep mot Syria, mens 29 % svarer at de er for.

  DAGENS LESESTOFF

  «At G-8 summit, Obama to seek support for action on Syria», av Philip Rucker og Will Englund (Washington Post): «As his administration tries to rally support in Congress for military strikes in Syria, President Obama will begin a high-stakes trip to Sweden and Russia on Wednesday that could show whether the United States has broad international backing for action. At the Group of 20 summit in St. Petersburg, the ongoing strife in Syria and uncertainty about Obama’s plans are likely to overshadow an official agenda focused on economic issues. In private talks, Obama will try to persuade world leaders to support U.S.-led action in Syria — putting him at odds with the summit’s host, Russian President Vladi­mir Putin, a key ally of the Syrian regime who plans to press his case against strikes. Obama’s visit comes as the U.S.-Russia relationship deteriorates over disagreements about Syria, Russia’s new law targeting ‘homosexual propaganda’ and the country’s protection of Edward Snowden, a former National Security Agency contractor who leaked highly classified documents about U.S. surveillance programs. Obama had planned to meet privately with Putin in Moscow ahead of the G-20 summit, but called off the meeting after Russia granted asylum to Snowden. No bilateral meeting between the two leaders has been announced for the St. Petersburg visit, although a U.S. official said they would “have many opportunities to engage.” LINK

  «On Syria, House GOP won’t follow their leaders», av Jonathan Allen og Jake Sherman (Politico): «The whip count on Syria has become like the war itself: No one in Washington wants to own it alone. While most top congressional leaders have vowed to back President Barack Obama in seeking authority to launch missile strikes, there’s little evidence that they can — or even want to — help him round up the rank-and file-Republicans he’ll need to win a vote in the House. Speaker John Boehner’s spokesman said that he ‘expects the White House to provide answers to members’ questions and take the lead on any whipping effort.’ Majority Whip Kevin McCarthy (R-Calif.), whose aides and allies run the whip process, isn’t yet in favor of Obama’s request for military authority in Syria. Several lawmakers and aides who have been canvassing support say that nearly 80 percent of the House Republican Conference is, to some degree, opposed to launching strikes in Syria. Informal counts by Obama allies show that support in Congress for Obama’s plans is in the low dozens. While a handful of lawmakers pledged support for striking Syria inside a White House meeting with Obama Tuesday, the hell-no caucus in the House gathered steam outside, portending a vicious, multi-factional fight over the most somber issue that ever faces Washington — whether to deploy military force. In the House, neither Republican nor Democratic leaders are in a position to speak for their rank-and-file. Several lawmakers and senior aides interviewed by POLITICO Tuesday wondered about the fallout for leadership if the resolution is resoundingly defeated.» LINK

  VALGSNACKS

  • Chris Christie deltar ikke på et valgkamparrangement for senatskandidaten Steve Lonegan i New Jersey neste uke. Christie kommer dermed heller ikke til å møte Rand Paul, som er i New Jersey for å drive valgkamp for Lonegan, melder Politico.
  • Quin­nipiac er ute med sin kan­skje siste måling før pri­mær­valget i New York City, og for første gang har en av demo­kra­tene over 40%, som er grensen for å unngå en ny valg­om­gang. Ombuds­mann Bill de Blasio har 43%, mot tid­li­gere comptroller Wil­liam Thompson på 20% og bystyre­leder Chris­tine Quinn med 18%. De Blasio slår begge i en even­tuell 2. runde. På repub­li­kansk side har tid­li­gere trans­port­sjef Joseph Lhota 48% mot for­ret­nings­mann John Cat­si­matidis på 24%.
  • Carl DeMaio (R) som nylig indikerte at han ville stille som borgermesterkandidat i San Diego i stedet for å stille til kongressvalg har igjen endret kurs; nå sier DeMaio at han stiller til valg for representantenes hus.
  • Det hardner til i Wyo­ming. Liz Cheney er visstnok utsatt for en såkalt «push-poll», dvs. en måling som gir falsk infor­ma­sjon om en kan­didat. I dette til­fellet opp­lyser menings­må­leren at Cheney er for selv­be­stemt abort og like­kjøn­nede ekte­skap, mens hun i rea­li­teten er mot begge deler. Både den nasjo­nale senats­valg­ko­mi­teen og sit­tende senator Mike Enzi nekter for å stå bak.
  • Syria gir verken demokratene eller republikanerne noen åpenbare fordeler i neste års mellomvalg.

  Du finner mer valgsnacks på valgbloggen.

  VEIEN TIL DET HVITE HUS

  • Som formann av National Constitution Center skal Jeb Bush overrekke organisasjonens ”Liberty Medal” for 2013 til Hillary Clinton. Clinton får prisen for arbeid for demokratiet rundt omkring i verden. Konservative grupper river seg i håret.

  «Mor­gen­kaffen» brygges av redak­tøren i sam­ar­beid med nett­si­dens prak­ti­kanter. Klikk her og abonnér, så ser­veres den i inn­boksen din hver morgen, fra mandag til fredag.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp". Programleder av podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også