Mer

  2. september: Syria i Kongressen

  Morgen-Kongressen

  God morgen! Det er mandag, amerikanerne feirer Labor Day – en av USAs ti føderale fridager – og Morgenkaffen er servert.

  President Barack Obama bruker blant annet dagen på et møte med senator John McCain (R-Arizona) om Syria, et tema som kommer til å prege Washington de neste ukene:

  sitatetHere’s my question for every member of Congress and every member of the global community: What message will we send if a dictator can gas hundreds of children to death in plain sight and pay no price?

  President Barack Obama i en pressekonferanse i Rosehagen utenfor Det ovale kontor lørdag formiddag.

  In the last 24 hours, we have learned through samples that were provided to the United States, that have now been tested, from first responders in east Damascus, and hair samples and blood samples have tested positive for signatures of sarin.

  Utenriksminister John Kerry til NBCs «Meet the Press».

  DAGEN I DAG, i 1944: Bombeflyet til George H.W. Bush, som senere ble USAs 41. president, blir truffet av japansk luftvernild. Motoren tok fyr, men Bush maktet allikevel å fullføre bombeoppdraget, og returnere i retning hangarskipet før han måtte skyte seg ut over åpent hav. Historien er skildret mesterlig i Richard Ben Cramers «What it Takes».

  60 år senere aksepterte Dick Cheney visepresident-nominasjonen for sønnen George W. Bush sin andre presidentperiode.

  MANDAGENS MENINGSMÅLINGER (gjennomsnitt):

  • Obama, job approval (RCP): approve 44,4 %, dis­ap­prove: 50,2 %
  • Kon­gressen, job approval (RCP): approve 15,0 %, dis­ap­prove 76,7 %
  • Kon­gressen, gene­risk stemme­seddel (RCP): demo­kra­tene 40,3 %, repub­li­ka­nerne 39,7 %
  • New Jersey senat (RCP): Cory Booker (D) 52,7 % – Steve Lonegan (R) 29,7 %
  • New Jersey guvernør (RCP): Chris Christie (R) 54,7 % – Bar­bara Buono (D) 30,7 %
  • Vir­ginia guvernør (RCP): Terry McAu­liffe (D) 41,8 % – Ken Cuc­ci­nelli (R) 38,3 %

  #AMPOL-NYTT

  • Lørdag kunngjorde president Obama at han vil be om Kongressens støtte før et eventuelt angrep på Syria. Norske nettaviser (Dagbladet.no, VG.no, Aftenposten.no og NRK.no lørdag kveld) fremhevet imidlertid at Obama kommer til å gå til krig uansett, mens selve nyheten – Kongressen skal stemme først! – ble begravet.
  • Her er Obama-administrasjonens brev til Kongressen der det bes om autorisasjon til å benytte det amerikanske forsvaret i en militæraksjon mot Assad-regimet.
  • Brevet har blitt kritisert for å gi for brede fullmakter, og demokratene i Senatet jobber nå med å meisle ut nye formuleringer som kan passere Kongressens øverste kammer.
  • I går besøkte utenriksminister John Kerry alle de fem store søndagsshowene. Her kunngjorde han at ferske tester av hår og blod samlet inn øst i Damaskus indikerer at nervegassen sarin ble brukt i angrepet om morgenen den 21. august. Kerry omtalte den nye informasjonen som enda en grunn til at Kongressen må godkjenne Obamas ønske om autorisasjon for en militæraksjon mot Syria. Politico oppsummerer høydepunktene fra Kerrys tv-opptredener her.
  • Senator Rand Paul (R-Kentucky) mener sjansen for at Kongressen godkjenner Obamas forespørsel er 50/50.
  • Obama-administrasjonen spiller et kjent kort for å overtale skeptikere i Kongressen om militære angrep på Syria er riktig vei å gå: Israel.

  DAGENS LESESTOFF

  «The 5 ways that Congress is splitting on Syria», av Ed O’Keefe (Washington Post): «It’s way too early to know how lawmakers will vote on whether to authorize military action in Syria, in part because much of the mechanics of the debate and the exact nature of President Obama’s request to Congress remain unclear. The Senate will hold committee hearings this week and a full debate and vote the following week, while the House plans to begin debating the issue when it returns to Washington on Sept. 9. Very few lawmakers have said they will vote for or against military action, because most are waiting to see how the Obama administration makes it case in the coming days. Based on our reporting and the statements issued by lawmakers in the last 24 hours, here’s a general outline of how we believe lawmakers are dividing on the issue of military action in Syria:» LINK

  «Campaign Journalism in the Age of Twitter», av David Carr (New York Times): «In Timothy Crouse’s seminal campaign book, ‘The Boys on the Bus,’ the crusty political reporters settle on the story that they will tell the world at the end of the day. For modern political reporters, the end of the day never arrives. There is no single narrative, only whatever is going on in the moment, often of little consequence, but always something that can be blogged, tweeted or filmed and turned into content. In a study he did while at the Shorenstein Center at Harvard last spring, Peter Hamby, a political reporter at CNN, writes about the extent to which reporters in the bubble — on the bus, on the plane, at the rope line — have become “one giant, tweeting blob.” LINK

  VALGSNACKS

  Valgsnacks-logo2Et utvalg av dagens valgsnacks, som du finner mer av på valgbloggen.

  • NY Times/Sienas nyeste måling av pri­mær­valget til borgermestervalget i New York City viser Bill de Blasio med 32%, Wil­liam Thompson med 18% og Chris­tine Quinn med 17%. En annen måling fra Penn/Schoen/Berland gir de Blasio 29%, mot 24% for Thompson og 17% for Quinn. Anthony Weiner er trygt sagt ute av dansen.
  • De som har lurt på hva Liz Cheney mener om like­kjøn­nede ekte­skap kan nå puste ut – hun er per­sonlig mot­stander, men vil at hver del­stat skal avgjøre på egen hånd gjennom folke­av­stem­ninger. Det skriver NY Times, som også melder at hennes søster,Mary Cheney (som selv er les­bisk), er sterkt uenig. Sit­tende senator Mike Enzi, som utfordres av Liz Cheney til nomi­na­sjonen, er også mot­stander av slike ekteskap.
  • Carl DeMaio, som tapte kne­pent for Bob Filner i 2012, vil stille til det eks­tra­or­di­nære bor­ger­mes­ter­valget i San Diego for republikanerne. Filner måtte trekke seg etter en lang (!) rekke beskyldninger om seksuell trakassering.
  • Neida, Tea Party-bevegelsen er ikke død.

  VEIEN TIL DET HVITE HUS

  Helt til slutt…

  … Nok et symptom på Obamas mange likheter med forgjengerens utenrikspolitikk: Ari Fleischer, en av George W. Bush sine pressesekretærer, twitret følgende i går: «Once again, I support POTUS. Drone strikes, indefinite detention, NSA program and on the limited Syria strike, I’d vote yes.»


  «Mor­gen­kaffen» brygges av redak­tøren i sam­ar­beid med nett­si­dens prak­ti­kanter. Klikk her og abonnér, så ser­veres den i inn­boksen din hver morgen, mandag til fredag.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp". Programleder av podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også