Mer

  28. august: «I Have a Dream», 50 år etter

  Morgen-KingGod morgen! Det er onsdag, 50 år siden «March on Washington», og Morgenkaffen er servert.

  Senere i dag markeres begivenheten av president Obama og de tidligere presidentene Clinton og Carter (41. og 43. hadde ikke mulighet til å delta). «Let Freedom Ring Commemoration and Call to Action event» går av stabelen på samme sted som Martin Luther King Jr. talte for 50 år siden, og du kan følge det hele på C-SPAN.org fra klokken 17.00 norsk tid.

  Bakgrunnsstoff, av vår egen Helene Megaard: «Arven etter sekstitallet: Et delt USA» og «Bakgrunn: Den amerikanske borgerrettighetsbevegelsen«.

  sitatetWe are prepared, we have moved assets in place to be able to fulfill and comply with whatever option the president wishes to take, if he wishes to take any of the options he’s asked for, we are ready to go, like that.

  Forsvarsminister Chuck Hagel, om president Obamas ulike muligheter med tanke på situasjonen i Syria.

  DAGEN I DAG, i 1963: Martin Luther King Jr. taler til de omlag 250,000 deltakerne i «March on Washington for Jobs and Freedom». «I Have a Dream,» sa King, fra sitt podium foran Lincoln Memorial, «that one day this nation will rise up and live out the true meaning of its creed: ‘We hold these truths to be self-evident: that all men are created equal.'»

  httpv://youtu.be/smEqnnklfYs

  SYRIA-RELATERT #AMPOL-NYTT

  • Det hvite hus meldte i går at de ikke har noen intensjoner om å iverksette «regimeendring» i Syria. Den offisielle linjen: Assad må gå av som et resultat av en politisk løsning.
  • Det hvite hus planlegger å publisere en offentlig versjon av militærrapporten om Syrias bruk av kjemiske våpen denne uken.
  • Representant Pete King (R-New York, 2. kongressdistrikt) om Syria: “I believe the president can take this action without authorization from the Congress»
  • FLASHBACK: Både Obama og Biden har tidligere sagt at en militær handling lik den som skisseres i Syria er grunnlovsstridig uten godkjennelse av Kongressen.
  • Syria-debatten øker skillet mellom GOPs ulike utenrikspolitiske leirer.

  ØVRIG #AMPOL-NYTT

  • Obama mener Martin Luther King Jr. ville ha støttet helsereformen hans dersom han hadde vært i live.
  • I et møte med afroamerikanske religiøse ledere i Det hvite hus i forbindelse med 50års-markeringen av «March on Washington» anmodet Obama kirkelederne om å bidra i den politiske helsereform-dragkampen med å skrive opp uforsikrede menighetsmedlemmer for helseforsikring.
  • Sarah Palin om «Obamacare«: «This beast must be stopped — by not funding it.»
  • Delstatssenatet i Michigan stemte i går for en utvidelse av Medicaid.
  • Michael Reagan, en av Ronald Reagans sønner, går langt i sin kritikk av filmen ”The Butler”, som blant annet omhandler farens liv. Han sier faren framstilles som rasist, og sier filmen er full av løgner.
  • Ryktene fortsetter om at Obama vil velge Larry Summers som ny sentralbanksjef etter at Bernankes termin utløper 31. januar.
  • De to republikanske senatorene fra Arizona, John Mccain og Jeff Flakem holdt tirsdag et åpent forum rundt de viktigste aspektene i deres tverrpolitiske innvandringsreform som ble godkjent av Senatet i juni.

  DAGENS LESESTOFF

  «U.S. intelligence has established timeline of Syrian chemical attack, officials say», av Karen DeYoung (Washington Post): «The Obama administration believes that U.S. intelligence has established how Syrian government forces stored, assembled and launched the chemical weapons allegedly used in last week’s attack outside Damascus, according to U.S. officials. The administration is planning to release evidence, possibly as soon as Thursday, that it will say proves that Syrian President Bashar al-Assad bears responsibility for what U.S. officials have called an ‘undeniable’ chemical attack that killed hundreds on the outskirts of the Syrian capital. The report, being compiled by the Office of the Director of National Intelligence, is one of the final steps that the administration is taking before President Obama makes a decision on a U.S. military strike against Syria, which now appears all but inevitable.» LINK

  «King anniversary puts a spotlight on Obama and civil rights», av Christi Parsons og Kathleen Hennessey (Los Angeles Times): «Fifty years after the Rev. Martin Luther King Jr. proclaimed his dream of freedom and equality from the steps of the Lincoln Memorial, the first African American president will stand in his place to celebrate that mountaintop moment. But the way President Obama will do so says much about his relationship with the civil rights struggle that cleared the way for his election. He did not join tens of thousands of protesters who marched for progressive causes Saturday. Instead, he will speak Wednesday, the actual anniversary, at a polished commemoration event, joined by former Presidents Clinton and Carter, as well as by Oprah Winfrey. At times, Obama has placed himself firmly within the movement’s ranks and, at other times, drawn subtle distinctions. He has acknowledged his debt to civil rights leaders — King most of all — but has resisted the label of black politician. His speech will put this complex and shifting relationship under a spotlight.» LINK

  «Martin Luther King: Too far, too fast, just right,» av Roger Simon (Politico): «To most black people, the March on Washington a half-century ago was about hope. To most white people, it was about fear. Whites feared massive violence. The government had mobilized 6,000 police officers, 2,000 National Guardsman and 4,000 soldiers to await the marchers. But the fear went deeper than of mere broken windows and broken heads. The fear was that black people, by gathering in huge numbers and attracting huge attention, would become visible. Much of white America failed to see black people at all. Black people for the most part were, as Ralph Ellison had termed them, “invisible.” They were servants and laborers. They did not sit at the desk next to white people at work or live on the same block. Most black children did not go to school with white children. White people knew that black people existed, but they did not really see them. But 1963 was a year in which many black people had suddenly become visible.» LINK

  VALGSNACKS

  • Christine Quinn, den foreløpige favoritten til å bli New Yorks neste borgermester, blir støttet av den tidligere tennisstjernen Billy Jean King samme dag som tennismesterskapet US Open ble satt i gang. Støtten kommer etter at Quinn også har mottatt støtte fra New York Times, New York Daily News og New York Post.
  • Hele 36 stater skal holde guvernørvalg i 2014. NPR gir en oversikt over de mest sårbare guvernørene.
  • Newark-borgermester Cory Booker – New Jerseys neste senator – svarer på ryktene om at han er homofil («Nei»).

  VEIEN TIL DET HVITE HUS

  • Den konservative Washington Post-bloggeren Jennifer Rubin stilte spørsmålstegn ved senator Ted Cruz (R-Texas) sin IQ i en artikkel titulert ”How smart is Ted Cruz?”, og skrev at et eventuelt 2016 forsøk vil bli humoristisk. Cruz sitt team mener artikkelen taler for seg selv.
  • Representanten Steve Stockman (R-Texas, 36. kongressdistrikt) er det første kongressmedlemet som offisielt stiller seg bak ”Stop Hillary PAC”.

  «Mor­gen­kaffen» brygges av redak­tøren i sam­ar­beid med nett­si­dens prak­ti­kanter. Klikk her og abonnér, så ser­veres den i inn­boksen din hver morgen, mandag til fredag.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp". Programleder av podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også