Mer

  30. august: Uten Cameron, til Syria

  Morgen-Obama-CameronGod morgen! Det er fredag, og Morgenkaffen er servert.

  Storbritannias David Cameron gikk i går på et sviende nederlag da House of Commons nedstemte forslaget om en militær aksjon mot Syria. New York Times melder samtidig at Obama-administrasjonen uansett planlegger et angrep uten Storbritannia, og utenfor FN, kanskje så tidlig som lørdag (mer under dagens lesestoff).

  sitatet

  One thing that is very interesting, it seems to me, is that there really hasn’t been any indication from the administration as to what our national interest is with respect to this particular situation.

  Tidligere forsvarsminister Donald Rumsfeld til Fox News, om en mulig militæraksjon mot Syria. Rumsfeld – som for øvrig er både den yngste og eldste som har tjenestegjort som USAs forsvarsminister – var selv sentral i Bush-administrasjonens invasjon av Afghanistan og Irak (2001 og 2003).

  FOLLOW FRIDAY

  @robertcostaNRONational Reviews Robert Costa er et meget godt sted å starte hvis du lurer på hva som rører seg på høyresiden. Han bruker også Twitter på en innovativ måte til å krydre omtalen av artikler og reportasjer med bruddstykker og anekdoter fra notatblokka. Han har foreløpig vist seg som en slags «reporter man bør gå til» dersom man har en R etter navnet og går med 2016 ambisjoner. Tidligere i sommer tok han for eksempel flyet fra DC til Iowa sammen med senatorene Rand Paul (Kentucky) og Ted Cruz (Texas), og ble senere kontaktet av Donald Trump (…) når han ymptet frampå om ’16.

  Det er også vært å ta med følgende utdrag fra en sak om Speaker of the House John Boehner (R-Ohio) fra juli i år:

  «Nearly every morning, Speaker John Boehner wakes at dawn at his Capitol Hill home, puts on khaki shorts and a golf shirt, and takes a brief walk to a greasy spoon called Pete’s Diner. He travels alone, except for his security detail, and he sits at the counter, which is often crowded with police officers and college students. The Chinese family who run the place know him as ‘John’ — just another customer and early riser. Over coffee and eggs, he reads his iPad and cracks jokes with the short-order cooks. Most days, like clockwork, he’s out of there by 6:30 a.m., on his way either to Mass or to work.»

  #ampol approved! Følg og les!

  #AMPOL-NYTT

  • Obama-administrasjonen briefet i går deler av Kongressen om bevisene for det syriske regimets bruk av kjemiske våpen, og om veien videre. Det ble blant annet gjennomført en 90 minutter lang telefonkonferanse med 25 medlemmer av Kongressen, mens andre møtte Obamas stabssjef. Når det gjelder telefonkonferansen sies det at det ble presentert få detaljer, og heller ingen tidslinje for et eventuelt angrep.
  • Russland og Kina motsetter seg fortsatt bruk av militærmakt i Syria. Det hvite hus har svart med at de anser dette som irrelevant for beslutningen om en eventuell militæraksjon.
  • Samtalene mellom Obama-administrasjonen og en gruppe republikanere har brutt sammen, og det ser dermed ut som Washington forbereder seg på en ny budsjettkrise til høsten.
  • Obama gikk på et nederlag tidligere i år med forsøket på å innføre strengere våpenkontroll. Nå vendes blikket mot enkelte våpenreguleringer – tiltak som visepresident Biden mener det ikke trengs autorisasjon for i Kongressen.
  • Republikanerne har lenge kritisert Obamas helsereform for å blåse opp prisene på helseforsikring. En undersøkelse foretatt av National Journal vitner om at kritikerne er inne på noe.
  • Amerikanske skattemyndigheter har bestemt at likekjønnet ekteskap skal behandles på samme måte som heteroseksuelle ekteskap i føderale skattesaker.
  • Obama-administrasjonen uttalte torsdag at føderale myndigheter ikke kommer til å forhindre delstaters marihuana-lovgivning så fremt det foreligger streng delstatskontroll. Flere delstater har beveget seg mot legalisering, især Colorado og Washington, men rusmiddelet er fortsatt forbudt under føderal lov.
  • Den amerikanske økonomien vokste med 2,5 % mellom april og juni. Veksten var større enn antatt, noe som hovedsakelig skyldes sterke eksporttall.

