Mer

  27. august: Krigstrommer i Washington

  Morgen-ObamaGod morgen! Det er tirsdag, Syrias kjemiske våpenbruk og Washingtons mulige svar preger nyhetsbildet, og Morgenkaffen er servert.

  sitatetMake no mistake: President Obama believes there must be accountability for those who would use the world’s most heinous weapons against the world’s most vulnerable people. Nothing today is more serious, and nothing is receiving more serious scrutiny.

  USAs utenriksminister John Kerry.

  SYRIA-RELATERT #AMPOL-NYTT

  • Utenriksminister John Kerry intensiverte i går USAs kritikk overfor Syria. Han uttalte blant annet at bruk av kjemiske våpen er utilgivelig og at et slikt internasjonal lovbrudd ikke kan begås uten konsekvenser:

  httpv://youtu.be/PUzCLZe-aoo

  ØVRIG #AMPOL-NYTT

  • USA når nok engang gjeldstaket i oktober.
  • Finansminister Jack Lew advarer Kongressen mot å la være å heve gjeldstaket.
  • I følge HuffingtonPost blir trolig avgjørelsen om Keystone XL, den foreslåtte oljeledningen fra Canada, utsatt til 2014.
  • I forkant av Edward Snowdens ankomst til Moskva –som visstnok skal ha vært uventet for russiske myndigheter – tilbragte han flere dager i den russiske ambassaden i Hong-Kong, meldte en russisk avis på mandag.
  • ACLU (American Civil Liberties Union): NSAs innsamling av mobil og telefondata er ulovlig.
  • New York Times begynner i dag å omtale Bradley/Chelsea Manning som «hun» og «henne».
  • Tea Party-aktivister har planlagt en demonstrasjon utenfor John Boehners kontor idag med løfte om å omdøpe ”Obamacare” til ”Boehnercare”, med mindre han ikke stiller seg bak det konservative forsøket på å holde igjen finansieringen av helsereformen i Representantenes Hus.
  • De republikanske senatorene Rand Paul, Mike Lee og Ted Cruz vil headline et «Defund Obamacare Rally»
  • New Jersey-guvernør Chris Christie (R) samarbeider nok en gang med president Obama. Denne gangen om et felles planlagt energinett i New Jersey ett år etter stormen Sandy.

  DAGENS LESESTOFF

  «Arven etter sekstitallet: Et delt USA», av AmerikanskPolitikk.no sin egen Helene Megaard, hos Minerva: «I morgen er det 50 år siden Martin Luther King ”hadde en drøm”. Skillelinjene fra borgerrettighetskampen er fremdeles levende i amerikansk politikk og samfunn. Den 28. august er det 50 år siden Martin Luther King Jr. ledet et demonstrasjonstog med 250 000 deltagere under parolen «Jobber og frihet» i Washington DC. Hendelsen er et viktig vendepunkt i amerikansk historie. Afro-amerikanernes tålmodige aktivisme førte omsider til at flere avgjørende lover ble vedtatt, og borgerrettighetsbevegelsen resulterte i store forandringer i det amerikanske samfunnet. For en del amerikanere føltes disse endringene dramatiske og påtvunget av en elite som ikke forsto seg på virkeligheten. Det politiske landskapet som oppsto i kjølvannet av de svartes kamp for flere rettigheter, består av skillelinjer som fortsatt er gjeldende i dag. Amerikansk politikk og samfunnsdebatt framstår ofte som delt i to uten særlig rom for forsoning. Ved å se nærmere på borgerrettighetsbevegelsens etterspill, blir det enklere å forstå det politiske landskapet i dagens USA.» LINK

  “Obama’s big voting rights gamble,” av David Nather (POLITICO): “[H]is administration [is] ramping up its push on voting rights by way of a risky strategy — and pledging more tough moves to come. … The backdrop for [the President’s remarks on Wed., at the 50th anniversary commemoration of Dr. Martin Luther King Jr.’s ‘I have a dream’ speech] is a surge in voter ID laws and other restrictive election measures, and the legal fight the Obama administration has picked with Texas to stop the wave. It’s suing to block the state’s voter ID law from taking effect, a clear signal to other states to think twice before they pass any more restrictions on voting rights. … The fear among civil rights groups and voting experts is that more could be on the way if voter ID laws in Texas and North Carolina are allowed to stand. So the Obama administration is sending a clear message to other states in its lawsuit to block Texas from implementing its voter ID law: Don’t even think about it. … “Either way, the fate of the Texas and North Carolina laws will determine whether other states move ahead with voter ID laws. … The Obama administration had to do something, voting rights groups say — because they believe the Supreme Court ruling essentially gave states the green light to move ahead with a wave of restrictive voting practices.” LINK