  DAGENS LESESTOFF

  «Obama Set for Limited Strike on Syria as British Vote No», av Mark Landler, David E. Sanger og Thom Shanker (New York Times): «President Obama is prepared to move ahead with a limited military strike on Syria, administration officials said Thursday, despite a stinging rejection of such action by America’s stalwart ally Britain and mounting questions from Congress. The negative vote in Britain’s Parliament was a heavy blow to Prime Minister David Cameron, who had pledged his support to Mr. Obama and called on lawmakers to endorse Britain’s involvement in a brief operation to punish the government of President Bashar al-Assad for apparently launching a deadly chemical weapons attack last week that killed hundreds. The vote was also a setback for Mr. Obama, who, having given up hope of getting United Nations Security Council authorization for the strike, is struggling to assemble a coalition of allies against Syria. But administration officials made clear that the eroding support would not deter Mr. Obama in deciding to go ahead with a strike. Pentagon officials said that the Navy had now moved a fifth destroyer into the eastern Mediterranean Sea. Each ship carries dozens of Tomahawk cruise missiles that would probably be the centerpiece of any attack on Syria.» LINK

  «Antiwar Left Stays Quiet On Syria», av Rosie Gray (BuzzFeed): «On the eve of American military intervention in Syria, the once-robust antiwar movement has stayed curiously silent. Activists who turned out thousands of protesters during the lead-up to the invasion of Iraq say they’ve been unable to effectively organize or raise money since the end of the Bush years, and that newer causes like drones have seized the space on the left once occupied by opposition to conventional warfare. And some acknowledge that the energy has leaked out of the movement because a Democrat is now in office. Though some groups have organized online petitions and some real-life protests, the antiwar crowd that was on fire before the war in Iraq has made hardly a dent in the conversation surrounding Syria.» LINK

  «U.S. spy network’s successes, failures and objectives detailed in ‘black budget’ summary» av Barton Gellman og Greg Miller (Washington Post): «U.S. spy agencies have built an intelligence-gathering colossus since the attacks of Sept. 11, 2001, but remain unable to provide critical information to the president on a range of national security threats, according to the government’s top-secret budget. The $52.6 billion “black budget” for fiscal 2013, obtained by The Washington Post from former ­intelligence contractor Edward Snowden, maps a bureaucratic and operational landscape that has never been subject to public scrutiny. Although the government has annually released its overall level of intelligence spending since 2007, it has not divulged how it uses the money or how it performs against the goals set by the president and Congress.» LINK

  «The Black Budget: Top secret U.S. intelligence funding» (interaktiv presentasjon av Washington Post): «$52,6 billion. Covert action. Surveillance. Counterintelligence. The U.S. ‘black budget’ spans over a dozen agencies that make up the National Intelligence Program.» LINK

  VALGSNACKS

  • Det er for øyeblikket helt jevnt mellom Scott Stringer og Eliot Spitzer i duellen om å bli New Yorks neste comptroller (byrevisjonssjef), i følge to målinger.
  • Mike Huckabee annonserer i dag sin støtte til senatets minoritetsleder Mitch McConnell (R-Kentucky), som utfordres av Tea Party-kandidaten Matt Bevin i republikanerens nominasjonskamp i senatsvalget for Kentucky.
  • Cory Booker gjentar nok en gang at hans seksualitet ikke er en sak i New Jerseys suppleringsvalg til Senatet. Far­leigh Dick­inson har målt racet, og finner Cory Booker med en 50-22 ledelse på Steve Lonegan.

  Sjekk for øvrig «Valgsnacks for 26. – 30. august» på valgbloggen. Jon Henrik Gilhuus vender tilbake med daglige oppdateringer til uken.

  VEIEN TIL DET HVITE HUS

  • Washington Post-bloggen The Fix peker (nok en gang) på at Hillary Clinton posisjonerer seg som en potensiell presidentkandidat med 2016-ambisjoner. Post TVs «In Play», der Cillizza spiller en birolle, er også ute med en video der Clintons nærmeste medarbeidere blir beskrevet.
  • Pro-Obama super PACen Priorities USA, som tidligere er kjent for å ha ledet an i mange av angrepene mot Mitt Romney under fjorårets presidentvalg, gjør seg klar til å støtte Hillary Clinton i det kommende presidentvalget. Hillary har allerede super PACen «Ready for Hillary» i ryggen.

  HELT TIL SLUTT


  «Mor­gen­kaffen» brygges av redak­tøren i sam­ar­beid med nett­si­dens prak­ti­kanter. Klikk her og abonnér, så ser­veres den i inn­boksen din hver morgen, mandag til fredag.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp". Programleder av podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også