  «In Obama’s High-Level Appointments, the Scales Still Tip Toward Men», av Annie Lowrey (New York Times): «Behind the roiling conversation over whether President Obama might make Janet L. Yellen the first female leader of the Federal Reserve is an uncomfortable reality for the White House: the administration has named no more women to high-level executive branch posts than the Clinton administration did almost two decades ago. The White House has taken steps to even its gender balance in recent months with high-profile nominationslike Samantha Power as ambassador to the United Nations and Susan E. Rice as national security adviser. But by most measures of gender diversity, including the proportion of women at the cabinet level, the executive branch looks little different from 20 years ago, even as the House of Representatives, the Senate and corporate America have placed significantly more women in senior roles.» LINK

  «New Jersey’s Cory Booker: A perfect senator for ‘This Town’?», av Jason Horowitz (Washington Post): «During Saturday’s events for the 50th anniversary of the March on Washington, Cory Booker dabbed his dome with a white handkerchief on the steps of the Lincoln Memorial and bellowed, ‘We still have work to do.’ The next morning, the mayor of Newark appeared as a guest on NBC’s ‘Meet the Press’ and bemoaned ‘too much division going on in our politics.’ Booker is no stranger to Washington. His parents met here. He was born here. He spent his Christmas breaks from Oxford here. Now a political sensation and media darling with nearly 1.5 million Twitter followers, the 44-year-old seems to have been engineered in a political lab to walk the halls of Congress.» LINK

  VALGSNACKS

  • South-Carolina guvernør Nikki Haley (R) anonserte mandag at hun stiller til gjenvalg. Hun lanserte samtidig en video der hun argumenterer for at staten er på rett vei økonomisk.
  • Christine Toretti, tidligere formann i RNCs finanskomité, vil etablere en super PAC kalt Women Lead for å støtte kvinnelige republikanske politikere i 2014 – og fremover.
  • Den demokratiske Pro Choice-organisasjonen EMILY’s List har uttalt at de støtter Michelle Nunn (D) i Georgias suppleringsvalg, ettersom republikaneren Saxby Chambliss ikke stiller til gjenvalg seg i 2014.
  • Arkansas-senator Mark Pryor (D) har lansert en TV-reklame der han anklager representanten Tom Cotton (R) for å ”skade Arkansas innbyggere” – dette før Cotton offisielt har annonsert sitt kandidatur. Dagen etter lanserte den republikanske organisasjonen Club for Growth Action et motsvar.

  VEIEN TIL DET HVITE HUS

  • South Carolina-guvernør Nikki Haley (R) annonserte som sagt sitt gjenvalgskandidatur i går. South Carolina er den tredje staten i nominasjonskampen, og dermed tok følgende republikanske guvernører turen for å markere sin støtte for Haley: Wisconsins Scott Walker, Texas’ Rick Perry og Louisianas Bobby Jindal.
  • Fem potensielle presidentkandidater – Rand Paul, Chris Christie, Scott Walker, Marco Rubio, Paul Ryan – skal sammen lede et innsamlingsarrangement på vegne av Republican National Comitee (RNC) i New York neste måned.
  • Hvor godt kjenner du egentlig New Jersey-guvernør Chris Christie (R)? Politico har en quiz du kan prøve deg på.

  Helt til slutt…

  BuzzFeed serverte i går følgende go’ bit: 2016 Presidential Hopefuls As «Sesame Street» Characters. Noen av våre favoritter:

  SesameChristieSesameBidenSesameRickSesamePaul


  «Mor­gen­kaffen» brygges av redak­tøren i sam­ar­beid med nett­si­dens prak­ti­kanter. Klikk her og abonnér, så ser­veres den i inn­boksen din hver morgen, mandag til fredag.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp". Programleder av podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også